Hypnobirthing in de zwangerschap
Hypnobirthing is steeds bekender aan het worden. Het is een manier om zonder stress of pijn te bevallen. HypnoBirthing geeft mentale en ademhalingstechnieken die je helpen om ontspannen te blijven tijdens de bevalling. In dit artikel vertellen we je meer over hypnobirthing.
Hypnobirthing is steeds bekender aan het worden, want het is een manier om zonder stress of pijn te bevallen. Hypnobirthing geeft de aanstaande moeder mentale- en ademhalingstechnieken aan die haar in staat stellen om gedurende het geboorteproces volledig bewust en in controle te kunnen blijven met zo min mogelijk pijn. Er zijn zelfs vrouwen die door deze cursus helemaal geen pijn hebben gehad. Ook wordt hier het 'mee puffen' afgeleerd, wat je juist (vooral in het ziekenhuis) te horen krijgt. Je leert dus andere ademhalingstechnieken zodat je minder snel gaat hyperventileren en de krampen minder pijnlijk zijn(of zelfs helemaal niet!!)
De voordelen van hypnobirthing
De hormonen zijn helemaal afgestemd op de zwangerschap en een natuurlijke geboorte. Hypnobirthing leert je hoe je angst en twijfels kunt doorbreken en hoe je kunt vertrouwen op je eigen lichaam. Het stelt je in staat om je tijdens de bevalling af te sluiten en helemaal rustig en geconcentreerd te bevallen. Zonder stress aan de bevalling beginnen maakt de geboorte tot een veel betere en gezondere ervaring. Doordat je je optimaal leert te ontspannen kunnen heel vaak medische ingrepen als verdoving en inknippen achterwege blijven. Ook herstellen vrouwen die een cursus hypnobirthing hebben gevolgd sneller na de bevalling. Baby’s schijnen zelfs minder last van doorkomende tandjes te hebben en beter te eten en te slapen.
Ontspanning maakt endorfine aan die via de moeder naar de baby gaat. Vandaar dat hypnobirthing baby’s vaak rustige, blije baby’s zijn die goed eten en slapen. Terwijl angst voor de bevalling voor en tijdens de bevalling de ontwikkeling van de baby kan ondermijnen. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan en daarom bestaat de cursus uit meerdere lessen die je samen met je partner volgt zodat je er echt helemaal in komt. Ook krijg je een reader mee naar huis met oefeningen die je thuis moet doen.
Het bijzondere aan deze cursus is dat ook de vader optimaal wordt voorbereid op het geboorteproces. Hypnobirthing leert hem om de moeder te ondersteunen zodat ze kalm en ontspannen kan bevallen. Vaak wordt de partner die bij de bevalling aanwezig is in deze cursus aangeduid als een “Gorilla”, omdat hij op een goede en kalme manier heel sterk op leert komen voor de aanstaande moeder, zonder bonje te krijgen met de artsen en verloskundigen.
De cursussen hypnobirthing zijn gebaseerd op HypnoBirthing®, dat in de VS is ontwikkeld door Marie Mongan en vele vrouwen over de hele wereld hebben daardoor een natuurlijke geboorte mogen beleven.
Hypnobirthing in de praktijk
Door heel Nederland heb je tegenwoordig hypnobirthing cursussen. Veel zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursus, mits ze zijn aangesloten bij bepaalde vakbonden. Het is de bedoeling dat je de cursus samen met je partner doet, maar het mag ook iemand anders zijn die bij de bevalling aanwezig is, dus bijvoorbeeld je zus of je moeder. Tijdens de cursus leer je speciale ademhalingstechnieken en oefen je samen verschillende vormen van hypnose. Je leert heel diep te ontspannen zodat je tijdens de weeën in een diepe rust kunt komen. Soms komen eerdere (nare) ervaringen naar boven die je bevalling mogelijk kunnen belemmeren. De cursus bereidt je ook voor op medische bevallingen en onderwaterbevallingen.
Je partner leert om voor je op te komen in verschillende situaties, dus wat hij bijvoorbeeld tegen een arts kan zeggen als hij het ergens niet mee eens is en je tot hypnose te brengen. Met hypnose wordt eigenlijk een heel diepe ontspanning en concentratie bedoeld, zodat de pijn veel minder heftig is en de baby rustiger ter wereld kan komen. Vooral voor moeders met een eerdere nare ervaring met bevallen is het een goede methode om (een deel van) de angsten weg te nemen.
Hypnobirthing tijdens de bevalling
Vrouwen die hypnotherapie toepassen tijdens de bevalling doen er vaak veel minder lang over. De ontsluiting vordert sneller doordat de endorfine krachtiger en vrijer door het lichaam stroomt en de vrouw als het ware beter meewerkt. De partner heeft bepaalde stukken tekst geleerd die hij zachtjes voorleest en massagetechnieken die de aanstaande moeder helpen te ontspannen. Tijdens de weeën heb je geleerd mee te ademen (dus niet te puffen) en lijkt het alsof je in slaap bent, maar dat ben je in werkelijkheid niet. Het is een enorme diepe rust die je kunt opbrengen. Het kindje komt vaak rustiger ter wereld en dat is prettig voor het hele gezin.
Hypnobirthing na de bevalling
Baby’s die met behulp van hypnobirthing ter wereld zijn gekomen drinken vaak beter en slapen beter. Dit is natuurlijk niet altijd zo, maar het is bekend dat als de moeder rustiger is, de baby ook meer tot rust komt en een loodzware bevalling zal zeker effect hebben op de baby. Doordat je tijdens de cursus al zo bewust met je ongeboren kindje bezig bent geweest, creëer je vaak direct na de geboorte een hele diepe band. Dit geldt ook voor cursussen zoals zwangerschapsyoga.
Heb jij tijdens je zwangerschap ook aan Hypnobirthing gedaan? Reageer hier!
J’s mom
Ja zeker werkt dit positief op de baby en de band! Zelfs bij mijn totaal andere bevalling, dan je normaal ziet bij hypnobirthing. Echt, ik raad het iedereen aan.
Anoniem
if i invest a 5 figure amount into australian stock market buying and sellng many shares as a day trader, ” will i become a get enough to buy a nice family ho2#2e8m&1;?