Snap
  • zwangerschap
  • braken
  • overmatig

Overmatig braken tijdens de zwangerschap

Overmatig braken tijdens de zwangerschap (in medische termen hyperemesis gravidarum genoemd) is een verschijnsel dat ernstiger is dan gewone misselijkheid.

Overmatig braken tijdens de zwangerschap (in medische termen hyperemesis gravidarum genoemd) is een verschijnsel dat ernstiger is dan de ochtendmisselijkheid die veel vrouwen in de eerste tijd van hun zwangerschap ervaren. Meestal verdwijnen de misselijkheidsklachten en het overgeven na 3 maanden zwangerschap. Bij sommige vrouwen (3 tot 10 op de 1000 vrouwen) blijft het echter na die tijd nog en is het in die mate dat ze te weinig vocht en voedsel binnenhouden. Ze zijn misselijk, geven veel over en hebben weinig tot geen eetlust. Bij meerlingzwangerschappen komt het vaker voor. Het braken op zich is voor het ongeboren kind niet gevaarlijk, maar het verslechtert wel de conditie en het gewicht van de aanstaande moeder. Zij zal zich aanzienlijk minder goed voelen en dat komt de zwangerschap niet ten goede.  Het kan zijn dat ze hierdoor uitdroogt en een tekort krijgt aan vitamines en mineralen. Het braken is ook erg vermoeiend. Slikken kan pijn doen, omdat de slokdarm gevoelig wordt, waardoor de aanstaande moeder geneigd kan zijn nog minder te gaan eten en drinken.

Wat is de oorzaak van overmatig braken tijdens de zwangerschap?

Ondanks allerlei onderzoek is nog altijd niet bekend waarom de ene vrouw wel last heeft van overmatig braken tijdens de zwangerschap en de andere er geen last van heeft. Wel is bekend dat een bacteriële infectie (aan de maag) en bepaalde (zwangerschaps)hormonen een rol kunnen spelen. Andere mogelijke oorzaken die in literatuur genoemd worden zijn: leverontsteking, urineweginfectie,  schildklierziekten en diabetes. Ook psychische factoren kunnen een rol spelen, wanneer de zwangere vrouw zich veel zorgen maakt over haar gezin bijvoorbeeld.

 

Overmatig braken tijdens de zwangerschap-Tips bij misselijkheid

Ook al voel je je nog zo misselijk, probeer wel te blijven eten. Eet en drink waar je zin in hebt (behalve natuurlijk producten waarvan bekend is dat die bij zwangerschap niet wenselijk zijn), want het is van belang wel voldoende binnen te krijgen om voldoende energie te houden. Omdat je weinig binnen kunt houden is het goed om te letten op het soort producten dat je nuttigt. Let op je gewicht; een gewichtsafname van 3 kilogram in de maand kan tijdens de zwangerschap je conditie al verslechteren.

Het advies is om bij overmatig braken tijdens de zwangerschap steeds kleine porties te eten en verdeeld over de dag regelmatig iets te nuttigen. Probeer daarbij veel verschillende producten uit; per dag kan verschillen wat  beter ‘valt’. Te weinig vocht binnenkrijgen versterkt de misselijkheid juist en kan zorgen voor een vieze smaak in de mond. Aangeraden wordt om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken; bouillon telt natuurlijk ook mee en wordt vaak beter verdragen. Een vieze smaak in de mond kan verdwijnen na het eten van een pepermuntje of door te zuigen op iets zuurs (citroen, augurk). Verwar misselijkheid niet met een lege maag, want ook daar kun je je beroerd door voelen. Een toastje, biscuitje of beschuit voor het opstaan eten kan helpen tegen de ergste misselijkheid in de ochtend. Als de geur van warm eten je al tegenstaat, ga dan over op sandwiches, salades of koude vleeswaren of laat iemand anders koken en blijf zelf weg uit de keuken. Vermijd in ieder geval sterk gekruid eten en koffie. Producten waarin gember is verwerkt helpen ook tegen misselijkheid. Lukt het niet om voldoende binnen te houden, dan kan Nutridrink een oplossing zijn; vraag ernaar bij je huisarts. Dit is een drankje waar je veel energie door krijgt, boordevol vitamines, eiwitten en mineralen. Ze zijn er in diverse smaken.

Door genoeg rust te houden, veel in de frisse lucht te zijn en langzaam op te staan en geen abrupte bewegingen te maken, werk je aan het herstel van je algehele welbevinden.

 

 

Opname in het ziekenhuis bij overmatig braken tijdens de zwangerschap

In sommige gevallen van overmatig braken tijdens de zwangerschap zal de aanstaande moeder moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Vooral bedrust wordt dan geadviseerd om de misselijkheid en het braken te laten verminderen. Wanneer er sprake is van uitdroging wordt een infuus aangesloten. Op die manier wordt vocht, zout en suiker (glucose) toegediend en eventueel ook extra vitamines en mineralen. Daarnaast worden er medicijnen verstrekt tegen de misselijkheid. Er zijn situaties waarbij dit onvoldoende helpt; dan wordt er gestart met sondevoeding. De voeding loopt via een dun slangetje door de neus, keel en slokdarm richting de maag. De hoeveelheid wordt rustig opgebouwd. Dankzij sondevoeding zal de aanstaande moeder langzaamaan weer opknappen en op krachten komen. Mocht het nodig zijn, kan de sondevoeding thuis worden voortgezet. In het ziekenhuis zal nader onderzoek worden gedaan naar de oorzaken bij de betreffende persoon wat betreft de zwangerschapsmisselijkheid. Via echoscopie wordt nagegaan of er sprake is van een meerlingzwangerschap. Elke dag zal de urine worden onderzocht om te kijken of de afbraakproducten in de urine verminderen. Die afbraakstoffen zitten in de urine op het moment dat er onvoldoende koolhydraten in het lichaam komen. Lichaamseiwitten en vetten worden dan (onvolledig) verbrand en zorgen voor de aanwezigheid van die afbraakstoffen. In het ziekenhuis zal ook bloedonderzoek plaatsvinden om de werking van de schildklier, de werking van de nieren en verstoorde vochtopname te kunnen controleren.

 

Heb jij te maken gehad met overmatig braken tijdens de zwangerschap? Welke aanpak heeft bij jou geholpen?

 

 

Geschreven door mama Lianne

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.