Snap
  • pijn
  • oplossing
  • klachten
  • bekken

Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap. Maar wat is bekkenpijn? En wat kun je doen om de klachten te verminderen?

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn, ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, ontstaat doordat de gewrichtsbanden weker worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook worden je spieren en bindweefsel hierdoor soepeler. Dit gebeurt allemaal, zodat tijdens een bevalling het geboortekanaal vergroot kan worden. Deze verweking gebeurt bij alle vrouwen, maar niet alle vrouwen hebben bekkenpijn. Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit, betekent het dat de botten in het gebied van je bekken bij deze ontwikkeling van je lichaam wat verschoven zijn en in een verkeerde positie terecht zijn gekomen, wat deze pijn veroorzaakt. Bewegingen zoals gaan zitten, gaan staan, of draaien, kunnen dan opeens erg pijnlijk worden. Waarom de ene zwangere er wel last van heeft en de andere niet, is nog niet duidelijk. De groei van de baarmoeder, een andere lichaamshouding en de toenemende belasting spelen ook een rol. Wanneer je buik groeit, komt de buik meer naar voren, waardoor de stand van je bekken en rug verandert.

De verweking van de banden begint meestal rond de 20 weken zwangerschap, en ook pijnklachten kunnen dan beginnen. Maar het kan ook pas in een later stadium beginnen en zelfs nog dagen en zelfs weken na de bevalling. Ben je al eerder zwanger geweest, dan kunnen de klachten eerder dan de genoemde 20 weken beginnen. Heb je in een eerdere zwangerschap ook al last gehad van bekkeninstabiliteit, dan kun je erop rekenen dat je dit ook zult hebben in je volgende zwangerschap(pen).

Wat zijn de klachten bij bekkenpijn?

Wanneer je last van bekkenpijn hebt, kun je (scherpe, soms branderige of zeurende) pijn middenvoor in het bekken voelen, wat kan uitstralen naar de binnenkant van je bovenbeen. Je kunt ook pijn voelen onder in de rug, ter hoogte van de twee puntjes, wat kan uitstralen naar de lies, de billen en de achterkant van je benen. Het kan ook zijn dat je pijn hebt rond je stuitje. De pijn neemt toe bij vermoeidheid of bij het maken van bepaalde bewegingen. Denk hierbij aan draaien in de rug, in bed omdraaien, bukken of hardlopen. Door de bekkenpijn raak je sneller vermoeid, vaak wanneer je te lang op dezelfde plek staat, te lang in dezelfde houding ligt of zit of door te slenteren. Goed doorlopen kan in dit geval minder pijnlijk zijn.

Wat kun je eraan doen?

Je verloskundige, fysiotherapeut of arts kan je inlichten over de oorzaken van bekkenpijn, en maatregelen aanreiken waardoor de klachten kunnen verminderen. Je moet voornamelijk balans vinden in rust en beweging. Beweging is goed voor de soepelheid van je spieren, maar je lichaam heeft ook rust nodig om de klachten niet te verergeren.

Een aantal tips om je houding aan te passen om meer balans te krijgen:

  • Je bekken in balans brengen, door de bewegelijkheid weer terug te krijgen
  • Wanneer je staat, verdeel dan je gewicht over beide benen. Buig je knieën lichtjes en draai ze (voor je gevoel) iets naar buiten
  • Houd je knieën, wanneer je zit, nooit tegen elkaar aan
  • Luister naar je lichaam en stop wanner het teveel wordt. Wanneer je na een uur fietsen, 5 dagen pijn hebt, fiets dat uur dan niet meer, maar vind iets anders om je bewegelijkheid te houden

Ook kun je fysiotherapie, bekkenfysiotherapie of oefentherapie volgen, om klachtenvrij te raken.

Heb jij bekkenpijn ervaren tijdens of na je zwangerschap? En heb je nog andere tips om klachten te verminderen?

mamarissie1985's avatar
9 jaar geleden

Ik loop al met deze klachten sinds mijn 18e jaar. Nu 11 jaar later, 5 weken zwanger YESS en nu al het gevoel alsof mijn heupen en benen vanaf mijn middel los bungelen. Dat gaat nog pittig worden ben ik bang

's avatar
9 jaar geleden

De bekkenpijn begon bij mij achteraf al met pijn aan mijn stuitje met 10 weken. Hier heb ik een paar maanden last van gehad en vanaf week 23 kreeg ik pas echt last: van mijn SI-gewrichten. Na 4 weken toch maar naar de huisarts gegaan, want ik werd een vrij moedeloos van (ik moest nog 3 maanden zwangerschap, en makkelijker zou het er vast niet op gaan worden). Na drie consulten bij een bekkenfysiotherapeut merkte ik al wezenlijk verschil! Ik kreeg een oefenprogramma mee voor elke avond, houdings- en bewegingsadviezen en nu (30 weken zwanger) zie ik het weer helemaal zitten! Natuurlijk heb je wat beperkingen (of beter gezegd: je moet wat rekening houden met je lichaam), maar ik heb bijna geen pijn meer. Mijn advies: blijf er niet mee doorlopen! Iedereen is verzekerd voor ten minste 9 behandelingen bij de fysiotherapeut, dus maak er gebruik van!

happymommy15's avatar
10 jaar geleden

inmiddels bijna 22 weken zwanger en al een paar weken steeds een kramperig gevoel in de bil, dus ben er mee naar de dokter geweest en die vertelde me dat het niet mijn bekken waren maar mijn rug, terwijl ik naar buiten liep dacht ik al bij mezelf dit kan niet mijn rug wezen, (heb een kneuzing in mijn rug gehad dus ik weet dondersgoed wat rugklachten zijn!) paar dagen later heb ik de 20 weken echo en praat met die vrouw over depijn die ik voel tijdens goede inspanning, bukken hele dag druk bezig zijn trap lopen en lang in een houding zitten liggen... zij vraagt me de plekken waar het pijn doet; en je raadt het al! mijn bekken! dus mijn vermoeden klopte al die tijd gewoon! nou is mijn pijngrens vrij hoog maar soms is de pijn wel erg heftig! ik hoop niet dat de pijn erger word en ik nog mooi door kan zonder bekken instabiliteit! :D meer rust pakken en beetje voorzichtiger met bepaalde dingen dan zaldat vast goed komen!

Mama-cate's avatar
10 jaar geleden

Ik heb tijdens mijn zwangerschap bekken instabiliteit gekregen, ik was gevallen in week 16. en de pijn zit dus ook vooral aan de rechterkant. Ik heb bekkentherapie gevolgd maar niks werkte, tijdens en na de zwangerschap. Uiteindelijk bij een manuele/fysiotherapeut gekomen en hij heeft mij ontzettend goed geholpen. Hij zag bij de eerste behandeling dat mijn rechterbekken hoger staat dan de linkerzijde, en dat mijn bovenbenen, buikspieren, zijspieren en lage rugspieren ernstig verzwakt waren. Ik heb 2,5 jaar een bekkenband gedragen en dan worden de spieren erg zwak ook al geeft het je steun. Mijn advies voor alle andere vrouwen is, trek snel aan de bel, neem je rust, ga niks forceren, en wat je niet kan dan kan je het niet, dat is normaal. En ook na je zwangerschap neem je tijd en je rust, als je de ene dag weinig pijn heb en je kan veel doen, dan wilt dat niet zeggen dat het de volgende dag weer zo is.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.