Snap
  • zwanger
  • Miskraam
  • bloed
  • Buitenbaarmoederlijkezwangerschap
  • Bloedverlies

Bloedverlies tijdens je zwangerschap

Wat kan bloedverlies tijdens je zwangerschap betekenen?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt veel voor. Dat je bloed verliest, betekent niet automatisch een miskraam of dat je je baby verliest. Soms is de oorzaak dat je bloed verliest onschuldig en verloopt je zwangerschap verder prima.

Redenen bloedverlies tijdens je zwangerschap

Licht bloedverlies tijdens de zwangerschap komt best vaak voor, namelijk bij ongeveer 20% van de zwangere vrouwen. De helft van deze groep krijgt uiteindelijk helaas een miskraam. De meestvoorkomende redenen voor bloedverlies tijdens je zwangerschap vind je hieronder.

Twijfel je of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. Je geeft dan de kleur, de samenstelling en de hoeveelheid bloed door. Behalve advies kan de verloskundige in de meeste gevallen ook even checken of alles goed is met de baby. Dit kan door middel van het beluisteren van het hartje of door het maken van een echo.

Bloedverlies door dat het eitje zich innestelt

Doordat het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt, kun je wat bloedverlies hebben.

Bloedverlies door een blaasontsteking

Het kan ook zijn dat je blaasontsteking hebt en dat het brand bij het plassen. Ga dan even naar de dokter, want een blaasontsteking verdwijnt niet vanzelf. Vertel wel dat je zwanger bent, zodat de arts een middel geeft dat geen kwaad kan voor je baby.

Bloedverlies door vrijen

Bloedverlies kan ontstaan na het vrijen. Door zwangerschapshormonen zijn je baarmoeder en de baarmoedermond extra doorbloed zijn. Doordat de bloedvaatjes aan de oppervlakte liggen, kan het tijdens het vrijen gebeuren dat ze openspringen. Het bloeden stopt vanzelf, ook al duurt het soms 24 tot 36 uur.

Bloedverlies door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De kans bestaat dat de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar daarbuiten nestelt (vaak in de eierstokken). Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt gelukkig slechts bij 1% van de zwangerschappen voor.


Bloedverlies is hierbij niet het eerste symptoom, je zult eerder last hebben van hevige buikpijn, koude rillingen en koorts. Bloedverlies komt bij 80% van de gevallen van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen wel voor, maar de pijn overheerst alle klachten.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je helaas niet voldragen. De zwangerschap moet beëindigd worden anders kunnen er ernstige complicaties optreden.

Bloedverlies door 'menstruatie' tijdens zwangerschap

Soms verlies je maanden achtereen wat bloed op momenten dat je eigenlijk je menstruatie zou hebben. Deze 'menstruatie' duurt een paar dagen en het bloedverlies is minder dan wanneer je ongesteld bent. Dit komt door de wisselende zwangerschapshormonen. Het bloeden gaat vanzelf over.

Toch een miskraam?

Als je zwangerschap toch eindigt in een miskraam, zul je meer gaan bloeden en daarbij ook buikpijn krijgen. Vaak is dat een sterk menstruatie-achtig gevoel, dat soms komt en gaat en kan uitstralen naar rug en benen. Bij elke vrouw kunnen deze verschijnselen natuurlijk anders zijn.

Bloedverlies bij een miskraam kan soms wel meer dan een week aanhouden. Je kunt enorm veel bloed verliezen met stolsels of het vruchtzakje.

Een miskraam is niet te voorkomen of te behandelen. Wel kun je een verhoogd risico hebben op een miskraam, zoals bij roken, alcoholmisbruik en bepaalde infecties. Bijna alle miskramen worden veroorzaakt door een fout tijdens de bevruchting. Er is dan sprake van een ernstige chromosoomafwijking, waardoor het vruchtje niet levensvatbaar is. Neem contact op met je verloskundige bij een mogelijke miskraam en bewaar de stolsels.

Mocht je een miskraam krijgen, praat er dan met iemand over. Soms geeft een miskraam vrouwen onterecht een gevoel van schuld en boosheid. Meestal verloopt een volgende zwangerschap wel goed.

In de reel hieronder vertelt verloskundige Doete van Dubbel Zen over bloedverlies tijdens het eerste trimester.

Tekst gaat verder onder de video

Heb jij ook last gehad van bloedverlies tijdens je zwangerschap en wat was de oorzaak? Je kunt hieronder een reactie achterlaten.

's avatar
7 jaar geleden

Bij allebei mijn zwangerschappen bloedverlies gehad bij de eerste na 8 a 9 weken bij de tweede met 26 weken met kramp en bloedverlies. De oorzaak is niet altijd te achterhalen. Het was heel spannend want je schrikt je rot maar het hoeft niet altijd ernstig te zijn. Ik ben toen wel opgenomen geweest met rust rust rust!!! als advies. Ik heb nu twee gezonde jongens.

's avatar
7 jaar geleden

Hallo ik ben nu 14 weken en 2 dagen ik heb voor anderhalf week gelden de eerst erger bloeding gehad met een stolsel van een kleinen manderijn en veel bloed naar de gn geweest en alles wat goed met kindje vanacht 14 weken en 2 dagen weer heel veel bloed verloren vanmiddag naar ziekenhuis geweest en het is dus blijkbaar een blauwe plek achter de placenta ze hebben me vertel dat het erop neer komt dat ik 50 50 moet denken als het goed of fout gaat moet nu om de 2 weken terug komen voor een echo dus hopen dat de plek snel weggaat het kan ook zijn dat de plek dus er tegen aan komt en dan krijg je weeën wat wel natuurlijk niet hopen dat is verlate vroeg daar zou het dus door kunnen verkeerd gaan hopen dat het op houd ze hebben verder niet verteld dat ik echt me rust moet nemen

C&B's avatar
10 jaar geleden

Ik ben nu 32,4 weken en ook last van veel.bloedverlies,, heb een heel laagliggende placenta die maar een halve cm van mijn baarmoeder af ligt. De baby word ook met 39 weken gehaald met een keizersnede,, bloed verlies kan wel degelijk meer betekenen

's avatar
11 jaar geleden

Hoe merk het verschil tussen een hematoom of miskraam. Daan

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.