Snap
  • baby
  • huishouden
  • Kraamzorg
  • kraamvrouw

Alles over kraamzorg

In Nederland heb je na je bevalling recht op kraamzorg. Kraamzorg is niet verplicht, maar het wordt wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

In Nederland heb je na je bevalling recht op kraamzorg. Kraamzorg is niet verplicht, maar het wordt wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Je betaalt alleen een vaste eigen bijdrage per uur. Je hebt recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg.

 

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is de zorg die je ontvangt van een kraamverzorgende gedurende acht dagen na je bevalling (gerekend vanaf de dag dat je daadwerkelijk bevallen bent). Indien nodig wordt er op dag negen en tien ook nog kraamzorg verleend. Of verlenging van de kraamzorgperiode nodig is, wordt tijdens de kraamperiode bepaald door de kraamverzorgende en de verloskundige. De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je pasgeboren kindje en leert je alles wat je moet weten over de verzorging van je kindje. Ook zorgt ze voor een deel van het huishouden.

 

Kraamzorg en de bevalling

Wanneer je thuis bevalt, komt de kraamverzorgende al bij je in huis wanneer de bevalling er aan zit te komen. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens de bevalling door ervoor te zorgen dat alles klaarstaat en door te helpen wanneer nodig. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, komt de kraamverzorgende naar je toe zodra je weer thuis bent uit het ziekenhuis.

 

Kraamzorg en de verzorging van de baby

De kraamverzorgende houdt de gezondheid van je baby goed in de gaten. Zo neemt zij regelmatig de temperatuur van het kindje op, let ze erop of er voldoende plasluiers op een dag zijn en weegt zij de baby elke dag om te kijken of de baby voldoende groeit. De kraamverzorgende let ook op of de baby niet geel gaat zien en of het navelstompje er netjes uitziet en niet ontstoken raakt. Naast dat de kraamverzorgende de gezondheid van de baby in de gaten houdt, leert zij je ook hoe je je kindje moet verschonen, in bad doet, aankleedt en helpt ze bij het aanleggen aan de borst of bij het geven van de fles.

 

Kraamzorg en de verzorging van de kraamvrouw

De kraamverzorgende houdt niet alleen de lichamelijke gesteldheid van de baby in de gaten, maar ook van de kraamvrouw. Zo controleert zij dagelijks of je niet teveel vloeit. Ze neemt je temperatuur op om te kijken of je geen koorts en dus een mogelijke infectie hebt. Ze controleert (indien nodig) je hechtingen en ze voelt dagelijks aan je buik om de stand van je baarmoeder te controleren. Ook houdt ze je geestelijke gesteldheid in de gaten onder andere door te vragen hoe je je voelt en door erop te letten dat je voldoende rust houdt. Dit doet ze bijvoorbeeld door kraambezoek dat te lang blijft hangen weg te sturen. Er komt die eerste week immers wel erg veel op jullie af.

Kraamzorg en de verzorging van het huishouden

Naast het verzorgen van moeder en kind, zorgt de kraamverzorgende ook voor een deel van het huishouden. Ze maakt dagelijks het toilet en de badkamer schoon. Ze verschoont het bed van de kraamvrouw en de baby en ze zorgt ervoor dat de was wordt gedaan. De kraamverzorgende hoort alle ruimtes waarin de moeder en baby verblijven schoon te maken, wanneer alles goed gaat met zowel de baby als de moeder, wil de kraamverzorgende nog wel eens wat extra taken in het huishouden uitvoeren.

 

Na de kraamtijd

De kraamverzorgende is er dus om je te helpen. Alle vragen die je hebt over de verzorging van je pasgeboren kindje kun je aan haar stellen. De kraamverzorgende zorgt ervoor dat je je zekerder voelt als moeder. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je tijdens je kraamperiode voldoende rust pakt om te herstellen van de bevalling, de kraamverzorgende neemt een groot deel van de taken over die jij normaal gesproken doet, maak hier gebruik van door extra te rusten. Na de kraamtijd ben je als het goed is een stuk zekerder van jezelf als moeder en ben je al een beetje hersteld van de bevalling. Hierdoor kun je het leven als moeder ook zonder kraamverzorgende aan!

 

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg? Reageer ook!

 

 

Geschreven door mama Sharon

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.