Snap

Ochtendmisselijkheid

Heerlijk, je bent zwanger! Maar wat vervelend als je last hebt van ochtendmisselijkheid. Vaak is het na 12 tot 16 weken zwangerschap wel over...

Hoe kan het dat ik last heb van ochtendmisselijkheid?

De oorzaak van ochtendmisselijkheid is niet altijd duidelijk. Het kan zijn dat het door de hormonen komt, maar het kan ook komen door je versterkte geurvermogen. Je kunt misselijk worden van bepaalde geuren, waar je vóór je zwangerschap helemaal geen last van had. Het heeft ook niets te maken met de sekse van je ongeboren kind. Soms wordt er wel eens gezegd: “Wanneer je last van ochtendmisselijkheid hebt krijg je een meisje.” Dit is echt een fabel. Je kunt er evengoed last van hebben wanneer je zwanger bent van een jongetje.

Ochtendmisselijkheid kun je op elk moment van de dag hebben, dus niet alleen maar ’s ochtends. Het kan behoorlijk vervelend zijn als je moet werken en je wilt je zwangerschap nog niet bekendmaken.Wat kan ik tegen ochtendmisselijkheid doen?

Helaas is er geen medicijn tegen de misselijkheid, maar hier enkele tips die misschien een beetje helpen:

  • Eet steeds kleine beetjes verspreid over de dag, zodat je maag niet leeg is.
  • Drink voldoende, bijvoorbeeld thee of water.
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Probeer af en toe een beetje te rusten.
  • Leg een boterham, beschuitje of cracker op je nachtkastje klaar, zodat je deze ’s ochtends kunt opeten voordat je opstaat.
  • Misschien lukt het je om je partner een lekker ontbijtje op bed te laten serveren.Moet ik mij zorgen maken?

Gelukkig is ochtendmisselijkheid niet gevaarlijk voor het kindje in de buik. Wanneer niets helpt en je zo misselijk bent dat je niets kunt binnenhouden is het verstandig om dit aan je huisarts of verloskundige te melden. Het kan zijn dat je door het overgeven te weinig vocht binnenhoudt. Dit moet dan wel in de gaten gehouden worden. Natuurlijk kun je altijd met vragen terecht bij je huisarts of verloskundige. Wanneer je erg ongerust bent kun je dit beter aangeven, wellicht kunnen zij je gerust stellen.

Wat als de ochtendmisselijkheid opeens over is? Kijk eens op de kalender, misschien ben je de eerste twaalf weken al doorgekomen? Je zult je vanaf nu dan ook een stuk beter voelen. Geen last meer van ochtendmisselijkheid en veel meer energie. Genieten maar!Had jij veel last van ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap en heb je tips? Deel ze hieronder!

Geschreven door mama Malu

9 jaar geleden

Misschien heb je alles al geprobeerd maar zelf had ik heel veel baat bij het niet dragen van een BH... Voor mijn gevoel drukte die alles er uit, net als een strakke hoge onderbroek of legging. Zijn er nog meer goede (huis-tuin-keuken) tips? Succes!