1 week zwanger
Week 1: Meest gestelde vragen door moeders in deze week
1 week zwanger, maar eigenlijk niet zwanger. Hoe zit dit?
De eerste twee weken is eigenlijk de periode van je laatste menstruatie tot aan de bevruchting. Heeft er een bevruchting plaats gevonden, dan wordt 38 weken later de baby geboren. De eerste twee weken krijg je, mocht je daadwerkelijk zwanger zijn, als het ware cadeau.
Wat is NOD?
NOD is jouw ‘Niet Ongesteldheids Dag’. Dit is een belangrijke dag, want wanneer jouw ongesteldheid uitblijft op de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, dan ben je wellicht zwanger.
Wanneer ben ik uitgerekend?
Zwanger? Dan kun je heel eenvoudig uitrekenen wanneer je bent uitgerekend. Hiervoor is het wel nodig om je te herinneren wanneer je voor de laatste keer nog WEL ongesteld werd. Tel bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid er 40 weken bij en je weet wanneer je kindje zal worden geboren.
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Je bent slechts enkele dagen vruchtbaar, ongeveer 6. Op deze dagen kun je zwanger worden De dagen waarop je vruchtbaar bent zijn de dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Een cyclus kun je opknippen in 2 delen; het vruchtbare deel voor de eisprong en het onvruchtbare deel na de eisprong. Heb je een regelmatige cyclus van 28 dagen, dan kun je over het algemeen zeggen dat je eisprong dan valt op dag 14. Het is dus belangrijk te weten hoe je cyclus verloopt, zodat je ongeveer kunt inschatten wanneer je vruchtbare dagen zijn en daarmee je kansen op een zwangerschap kunt vergroten.
Hoe werkt een ovulatietest?
Een ovulatietest meet de hoeveelheid van het LH-hormoon in de urine van de vrouw. 1 tot 2 dagen voor de ovulatie, bereikt het LH-hormoon een piek. Deze piek is precies wat de ovulatie test meet. Wanneer de test positief is (een blauw streepje of lachend gezichtje aangeeft), weet je dat de kans op bevruchting groot is wanneer je geslachtsgemeenschap hebt in de dagen die volgen.
Welke ovulatietesten zijn het best?
Er bestaan verschillende ovulatietesten. Meestal zijn ze even betrouwbaar, het verschil zit hem alleen in de prijs en de manier van gebruiken. Het is goed om van te voren te bekijken welke manier het beste bij je past. Meestal betaal je nu eenmaal iets meer voor gemak of design.
Goedkope of dure ovulatietest?
Goedkope ovulatietesten zijn net zo goed als dure ovulatietesten. Voorbeelden van goedkope ovulatietesten zijn ovulatietesten van de Etos, het Kruidvat, van Sensitest of van de Action. Een voorbeeld van een dure ovulatietest is wel de ClearBlue ovulatie test met dubbele hormoon indicator. Bij een lage vruchtbaarheid geeft hij een rondje, bij een hoge vruchtbaarheid een knipperende smiley en bij een piek vruchtbaarheid een dikke vaste smiley.
Wat zijn symptomen van een eisprong?
Tijdens je eisprong stijgt je temperatuur. Dit is te meten met een thermometer. Ook voelt de baarmoedermond zachter aan tijdens de eisprong en produceert je lichaam een witte vaginale afscheiding. Verder bereikt je lichaam een hormoonpiek, de zogenaamde ‘LH-piek’ en stijgt je libido in deze periode.
Een onregelmatige cyclus, waar moet ik op letten?
Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is het extra belangrijk om te letten op de symptomen van een eisprong. Ook is het aan te raden gebruik te maken van een ovulatietest.
Ik vind het zo spannend! Wanneer kan ik testen?
Je kunt al testen of je zwanger bent vanaf de eerste dag dat je ‘over tijd’ bent. Echter is het beter om een paar dagen langer te wachten. Je lichaam maakt het hCG-hormoon aan als je bent bevrucht. De zwangerschapstest meet dit hormoon. Dit hormoon neemt iedere dag na een bevruchting toe en is daardoor met de dag beter op te pikken door een zwangerschapstest. Wat eerst een licht streepje is, wordt steeds een duidelijker streepje naarmate het hCG hormoon stijgt.
Hoe snel proberen na stoppen met de pil?
Na het stoppen met de pil (of een ander anticonceptiemiddel) kun je meteen proberen zwanger te raken. Een nadeel is wel, dat wanneer je cyclus nog niet op gang is geweest, je nog geen inzage hebt gehad in jouw cyclus. Daarmee is het lastiger in te schatten wanneer en of je cyclus uitblijft en dus of je wellicht zwanger bent. Denk je dat je zwanger bent, maar ken je je cyclus nog niet, doe dan gewoon een zwangerschapstest om het zeker te weten.
Hoe snel zwanger na een miskraam?
Het is verstandig om na een miskraam eerst een normale menstruatie af te wachten. Dit is beter voor het lichaam, aangezien deze zich dan kan klaarmaken voor een volgende zwangerschap. Maar ook voor jezelf is het vaak beter. Een miskraam kan namelijk emotioneel best zwaar zijn.
Hoe lang duurt het om zwanger te raken?
Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt om zwanger te raken, dit verschilt bij iedere vrouw. Uit statistieken van Dokter Online (2015) blijkt dat 25% binnen 1 maand zwanger is, 60% binnen 6 maanden en 80% binnen een jaar. (Bron: Deze cijfers komen van Dokter Online: http://www.dokteronline.com/blog/thema/wanneer-kun-je-zwanger-worden/)
Hoe zit het nu precies met foliumzuur?
Foliumzuur ondersteunt de ontwikkeling en gezondheid van je baby. Het verkleint de kans op een afwijking of ernstige aandoening bij je kindje. Zodra je beslist dat je zwanger wilt worden, is het raadzaam om direct te starten met het nemen van foliumzuur. Zo bouwt je lichaam voldoende foliumzuur op, tot aan het moment van bevruchting.
Waar moet ik op letten qua gezondheid?
Het is belangrijk dat je lichaam in een optimale conditie is, wanneer je zwanger wilt raken. Let daarom op met alcohol, roken en drugs. Het is zowel voor jou als voor je partner beter om hiermee te stoppen. Eet gevarieerd en gezond om je lichaam en beweeg voldoende om je lichaam in een goede conditie te houden of te krijgen. Een slim foefje is, om eigenlijk al het ‘dieet’ te hanteren wat je ook zult gebruiken wanneer je zwanger bent.
JanaF
Ken je het wanneer de man in bed niet werkt zoals gewoonlijk? https://www.cialis-online-kaufen.de/
Anoniem
Ik wist pas dat ik zwanger was bij 8 weken :O. Leuk dus om dit terug te lezen want toen ik 1 week zwanger was had ik nog geen idee. Maar veel vrouwen niet hoor volgens mij zo vroeg...