Het middagslaapje
Meestal gaan kinderen vanaf dat ze één jaar worden rond het middaguur naar bed voor een middagslaapje. Ze slapen dan gemiddeld 1,5 a 2 uur, maar dit verschilt sterk per kind.
Baby's slapen in het begin erg veel, zelfs het grootste deel van de dag! Naar mate je kindje ouder wordt, zal hij minder slaap nodig zal hebben. Het zal je opvallen dat je kindje rond zijn eerste verjaardag nog maar 1 slaap per dag zal doen. Meestal gaan kinderen van die leeftijd rond het middaguur naar bed voor een middagslaapje en slapen dan gemiddeld 1,5 a 2 uur.
Uiteraard verschilt het slaappatroon sterk per kind. Het ene kind slaapt met de leeftijd van 1 jaar nog 2x per dag, terwijl het andere kind aan 1 uurtje slaap genoeg heeft. Dit hangt ook van andere factoren af. Bijvoorbeeld; hoelang slaapt je kindje ’s nachts? Hoe druk is hij overdag? Merk je dat hij meer slaapt wanneer je een drukke ochtend hebt gehad? Dat zijn allemaal dingen waardoor een kind meer of minder kan slapen overdag.
Het middagslaapje over?
En dan bereikt je kindje de leeftijd van 2 jaar en merk je dat hij wellicht liever geen middagslaapje meer wil gaan doen. Terwijl hij ECHT nog wel moe is! Het is heel normaal dat peuters vanaf ongeveer 2 jaar gaan aangeven dat ze niet meer willen slapen tussen de middag. Dit kunnen fases zijn. Soms wil je kindje niet slapen tussen de middag en de volgende dag weer wel. Het hoort allemaal bij de overgang naar het overslaan van de middagslaap.
Uiteraard geldt hierbij ook weer dat het sterk per kind verschilt. Er zijn kinderen die met 1,5 jaar al niet meer slapen tussen de middag, maar er zijn ook kinderen die al naar school gaan met 4 jaar en nog regelmatig een dutje tussen de middag willen doen. Het ene kind heeft meer behoefte aan slaap dan het andere kind. Maar de meeste ouders merken dat een kind gemiddeld tussen de 2 en 3 jaar aan gaat geven dat hij niet meer wil slapen tussen de middag.
Tips voor het middagslaapje
Vaak is het een lastige periode tijdens de overgang van wel/niet een middagslaapje. Je kind geeft aan niet meer te willen slapen, maar is duidelijk wel moe. Je merkt dat hij het nog nodig heeft wanneer hij veelvuldig gaapt, in de ogen wrijft en uiteraard ineens in slaap valt tijdens het spelen of op de bank. Soms zijn kinderen aan het einde van de dag zonder middagslaapje zo moe, dat ze juist dan pas in slaap vallen. En dit kan juist weer gevolgen hebben voor het naar bed gaan in de avond.
Probeer in de ochtend een leuke activiteit te doen zodat je kindje zijn energie kwijtraakt en wellicht sneller toe geeft aan zijn vermoeidheid.
Houd een vast ritueel aan voordat hij naar bed gaat. Bijvoorbeeld; boterhammetje eten, luier verschonen/plassen op de wc en dan kort samen een boekje lezen en naar bed. Door een vast ritueel in te bouwen, weet je kind wanneer het bedtijd is.
Tot slot
Wanneer je merkt dat het middagslaap echt voorbij is, is het raadzaam om wel een rustmoment in te lassen. Leg een lekker dekentje op de bank en lees samen wat boekjes of laat je kind een favoriet tv programma kijken. Jullie vinden na verloop van tijd steeds beter een nieuw ritme en je kind zal wennen om niet meer tussen de middag te slapen. Wellicht zal hij dit compenseren door ’s morgens wat langer door te slapen.
Tot welke leeftijd deed jouw kind een middagslaapje? Reageer ook!