De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap
In welke slaaphouding lig jij het liefste?
Tijdens de zwangerschap wordt niet alleen je lichaam getransformeerd, maar ook je slaaphoudingen moeten zich aanpassen aan de groeiende babybuik. Wat is een fijne en veilige slaaphouding tijdens je zwangerschap? En hoe kan je met je grote buik toch comfortabel slapen? In deze Advies Blog geven we antwoord op deze vragen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met verloskundige Selina Hekelbeeke, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Selina benadrukt dat je zelf bepaalt in welke slaaphouding je tijdens je zwangerschap wilt slapen. Het is jouw lichaam en er bestaat geen goed of fout. Het enige wat je zult opmerken, is dat naarmate de zwangerschap vordert, sommige slaaphoudingen mogelijk minder comfortabel worden. Ze vertelt je er meer over.
Op je buik slapen
Als je zwanger bent, kan het nog prima zijn om in het eerste trimester op je buik te slapen. Naarmate je het tweede en derde trimester ingaat, wordt dit zowel voor jou als de baby steeds ongemakkelijker. "Je hoeft je geen zorgen te maken over het beschadigen van de baby door op je buik te liggen, omdat de baby veilig wordt beschermd door het vruchtwater." Toch zal het slapen op je buik vanzelf ongemakkelijk worden vanwege je groeiende buik, waardoor je uiteindelijk toch een andere slaaphouding aanneemt.
Is op je zij slapen het beste tijdens de zwangerschap?
Als er één slaaphouding moet worden gekozen als de beste voor je kindje, dan is dat het slapen op je zij. "Het slapen op je zij, en dan met name je linkerzij, zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt, wat de baby een betere toegang geeft tot voedingsstoffen en zuurstof." Als je merkt dat je vaak op je rechterzij slaapt tijdens de zwangerschap, is dat ook niet erg. Doe wat goed aanvoelt.
Op je rug slapen
In principe is slapen op je rug geen probleem, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om over te stappen op het slapen op je zij. "Dit komt doordat het groeiende gewicht van je baby en baarmoeder op de bloedvaten kan drukken, wat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader, de vena cava, kan belemmeren. Toch geldt hier ook: doe wat voor jou goed voelt en luister vooral naar je eigen lichaam."
Merk je dat je 's nachts weer terugrolt naar je rug? "Je lichaam geeft vanzelf signalen wanneer het tijd is om op je zij te draaien. Duizeligheid bij het liggen op je rug is zo'n signaal, wat aangeeft dat het beter en veiliger is om op je zij te liggen."
Tips voor een goede slaaphouding tijdens zwangerschap
Selina komt regelmatig in haar praktijk tegen dat vrouwen met een zachter matras eerder rug- en bekkenklachten ontwikkelen tijdens hun zwangerschap. "Zorg daarom voor een stevig matras." Daarnaast zijn er verschillende slaapkussens, voedingskussens of een wig om je slaaphouding comfortabeler te maken. "Merk je dat je slechter slaapt tijdens de zwangerschap? Probeer dan te slapen met zulke kussens. Ze bieden extra steun aan je buik tijdens het slapen."