Zetpil aan je baby geven
Is een zetpil goed voor een baby? En wat is de juiste dosering?
Zetpillen zijn erg handig als het slikken van een pil lastig gaat, zoals voor kleine baby’s. Als je baby zich niet lekker voelt, wil je er alles aan doen om het te helpen. Soms kan paracetamol - in de vorm van een zetpil - verlichting geven bij je kindje. Bijvoorbeeld bij koorts, doorkomende tandjes, na een inenting of bij oorpijn. Een zetpil werkt snel en je baby kan het niet per ongeluk uitspugen. Hoe breng je een zetpil in en hoe bepaal je de dosering? Wij vertellen het je!
Zetpil aan je baby geven
Een zieke baby is een van de naarste dingen die je als ouders kan doormaken. Zo een klein mensje met pijn, doet jou automatisch zelf ook pijn. Op dat soort momenten is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Ontdek hier wat je moeten weten over het geven van een zetpil aan je baby.
De techniek van het inbrengen van een zetpil
Een zetpil geef je rectaal, oftewel anaal. Dat betekent dat je het pilletje in de anus van je baby duwt. Leg je baby op de rug en til de beentjes omhoog. Houd ze zo vast dat de beentjes niet losschieten. Zo zie je goed waar de anus van je baby zit.
De zetpil heeft een puntje en daar begin je mee. Duw de zetpil vervolgens rustig in zijn geheel naar binnen. Door het puntje een beetje nat te maken, glijdt de zetpil makkelijker naar binnen bij je baby.
Veel kindjes vinden het niet zo prettig om anaal paracetamol te krijgen en persen het – soms onbewust - meteen weer naar buiten. Het kan nodig zijn om ook met een stukje van je vinger de anus in te gaan, zodat de zetpil diep genoeg gaat.
Als de zetpil binnen is, houd dan de billetjes van je baby even tegen elkaar. Is de zetpil niet naar buiten gekomen? Dan is hij opgenomen door de dikke darm.
De juiste dosering van een zetpil bij je baby
Zetpillen voor een baby kun je kopen per 60 milligram, 120 milligram en 240 milligram. Welke hoeveelheid je baby mag hebben, ligt aan het gewicht van je kind.
Let op: geef maar één zetpil per keer aan je baby.
Dosering zetpil bij baby van 3-5,5 kilo
- 60 mg;
- 2-6 pillen per 24-uur;
- Wil je nog een zetpil geven? Laat er dan 6 uur tussen zitten.
Dosering zetpil bij baby van 6-9,5 kilo
- 120 mg;
- Maximaal 3 zetpillen per 24-uur;
- Wil je nog een zetpil geven? Laat er dan 8 uur tussen zitten.
Dosering zetpil bij baby vanaf 10 kilo
- 240 mg;
- Maximaal 3 zetpillen per 24-uur;
- Wil je nog een zetpil geven? Laat er dan 8 uur tussen zitten.
Weetjes over de zetpil
- Een zetpil geneest niet, maar vermindert pijn en verlaagt koorts;
- Het wordt afgeraden om een baby jonger dan 3 maanden een zetpil te geven. Doe dit alleen in overleg met een huisarts of het consultatiebureau;
- Houd de dosering goed in de gaten, zodat je niet per ongeluk een overdosis paracetamol aan je baby geeft;
- Houden de klachten na 2 dagen nog steeds aan? Ga dan naar de huisarts;
- Het beste moment om een zetpil te geven is vlak voordat je baby naar bed gaat, zodat het wat beter kan slapen;
- Als je baby de zetpil vrij snel weer uitpoept, geef dan geen nieuwe. De kans is vrij groot dat een deel van de zetpil wel is opgenomen. Door direct een nieuwe toe te dienen, kun je een te hoge dosis geven en dat kan gevaarlijk zijn;
- Lees hier meer over baby en koorts.
Tip: lees bij het gebruik van zetpillen altijd de bijsluiter!
Wat is jouw ervaring met zetpillen? Vanaf welke leeftijd begon jij met het geven van zetpillen?