Snap
  • zwanger
  • 33weken
  • Kalender

33 weken zwanger

Week 33: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Hoe groot is de foetus?

Weer een weekje verder en vooral zwaarder: 2000 gram alweer! Ook de lengte begint ergens op te lijken: 41 cm.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Jouw kindje kun je qua grootte een beetje vergelijken met een kokosnoot, ook wat betreft gewicht trouwens! Als je nu toevallig zin krijgt in kokosnoot: doen! Dit zijn erg gezonde vetten.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Jouw kindje heeft iets ontdekt: wanneer hij of zij wakker is en de ogen open doet ‘ziet’  het vanalles. Vooral licht en donker eigenlijk. Maar jouw kleintje heeft dus regelmatig de oogjes open in de buik. Ook trekken de rimpels langzaam weg en verandert jouw baby van een oud opaatje naar een zachte baby!

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Week 33 is best een belangrijke week. Jouw kindje is namelijk in staat om dag- en nacht van elkaar te onderscheiden. Helaas is het daar alles alweer van vergeten tegen de tijd dat hij of zij geboren is. Dan is het gerust in de nacht wakker en slaapt het overdag. Ook ontwikkelt de baby in deze week een eigen immuunsysteem. Erg belangrijk voor als het buiten de baarmoeder wordt blootgesteld aan allerlei bacteriën.

De bewegingen van de baby doen pijn, is dat normaal?

Dat je jouw baby goed voelt en dat het een beetje pijn doet is normaal. Jouw kindje is redelijk groot en zwaar en wordt met de dag sterker (ook de schopjes en duwtjes natuurlijk). Kan je de pijn direct koppelen aan een flinke schop van je kindje, maak je dan geen zorgen. De pijn is een logische reactie, mits het niet te heftig is. Maar heb je erg veel pijn en is er geen directe aanleiding voor? Neem dan contact op met je verloskundige en leg het voor.

Wanneer moet de babykamer af zijn?

Hier staat geen specifieke week voor maar het is wel slim om zo rond je verlof de babykamer redelijk in orde te hebben. Dit heeft twee redenen: omdat je fysiek steeds minder kunt en dat kan ineens hard afbouwen. Zo kan een kamertje schilderen ineens fysiek niet meer mogelijk zijn terwijl je dat qua tijd prima had gekund. Reden twee is, dat er een kans is dat de baby redelijk vroeg geboren wordt. Het is niet fijn om dan zaken als het afronden van de babykamer aan je hoofd te hebben. Houd daarom je verlof aan als deadline zodat je tijdens je verlof ook echt kunt rusten en voorbereiden op de bevalling.

Wat gebeurt er met een stuitligging?

In deze week nog helemaal niets. Je hoeft je echt geen zorgen te maken, de baby kan nog erg vaak draaien en eindigt met een beetje geluk netjes op tijd met het hoofdje naar beneden. Mocht er rond week 37 nog steeds sprake zijn van een stuitligging, dan wordt er als het goed is vanuit de verloskundige met je besproken wat de opties zijn.

Tot wanneer kan de baby draaien?

Tot aan het einde is het mogelijk dat de baby draait. Wel wordt het steeds krapper aangezien de baby met de dag groeit. Gebruikelijk is dat met week 37 de definitieve houding is ingenomen in jouw buik.  

Vanaf wanneer moet de vluchttas of vluchtkoffer klaar staan?

Bij een normale zwangerschap wordt het kindje tussen de 38 en 42 weken geboren. In deze periode is het dus echt noodzaak om een vluchttas klaar te hebben staan. Maar ook de weken ervoor. Mocht jouw kindje zich eerder aandienen is het waarschijnlijk de bedoeling dat er in het ziekenhuis bevallen wordt. Zet daarom rond week 36 alvast een tas klaar of haal in ieder geval de benodigdheden voor in de vluchttas in huis.

Ik heb veel last van harde buiken, wat moet ik doen?

Probeer eerst te achterhalen waar het vandaan komt. Heb je je erg ingespannen? Of heb je stress? Dan is het noodzaak daar iets aan te verhelpen. Weet je niet direct waarvan het afkomstig is? Dan is jouw lichaam aan het oefenen. Voorbereiding op de bevalling, mooi hé?! Zodra je last hebt is het verstandig om rust te nemen. Ga even liggen en verwarm je buik met een kruikje. Probeer je buik een beetje los te masseren of neem een warme douche. Ook kan focus op een diepe buikademhaling helpen.

Waarom heb ik steeds kramp in mijn kuiten?

Doordat jouw doorbloeding flink verstoord is (door de extra bloedtoevoer aan de baby) gedurende je zwangerschap is kramp (vooral in de kuiten) een veelvoorkomende kwaal. Dit treedt op bij bijna de helft van de zwangeren en dan vooral ‘s nachts. Ook kan het een voorteken zijn voor naderende spataderen of een gevolg van oververmoeide benen.

Aangezien je minder flexibel bent en je misschien niet meer zo gemakkelijk aan je tenen kunt trekken met een gestrekt been is het volgende dé oplossing: Bij kramp rustig uit bed stappen en met gestrekte benen op een koude vloer staan. Zo verdwijnt de kramp als sneeuw voor de zon. Wanneer je weer terug in bed gaat liggen, leg dan een paar kussens onder je been zodat de bloedtoevoer makkelijker gemaakt wordt.

Wat kan ik doen tegen striae?

Echt voorkomen van striae kan helaas niet. De scheurtjes ontstaan namelijk onder de huid. Wel kun je ervoor proberen te zorgen dat jouw huid soepel blijft. Dit kan door regelmatig masseren en insmeren met speciale zwanger-bui olie. Of het echt de striae vermindert is niet 100% zeker, maar het kan sowieso geen kwaad en is goed voor je huid. Gewoon doen dus!

Mag ik gewoon blijven tillen?

Beter pak je wat vaker rust en til je minder tijdens je zwangerschap. Als je namelijk op de juiste manier tilt, haal je de kracht uit je benen en je… buik! Dat is niet de bedoeling als je zwanger bent want dan heeft de baby minder ruimte… Probeer daarom zoveel mogelijk anderen het zware werk voor je te laten doen. En voel je vooral niet bezwaard hierover, dit is juist sterk van je!

Ik ben duizelig, kan dit kwaad?

Lage bloeddruk of bloedarmoede zijn oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap. Wanneer je duizelig bent is er niet direct reden tot paniek, maar pak wel zelf je verantwoordelijkheid hierin. Sta bijvoorbeeld niet te snel op uit bed of van je stoel. Probeer eerst even te focussen op een naderende beweging en zorg dat je jezelf kunt opvangen mocht het misgaan. Wordt de duizeligheid erger? Bespreek dit dan met de verloskundige.

Wat is het HELLP-syndroom?

HELLP staat voor Haemolyse en is een levensbedreigende situatie voor zowel moeder als (ongeboren) kind. Wanneer je lijdt aan dit syndroom zul je sowieso in het ziekenhuis worden opgenomen en ook daar bevallen. Het syndroom verdwijnt pas wanneer de zwangerschap voorbij is. Het komt regelmatig voor dat de baby daardoor eerder moet worden gehaald. Wanneer je last hebt van de volgende klachten is het verstandig meteen melding te maken bij de huisarts of de verloskundige, zij zullen verder onderzoek doen om te kijken of je lijdt aan het HELLP-syndroom:

  • hoge bloeddruk
  • eiwit in de urine
  • hoofdpijn
  • sterretjes zien
  • veel overgeven
  • constante misselijkheid
  • tintelingen in de vingers (en de rest van het lichaam)
  • overmatige gewichtstoename

Ik heb het benauwd, is dat normaal?

Jazeker, je kindje heeft steeds minder ruimte in de baarmoeder en moet moeite doen zichzelf in de juiste positie te brengen voor de bevalling. Je kindje drukt hierdoor tegen je longen aan waardoor je nogal kortademig en benauwd kunt zijn. Vanaf het moment dat je kindje is ingedaald zul je minder benauwd zijn. Je kindje zit dan lager (tussen de bekken) waardoor de druk op de longen wat wegneemt.

Wanneer moet het bevallingsplan klaar zijn?

Zorg ervoor dat je bevallingsplan tussen de 35 en 37 weken klaar ligt en besproken is met je partner en de verloskundige. Zo is iedereen op tijd op de hoogte en hoef je jezelf geen zorgen meer te maken over de bevalling en de wensen die je hebt. Duidelijkheid is op dit moment het allerbelangrijkste voor jou.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.