Zwanger worden na een miskraam
Je hebt een miskraam gehad en wil weer zwanger worden. Hoe zit dat?
Zwanger worden na een miskraam: blijdschap en verdriet tegelijkertijd. Onzekerheid ook; wat als het nu weer misgaat? Waarom ging het eigenlijk mis de vorige keer? Hoe ga je daarmee om? Allemaal moeilijke vragen die in zo'n situatie door je hoofd kunnen spoken. In dit artikel vertellen we je meer over de verwerking van een miskraam en zwanger worden na een miskraam.
Verwerking van een miskraam
Voor je opnieuw zwanger wordt, is het belangrijk om de miskraam te verwerken en een plekje te geven. Veel vrouwen hebben de neiging om zichzelf of hun eigen lichaam de schuld te geven van een miskraam. Ook al voelt het zo, het is heel erg belangrijk om je te realiseren dat het niet jouw schuld is. Een miskraam vindt plaats omdat de embryo in aanleg niet 'goed' is, niet levensvatbaar zelfs. Daar kun jij, noch je lichaam, iets aan doen.
Heb je meerdere miskramen gehad, dan is het verstandig om dit met de gynaecoloog te bespreken en te laten onderzoeken waarom dit telkens gebeurt. Het kan zo zijn dat er iets aan de hand is waardoor je moeilijker een zwangerschap kunt voldragen. Ga bij twijfel dus altijd langs bij je dokter of gynaecoloog.
Verwerken van een miskraam doet iedereen op een andere manier. Je moet dus op zoek naar de manier die bij jou past. Erover praten helpt waarschijnlijk, hoe moeilijk je dat in het begin misschien ook vindt. Ga op zoek naar lotgenoten waar je je verhaal kwijt kunt en waar je zeker bent van onderling begrip. Op internet zijn talloze fora te vinden waar je je verhaal kwijt kunt. Dat kan al een belangrijke eerste stap zijn in de verwerking van je miskraam.
Praat er ook over met je partner. Sommige mannen hebben de neiging om een miskraam heel feitelijk en plastisch te behandelen; een vruchtje wat niet goed genoeg was en daarom is afgestoten, klaar punt uit. Het was nog maar heel klein, een klompje cellen, niets bijzonders. Maar...jij was al wel zwanger. Jij zat dus al bomvol hormonen die je een stuk emotioneler maken dan normaal en bovendien zat het in jouw lichaam en daar ging het ook mis. Voor jou voelt dat dus heel anders dan voor je partner en zo'n feitelijke benadering kan dan heel erg pijnlijk zijn. Probeer vooral aan je partner uit te leggen hoe jij je voelt en dat je echt niet geholpen bent met zijn benadering. Het is dus heel belangrijk om het hier samen over te hebben om er zo samen goed uit te komen.
Daarnaast zijn er nog veel meer manieren die je kunnen helpen om je miskraam een plekje te geven. Je kunt een kaarsje aansteken, een gedicht maken of gewoon je verhaal opschrijven.
Zwanger worden na een miskraam
Zodra je lichaam is hersteld van een miskraam, wat heel snel gaat, kun je weer opnieuw zwanger worden. Er is officieel geen wachttijd tussen een miskraam en een nieuwe zwangerschap.
Sommigen raden aan om te wachten tot de eerste menstruatie, anderen beweren dat je juist sneller zwanger raakt na een miskraam.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de vrouwen die een miskraam heeft gehad, na 4 maanden weer zwanger is.
Heb ik na een miskraam meer kans op een volgende miskraam?
Was deze miskraam je eerste? Dan heb je niet meer of minder kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap. De kans blijft net zoals bij andere vrouwen ongeveer 10%.
Heb je al eens eerder een miskraam gehad? Dan is de kans op een volgende miskraam wel iets hoger. Bij meerdere miskramen is het verstandig om contact op te nemen met je gynaecoloog.
Zwanger na een miskraam
Zwanger na een miskraam kan heel dubbel voelen: je bent aan de ene kant heel erg blij met deze nieuwe zwangerschap, maar aan de andere kant misschien ook wel heel angstig (wat als het nog eens gebeurt?) of je voelt je schuldig. Dit is heel normaal. Probeer hier niet te veel bij stil te staan en zo goed en kwaad als het gaat te genieten van deze nieuwe zwangerschap.
Bespreek je angsten eventueel met je verloskundige of gynaecoloog. Als het je gerust stelt, is het wellicht mogelijk om vaker langs te komen voor een echo of om te luisteren naar het hartje. En ook hiervoor geldt: praten, praten, praten. Blijf niet met je angsten alleen zitten. In je hoofd worden ze alleen maar groter en groter. Door erover te praten en te leren relativeren kun je je angst onder controle krijgen.
Schuldgevoel na een miskraam
Sommige vrouwen kunnen ook last krijgen van een schuldgevoel als ze opnieuw zwanger zijn. Een schuldgevoel tegenover het kindje wat het niet heeft mogen redden. Waarom gaat het nu deze keer wel goed, hoe zou het andere kindje zijn geweest? Hoe ga je daarmee om? Als je je miskraam een plekje hebt kunnen geven, wordt je schuldgevoel vaak automatisch minder.
Er is geen wondermiddel en geen simpel stappenplan om goed om te gaan met zo'n moeilijke en pijnlijke situatie. Hopelijk komt er ook voor jou een punt dat je je angst los kunt laten en echt volop kunt genieten van je nieuwe zwangerschap, zonder afbreuk te doen aan je miskraam.
In de video hieronder deelt Kelly Caresse haar ervaring over zwanger worden na een miskraam. Ze vertelt over stoppen met anticonceptie het zwanger worden, de miskraam zelf, de goede zwangerschap, de eerste echo, de eerste zwangerschapssymptomen, de onzekerheid en meer...
Tekst gaat verder onder de video
Hoe heb jij het zwanger worden na een miskraam ervaren?
Anoniem
I really like the range of tones and how it all produces a very textural look. I like the symmetry of everything, and how the aretahccturil elements convey an impression of a heroic building. Very nice work, Michael.Wayne Frost recently posted..
Anoniem
Heel mooi geschreven! Ik denk dat mensen hier ook echt wel iets mee kunnen.
Anoniem
Deze fb-site is top, maar houd er rekening mee dat iedereen kan zien dat je lid bent! Gr
Anoniem
Beste mama's en wensmama's, Een tijdje terug heb ik op facebook de Miskraam Mama's groep geopend. De (besloten) pagina is bedoeld om je verhaal te delen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt..De mensen om je heen kunnen je goed steunen, maar niemand weet hoe het voelt om een miskraam gehad te hebben tenzij je het zelf hebt ervaren. De pagina is niet alleen om de nare ervaringen te delen, maar ook om blije dingen te delen, vragen te stellen, te praten over onzekerheden en/of angstige emoties, etc. De link naar de pagina is: https://www.facebook.com/groups/599794170039671/ Wellicht tot ziens op de pagina! Lieve groet, Juliette