Snap

Wat voor extra kosten heb je bij een baby?

De komst van een baby brengt kosten met zich mee. Volgens het NIBUD, het Nederlandse instituut voor budgetvoorlichting, moet je bij gezinsuitbreiding erop rekenen dat je zo’n 4200 euro in het eerste jaar kwijt bent aan je baby. Dat is rond de 350 euro per maand. Hierbij gaat het NIBUD uit van een gezin met een netto maandinkomen van 1700 euro. In dit artikel vertellen we je graag welke kosten allemaal komen kijken bij de komst van een baby.

KOSTEN BABYKAMER

De uitgaven beginnen met spulletjes voor de babykamer. De basics van de babykamer zijn een wiegje of ledikant, een commode en opbergruimte voor kleertjes en andere spullen. Veel babywinkels bieden deze drie gezamenlijk aan. De prijzen variëren van enkele honderden tot een paar duizend euro.

Jonge kindjes hebben nog erg veel slaap nodig, daarom is het belangrijk om een goede slaapplek te creëren. Een bedje alleen is niet genoeg. Je hebt ook een matrasje (vanaf 20 tot wel 180 euro), hoeslaken (rond de 5 euro), lakentjes (ongeveer 7 euro per stuk) en dekentjes (van 10 tot 30 euro per deken) nodig. Slaapzakjes kosten tussen de 10 en 25 euro.
Een babyfoon is belangrijk, zodat je de baby altijd kan horen. Je moet hierbij denken aan ongeveer 70 euro. Voor een babyfoon met camera zijn de kosten ongeveer 150 euro. Ook is het handig om een reisbedje of campingbedje te hebben voor het geval je ergens anders slaapt. Die zijn te koop vanaf 40 euro.

KOSTEN BABYKLEERTJES

In het eerste jaar groeit een baby hard en wordt alles snel vies. Zeker als het vast voedsel gaat eten. Maar er gaat niet alleen per dag veel kleding doorheen, je baby groeit ook als kool! Gemiddeld heeft een baby bij de geboorte maat 50-56. Rond de eerste verjaardag draagt hij al maat 80. Dit betekent dat je in het eerste jaar wel vijf keer een grotere maat kleertjes nodig hebt. Neem dit in overweging als je kiest voor het merk kleding dat je aanschaft.

Rompers variëren erg in prijs. Bij groepsverpakkingen kom je rompers tegen voor minder dan 2 euro per stuk. Bij individuele rompers is de prijs zo’n 5 euro. Reken voor een vestje, jurkje of rokje 10 euro. Voor broekjes 8 euro. Voor T-shirts en truitjes 7 euro. Jasje 15 euro. Sokken 1 euro per paar. Bij ‘merkkleding’ schieten deze prijzen al snel omhoog.

KOSTEN LUIERS EN VERZORGING VAN JE BABY

Je hebt ook veel verzorgingsproducten nodig voor je kindje. Totdat een kind zindelijk is, gebruikt hij gemiddeld zo’n 5.000 luiers! Dit kan je zo’n 1500 euro kosten.

Verder heb je een babybadje, shampoo, zeepvrije wasgel, een thermometer en een aankleedkussen nodig. De kosten voor zo’n baby-proof verzorgingsverzameling zijn al snel 100 euro.

KOSTEN VOOR DE VOEDING VAN JE BABY

Qua voeding is borstvoeding het goedkoopst, bovendien bevat het bijna alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Maar borstvoeding is niet altijd mogelijk. Of je ziet het niet zitten. Er is gelukkig prima flesvoeding te koop. Je kunt kiezen voor de bekende merken of een goedkoper merk, beide soorten zullen alle benodigde stoffen bevatten. Een pak kost rond de 10 euro en daar doe je ongeveer een week mee. Een pak hypoallergene melk (voor baby’s met koemelkallergie) is duurder.

KOSTEN BABY IN DE WOONKAMER

Een box is handig. Een goede, nieuwe box kost tussen de 60 en 300 euro. In het eerste jaar gaat je kind veel leren en speelgoed helpt hem daarbij. Zoals een babygym en rammelaar die beweging stimuleren. Wat je aan speelgoed koopt, kan van enkele euro’s oplopen naar veel geld. En dat terwijl een baby eigenlijk nog niet zoveel nodig heeft.

KOSTEN BABYUITZET VOOR ONDERWEG

Een kinderwagen kost gemiddeld 700 euro. Een buggy is goedkoper, rond de 100 euro. Autostoelen zijn er in verschillende soorten en maten. En vanaf en tot diverse leeftijden. Sommige stoeltjes zijn kort te gebruiken, andere kun je zo verbouwen dat ze van 9 maanden tot 3,5 jaar meegaan. Beide soorten stoelen zijn te krijgen vanaf ongeveer 100 euro. Het aanbod is enorm dus laat je goed voorlichten.

KOSTEN VEILIGHEIDARTIKELEN VOOR JE KIND

Je kindje moet natuurlijk in huis ook veilig zijn. Daarom zal je een aantal veiligheidsartikelen moeten aanschaffen. Vanaf 25 euro kun je een traphekje kopen. Maar ook systemen waarmee je voorkomt dat vingers tussen deuren komen, er gevaarlijke kastjes worden opengemaakt of vingers in stopcontacten worden gestoken zijn handig. Reken op enkele euro’s per veiligheidsproduct.

OPPASKOSTEN VOOR JE KINDEREN

Er moet altijd iemand bij je kind in de buurt zijn, zelfs als het slaapt. De kosten voor een (informele) oppas zijn afhankelijk van de situatie. Gaat het alleen om ’s avonds als je kind al in bed ligt, dan kun je bijvoorbeeld een buurmeisje vragen. Afhankelijk van de leeftijd is tussen de 2,50 en 5 euro per uur redelijk.

Overdag oppassen vraagt meer inspanning en verantwoordelijkheid van de oppas. Zeker als het om meerdere kinderen gaat. Het NIBUD geeft als richtlijn 4-6 euro voor één kind, 6-8 euro per uur voor twee kinderen en 8-10 euro bij meerdere kinderen. Voor een formele oppas of gastouder zijn de prijzen anders. De kosten hiervoor zijn gemiddeld 5 tot 6 euro per uur.

BABY MELDEN BIJ DE VERZEKERING

Vergeet trouwens niet om jullie kindje op tijd aan te melden bij een zorgverzekeraar. Anders kunnen er erg veel extra onkosten ontstaan en dat is zonde. Je kind is tot zijn achttiende meeverzekerd.

KINDERBIJSLAG

Van de overheid krijg je kinderbijslag. Dit bedrag hangt af van je inkomen, hoeveel kinderen je hebt en kan elk jaar veranderen. Je ontvangt ongeveer 175 euro per kwartaal.

Besparen op kosten baby

Wil je besparen op de kosten? Denk goed na over wat en hoeveel je koopt. In de aanschaf van spullen valt veel te besparen. Niet alles hoeft spiksplinternieuw te zijn. Bovendien: vintage is in!

Als je er niet teveel aan wilt of kunt uitgeven, probeer dan van vrienden spullen te lenen of over te nemen. Marktplaats en de kringloopwinkel staan ook vol met bedjes, boxen, speelgoed en andere babyspullen.

Als je keuzes moet maken in waaraan je weinig of juist meer geld wilt uitgeven, kijk dan eens naar hoe lang je iets nodig hebt. Een wiegje bijvoorbeeld, heb je maar kort in gebruik. Na een half jaar heeft je kind een groter bedje nodig. Een beetje ruime kast kan juist weer jaren mee.

Vonden jullie de extra kosten bij de komst van jullie baby meevallen of juist niet? Reageer ook!

6 jaar geleden

Hahaha! Hoi Tamara. Ja joh, ook jij hebt gelijk. M'n vriendin praat precies zoals jij. :-) Als je ziet wat een kind het eerste jaar kost is dat niet niks. M'n dikke auto kost niet eens de helft aan verzekering per jaar. Las ook ergens dat mannen vaak geen kids willen omdat ze dan ineens hun mooie auto om moeten ruilen voor zo'n familie auto.... moest echt lachen toen ik dat las, want inderdaad begon mijn ex ooit ook over kids en dat ik mijn sportieve auto die ik al 6 jaar heb maar moest verkopen omdat zij kids wilde. Haha.... ik zei... weet het veel beter gemaakt.... ik ruil jou wel in voor een vrouw die niet zeikt over een kinderwens! Heb dat wicht er gelijk uitgebonjourd. Haha! Echt bizar dat gedoe over biologische klokjes enzo. En weet je wat nou het grappige is? Al 3 van m'n exen wilden dus kids..... en ik dus niet.... hup relatie beëindigd... zij dus zwanger geworden van iemand die uiteindelijk wél hun kinderwens vervulde.... eindstand: alle 3 alleenstaande (bijstand)moeder op 1 na die haar goede baan als juriste wist te behouden ... en dan is de eerste nog een keer zwangert geworden omdat ze wéér een kinderwens had.... Dan denk ik echt: waar je maar zin in hebt..... moet daar echt zo niet aan denken....

6 jaar geleden

Nou Rocco.... je hebt helemaal gelijk hoor. Als ik dan zo eens om mij heen kijk en ik zie wat een gezeik en een stress mensen wel niet hebben omdat er persé kids moesten komen.... mij ook niet gezien hoor. En dan ben ik gewoon een vrouw hè die zo denkt. Buiten m'n vrijheid die ik heel erg belangrijk vind moet ik er ook niet aan denken dat m'n mooie figuurtje na zo'n bevalling naar de klote zou zijn, want hoe je het ook wendt of keert: een bevalling is toch een aanslag op je lijf. En nou wordt er hieronder gepraat alsof het allemaal wel meevalt, maar kinderen zijn gewoon ontzettend duur. Een vriendin van mij heeft zich daar ook al zo op verkeken.

6 jaar geleden

Nondeju! Dat zijn nog eens wat prijzen zeg! Voor het geld dat een kind het eerste jaar kost rij ik liever m'n dikke sportwagen. Gelukkig denkt m'n vriendin er ook zo over, want man o man wat een gedoe is kinderen krijgen/hebben zeg. Ja ik weet het.... je krijgt er ook zo veel moois voor terug. Ja hallo... dat mag ik hopen als je ziet wat een kind kost en je moet accepteren hoe je vrouw verandert na zo'n bevalling.....nou mij niet gezien. Haha.... wij reizen liever en hebben een onbezorgd leven. Al die kinderwensen die overal maar vervuld worden.... soms wel meerdere keren bij 1 vrouw van meerdere mannen....('s lands grootste voorbeeld: Anouk: 6 kids van 5 verschillende negerts.... bah bah) Enne... voor hen die nu denken dat ik kinderen niet leuk vind.... integendeel juist. Vind kinderen hartstikke leuk, maar wel zolang ze van iemand anders zijn.... Haha... heerlijk... wel de lusten niet de lasten en ze gaan na bijv een middagje speeltuin weer fijn naar hun eigen papa en mama.....ideaal!

7 jaar geleden

Helemaal mee eens! lang leven tweedehands, de kleertjes slijten nauwelijks. Tegen die tijd zijn ze eruit gegroeid. Ik heb bijna alles overgenomen, meubeltjes, kleding, speelgoed. Behalve spenen, flesjes en matrasje. En inderdaad voeding, luiers (tenzij je wasbare hebt) verzorgingsproducten gaan niet tweede/derde -hands. Lang leven marktplaats, kringloop, facebook-koopjeshoek!