Inbakeren
Wat is inbakeren? Hier lees je alles wat je moet weten over inbakeren!
Wat is inbakeren?
Inbakeren is het stevig inwikkelen van je baby in een doek. Het inbakeren geeft je baby een veilig gevoel en houdt het daarnaast ook lekker warm. Door je baby in te bakeren kan het minder last hebben van de heftige bewegingen die een baby in het begin vaak heeft. Soms maaien baby’s met hun armpjes in het luchtledige en trappelen met hun voetjes. Het kan dan aandoen alsof de baby de ruimte als te groot ervaart. Door je baby in te bakeren voelt deze zich veel comfortabeler. Veel baby’s worden daarom ook rustig van inbakeren. Ben je in het ziekenhuis bevallen? Dan zul je wellicht meemaken dat de verloskundigen je zullen laten zien wat inbakeren is en hoe het werkt. Natuurlijk kun je het ook vragen aan je kraamzorg thuis, hoe je een baby precies kunt inbakeren.Wanneer inbakeren?
Wanneer je baby huilt, zorg dan eerst dat je erachter bent of dit niet te maken heeft met honger, dat de luier moet worden verschoond of dat het gewoon moe is.Inbakeren kan je baby helpen om je baby rustig te krijgen, wanneer hij of zij te veel prikkels ervaart of wanneer de baby het gewoon even nodig heeft om het gevoel van de baarmoeder, waar weinig ruimte was, weer eens te ervaren.
Als je je baby gaat inbakeren, moet je weten hoe je dit precies moet doen. Ga niet zomaar de armpjes en beentjes strak inpakken. Hierdoor kun je meer kwaad doen dan goed en kan zelfs leiden tot beschadiging aan de ledematen zoals aan de heupjes. Dit heet ook wel heupdysplasie. Je voorkomt heupdysplasie bij het inbakeren als je genoeg ruimte aan het einde van de doek overlaat, zodat de baby de beentjes van in en uit kan trekken.
Is je baby ongeveer een maand oud, dan zou je kunnen stoppen met inbakeren als de baby wakker is. Zo kan de baby gaan wennen aan de omgeving en kan de baby zich ontwikkelen op het gebied van mobiliteit. Gaat de baby tussendoor of ’s nachts slapen, baker het dan gerust in als het hierdoor beter slaapt. De baby laat zelf echt wel weten wanneer het niet langer ingebakerd wil zijn door huilen en schoppen.
Inbakeren in 5 simpele stappen
-
Leg de doek op een platte ondergrond in een ruit en vouw de bovenste hoek ongeveer 15 centimeter om een rechte hoek te krijgen
-
Leg je baby op de rug op het doek, zover dat het doek tot de schouders komt.
-
Leg het linker armpje van de baby naast het lichaampje. Trek de hoek van de doek die direct naast het linker armpje ligt over de linkerarm en rompje aan stop het puntje onder het ruggetje aan de rechter kant van de baby
4.Leg het rechter armpje langs het lichaampje. Trek de hoek van de doek aan de rechterzijde over het armpje en rompje en stop de doek onder de linkerkant van de baby.
5.Draai of vouw de onderkant van de doek en stop het losjes aan de achterzijde van je baby, en zorg ervoor dat beide beentjes ruimte hebben om in en uit te trekken, dat de heupjes kunnen bewegen en dat de beentjes kunnen worden gespreid. Krampjes? Lees hier wat krampjes precies zijn. Tips over krampjes? Lees hier over tips bij krampjes.
Wat zijn jouw ervaringen met inbakeren? Laat het weten in een reactie!
Kindercoach Vanessa | MPexpert
Helaas is dit niet echt een fijne manier van inbakeren. Het is niet goed voor je kindje om de armpjes strak langs het lijfje te laten liggen de hele nacht. Dit belemmert de ontwikkeling. Op mijn website verkoop ik de woombie inbakerzak. Een hele fijne inbakerzak gemaakt van stretch. Het bootst de baarmoeder na en het houdt het schrikreflex tegen. Ze kunnen de armpjes nog bewegen en de beentjes strekken. Misschien willen jullie een artikel plaatsen over de woombie? Vriendelijke groet, Vanessa www.nieuwebabyenkinderkleding.nl