Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
In het begin kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel slaap je pasgeborene nodig heeft. Dit artikel kan je misschien een beetje helpen.
In het begin kan het lastig zijn om in te schatten hoeveel slaap je pasgeborene nodig heeft. Dit artikel kan je misschien een beetje helpen. Uiteraard zijn alle kindjes verschillend en kun je zoals altijd het beste op je eigen gevoel en de signalen van je baby afgaan.
De eerste 48 uur
Als je kleintje net geboren is zal hij/zij vooral slapen. Het kan zomaar zijn dat hij/zij de eerste 24 uur nog geen behoefte heeft aan voeding omdat hij/zij moe is van de bevalling. Het is immers niet alleen zwaar voor de mama. Je kleintje heeft in principe nog voldoende voedingsstoffen vanuit de baarmoeder in zijn/haar lichaam om tot 48 uur zonder voeding te kunnen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je probeert je kleintje aan te leggen of een fles te geven, maar je hoeft je dus geen zorgen te maken als hij/zij niet hoeft en in slaap valt.
De eerste weken
De eerste weken blijft het zo dat je kleintje vooral slaapt. Hij/zij heeft gemiddeld 18 uur per 24 uur slaap nodig. Rond elke voeding zal je kleine ongeveer een half uur wakker zijn. De wakkere tijd wordt steeds iets langer. Van 2 tot 6 weken zal het rond de 45 minuten zijn en mer 7 tot 12 weken al een uur.
De rest van het eerste jaar
Rond de 3 maanden zal je kindje al zo’n anderhalf uur rond elke voeding wakker zijn. Het aantal uren slaap per dag komt daardoor rond de 17 uur. Ook ‘s nachts zal dit ritme doorgaan. Niet iedereen heeft geluk dat haar baby al snel de hele nacht doorslaapt. Dit gebeurt in de meeste gevallen tussen de 3 en 9 maanden, waardoor de wakkere tijd overdag ook wat langer zal worden. Het aantal uren slaap per dag rond de 6 maanden ligt op 15 uur. De meeste kindjes hebben dan nog 2 slaapjes per dag. 1 kort slaapje in de ochtend en in de middag 1 langer slaapje. Pas tegen de 14 maanden zal dit overgaan in 1 (middag-) slaapje.
Hoe herken je het als je kindje moe is?
Over het algemeen zijn de signalen vrij duidelijk als je kindje moe wordt. Hij/zij wordt huilerig, wrijft in de oogjes, gaat gapen en wendt zijn/haar blik af. Leg je kindje direct op bed als je merkt dat hij/zij moe is om oververmoeidheid te voorkomen. Dan zal het je kindje veel meer moeite kosten om in slaap te vallen. Probeer je kindje zoveel mogelijk in zijn/haar bedje te laten slapen. Als je kindje veel in de box slaapt hoort hij/zij toch nog een hoop geluiden. Dit is goed om te wennen aan geluiden, maar het kan bij sommige kindjes tot gevolg hebben dat hij/zij oververmoeid raakt omdat er tijdens de slaap niet genoeg gerust wordt.
Zelf regelen
De meeste baby’s zijn prima in staat om zelf te regelen hoeveel slaap ze nodig hebben, maar soms kan je kindje niet in slaap vallen omdat hij/zij te onrustig is en/of teveel beweegt. Dan kan het helpen om je kindje in te bakeren, waardoor hij/zij rustiger kan slapen. Meer informatie over inbakeren kun je elders op deze site vinden.
Hoeveel uur per dag slaapt jouw kindje?