Snap
  • gezondheid
  • baby
  • reflux

Reflux

Na het eten kan het gebeuren dat de maaginhoud terugkomt in de slokdarm. Het is niet vreemd wanneer dit bij baby's gebeurt. Dit komt doordat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet helemaal goed ontwikkeld is. In het eerste levensjaar zal het minder vaak voorkomen, de sluitspier wordt dan geleidelijk aan een stuk sterker.

Hoe is reflux te herkennen?

Er zijn twee manieren van een reflux.  De ene vorm is zichtbaar, het kindje moet namelijk overgeven. Bij de andere soort komt de maaginhoud wel omhoog, maar het gaat niet verder dan de keel. Het is dan moeilijker te herkennen en wordt soms verward met gewone darmkrampjes. Als het kindje onrustig is na de voeding, maar na een half uur stopt, zullen het gewoon darmkrampjes zijn. De symptomen van een reflux zijn te herkennen aan hikken, huilen, slecht slapen, zuur ruiken en onrustig drinken.

Wat zijn de gevolgen van reflux?

De slokdarm zorgt ervoor dat het eten naar de maag gaat, het duwt het eten met behulp van kringspieren naar beneden. Wanneer het eten in de maag terecht komt, wordt het verteerd met behulp van maagsap. Dit is niet schadelijk voor de maag, maar wel voor de slokdarm. De wand van de slokdarm kan worden aangetast door het zuur. Mogelijke gevolgen van een reflux zijn dat het kindje hier erge last van kan hebben en een ontsteking kan krijgen in de slokdarm. Dit kan er voor zorgen dat het kindje pijn heeft, veel huilt en niet graag meer eet. Niet genoeg eten kan er voor zorgen dat het kindje een groeiachterstand krijgt.

Tenslotte kan het ook nog gebeuren dat de maaginhoud in de luchtwegen komt. Het kindje kan dan slecht ademhalen en last krijgen van astma, bronchitis of keelontsteking. De gevolgen van reflux kunnen dus ernstig zijn. Daarom is het verstandig om naar een dokter te gaan wanneer je niet zeker weet wat er aan de hand is. Zij kunnen testjes uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.

Heeft jouw baby ook last van reflux en heb jij tips? Reageer hier!

's avatar
8 jaar geleden

<a href="http://keelneusoor.com/keel/ziektebeelden/reflux/">Relfux</a>

's avatar
8 jaar geleden

Reflux is een vaak onderkent probleem bij kleintjes. Maagzuurremmers kunnen helpen, maar mogelijk ook de kans op longontsteking verhogen (zijn enkele onderzoeken die in die richting wijzen). Daarnaast kan reflux ook op latere leeftijd voorkomen ( http://keelneusoor.com/keel/ziektebeelden/reflux/ )

Annn's avatar
10 jaar geleden

Het kan behoorlijk impact hebben op je kleintje en je gezinnetje! Onze dochter had ook reflux met koemelkeiwitallergie. En zelfs nu na 7 maanden gebeurt het nog wel eens dat de inhoud van een hele fles er weer uitgolft. Vaak is ze dan niet helemaal fit wat er voor zorgt dat de reflux weer erger is. Het voeden kost meer tijd en ook na het voeden moet er rust ingebouwd worden om het eten te laten 'zakken'. Dat is echt iets om rekening mee te houden! De standaard stappen zijn vaak het bedje bij het hoofdeinde omhoog (met 2 pakken printerpapier heb je meteen een gelijke hoogte, hoef je niet te zoeken naar 2 even dikke boeken!), het matrasje van de wandelwagen omhoog, wat rechter houden met voeden, rust tijdens het voeden... Het indikken van de voeding was voor onze dochter juist totaal niet fijn. De voeding komt hoe dan ook omhoog en juist wanneer deze dikker was, zorgde dat echt voor benauwdheid. En wanneer er sprake is van een reflux met spugen is een slabbetje niet echt groot genoeg... gewoon een hydrofieldoek als slab!

sandra's avatar
11 jaar geleden

Ik heb 2 kinderen met Reflux gehad. Megan had hele ernstige reflux met spugen erbij. Daar was echt niks tussen te krijgen.....dat was reflux. Gelukkig groeide ze er overheen toen ze ging lopen. Ze hebben lange tijd gedacht dat een operatie nodig zou zijn om het te verhelpen. We bleven na de voeding minimaal 30min met haar zitten en ook was haar voeding ingedikt met 6 scheppen nutriton! Ook had ze zware medicijnen. Suzannah had verborgen reflux en die stikte er zowat in! Echt top op een punt dat ze er blauw van werd. Dat waren zeer angstige momenten omdat je niks anders kan doen als toe kijken. Bij Suzannah was het een combinatie van KMA en reflux, Toen we bij haar overstapte op lactose vrij was het weg en konden we stoppen met de medicijnen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.