Snap

Babybedje veilig opmaken

Als je kleintje net geboren is, wil je er voor zorgen dat hij/zij veilig is. Hier vertellen wij hoe jij het bedje van je baby veilig kunt opmaken

Als je kleintje net geboren is, wil je er natuurlijk voor zorgen dat hij of zij veilig is. Aangezien de eerste tijd van het leventje van een baby zich vooral in het bedje zal afspelen, zijn hier wat handige tips om het bedje zo veilig mogelijk op te maken.

Babybedje veilig opmaken

Een goed en veilig ledikantje heeft geen scherpe randen of punten. Klinkt logisch, maar zeker bij tweedehands ledikantjes kunnen er beschadigingen zijn waaraan je kindje zich aan kan bezeren. Let ook op dat de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter ligt, zodat je baby er niet met zijn of haar hoofdje tussen kan komen te zitten. Wanneer (bij tweedehands ledikantjes) de verf afbladdert kan dit verholpen worden door een nieuwe laag verf.

Matras

Een matras moet goed ventileren. Een tijk rondom het matrasje is handig omdat deze gewassen kan worden. Let daarnaast op dat het matrasje goed in het bedje past. Zorg ervoor dat er in totaal aan de zijkanten en de boven- en onderkant niet meer dan 2 centimeter ruimte over is. De aangeraden dikte voor een matras in een ledikantje is 8 centimeter.

Aangezien je nooit van tevoren weet of je kindje ergens allergisch voor zal zijn wordt het aangeraden een anti-allergie matras aan te schaffen. Gebruik geen zeiltje over het matrasje heen; hierdoor wordt de ventilerende werking van het matras minder en kan je kindje oververhit raken. Ook een passend hoeslaken is belangrijk.

Niet te gebruiken accessoires babybedje

Het gebruik van zogenaamde stootranden in het bedje wordt ten strengste afgeraden. Als je kindje zich omdraait of naar de zijkant beweegt en met het gezichtje tegen de stootrand aankomt kan het in ademnood komen.

De eerste twee jaar heeft je kindje nog geen hoofdkussen nodig. Ook dit kan verstikking tot gevolg hebben, Daarbij is je kindje dan nog zo klein dat het de houding van zijn/haar nekje niet ten goede komt. Naast een kussen is ook een dekbed overbodig. Dit omdat het snel te warm is voor je kindje.

Het veilig opmaken van het babybedje

Je kunt het beste een katoenen dekentje en een lakentje gebruiken om het ledikantje op te maken. Als je het lakentje om de bovenste rand van het dekentje slaat heeft je kindje geen last van eventuele deken-kriebels. Stop het dekentje en lakentje aan beide kanten goed in onder het matrasje, zodat het niet losraakt. Maak het bedje zodanig kort op, dat je kindje met zijn/haar voeten tegen het voeteinde van het bedje ligt. Dat voorkomt dat je kindje onder de dekens terecht komt.

Handige tips babybedje veilig opmaken

  • Zorg ervoor dat het bedje goed recht staat. Sommige vloeren zijn niet helemaal 'waterpas'.
  • Mocht je een slaapzak gebruiken, let er dan op dat je de juiste maat gebruikt.
  • Pas op met knuffels in het bedje. Deze kunnen omvallen op het gezichtje van je kindje. Plaats eventuele knuffels aan het voeteinde van het ledikantje.
  • Let erop dat een eventueel hemeltje niet te dicht bij het bedje hangt. Al snel zal je kindje ernaar gaan grijpen en zich ermee kunnen bezeren.
  • Verlaag de bodem van het ledikantje nog voordat je kindje zich kan optrekken.

Lees hier meer over een perfecte baby-kamer!

Heb jij nog waardevolle tips over het veilig opmaken van een babybedje?

6 jaar geleden

Ik heb een aerosleep gekocht voor in het wiegje. Ik ben er nog niet over uit of we een lakentje willen gebruiken of een slaapzak en ik vind hier ook weinig over. Wie heeft hier ervaring mee? Groetjes, Wendy