Snap

Doorslapen baby

Doorslapen baby: hier tips om je baby in een goed slaapritme te brengen zodat je baby de hele nacht kan doorslapen.

Een doorslapende baby! Wat willen we het graag! Maar een baby laten doorslapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat je een baby hebt die heel snel zelf het ritme van doorslapen oppakt. Maar veel baby’s hebben er moeite mee om door te slapen, of weer snel in slaap te vallen als ze wakker zijn geweest. Voor deze laatste groep zijn er best wat middeltjes die je kunt proberen om je baby te helpen om de hele nacht door te slapen.

Pasgeboren baby

Vooraf is het belangrijk je te realiseren dat doorslapen natuurlijk niet zal lukken bij baby’s die net pas zijn geboren. Pasgeboren baby’s hebben om de 3 uur een voeding nodig en zullen hiervoor wakker worden. Ze zijn nog klein en kunnen nog maar kleine hoeveelheden voeding drinken. Zorg dat je zelf zoveel mogelijk tussen de voedingen door je rust pakt, zodat je toch zoveel mogelijk uitrust.

Doorslaap-routine vanaf ongeveer 6 weken

Is je baby zo ongeveer 6 weken oud, dan zou je kunnen beginnen met een vaste routine bij het naar bed gaan. Probeer bijvoorbeeld eens om iedere avond op dezelfde tijd je baby in een warm badje te doen, lees vervolgens een klein verhaaltje voor of knuffel even met de baby en geef dan een voeding.  Probeer de baby op een vaste tijd ’s ochtends wakker te maken en probeer de slaapjes en voedingen overdag op dezelfde tijdstippen te doen.

Realiseer je dat een baby de eerste drie maanden zich steeds verder ontwikkelt ten aanzien van het slaapritme. In het begin slaapt je kindje evenveel ’s nachts als overdag, maar gedurende de baby ouder wordt, zal dit verschuiven naar de nacht. De momenten dat je je baby voedt en laat slapen zul je dan ook steeds aan de behoeftes van de baby moeten aanpassen.

Doorslapen baby vanaf 3 maanden

Vanaf 3 maanden zal een baby een beter slaap/wakker ritme hebben. De baby zal steeds minder ’s nachts een fles nodig hebben. Een baby tussen de leeftijd van 4 tot 6 maanden zullen de meeste babys een hele nacht door kunnen slapen, de baby slaapt dan tussen de 8 tot 12 uur aan een stuk door. Het verschilt natuurlijk per baby. Sommigen slapen eerder door dan anderen en sommigen maken minder slaapuren en sommige slapen langer door.

Uitzonderingen doorslapen baby

Is je baby ziek of verkouden, bedenk dan dat dit roet ik het eten kan gooien. De regelmaat die je met je baby hebt gecreëerd kan ineens helemaal verdwenen zijn. Doorslapen zit er niet meer in en je lijkt weer bij het begin te zijn. Wees geduldig en pas je eigen ritme hierop aan. Wanneer je baby helemaal gezond is, dan pas kan het zich volledig overgeven aan een vast slaapritme en zal het volledig gaan doorslapen.

Tips doorslapen baby van andere mama's

Lees hier over de ervaring van Mama Gea met een slecht doorslapend kindje. Lees hier tips en trucjes voor het laten doorslapen van je baby door Mama Judy.

Wat zijn jouw ervaringen met het wel- of juist niet doorslapen van je baby? Laat het weten in een reactie!

10 jaar geleden

Ook een vertopte neus kan de baby (en ouders) uit de slaap houden. Met de NoseFrida heeft u een veilige en effectieve oplossing tegen verstopte neusjes, door KNO artsen aanbevolen. Lees en zie er alles over op www.nosefrida.nl