Snap

Zwanger boven de 40 jaar

Maar als je boven de 40 jaar bent is het helemaal niet zo vanzelfsprekend, de vruchtbaarheid is namelijk een stuk lager.

De vruchtbaarheid bij vrouwen boven de 40 jaar neemt razendsnel af. Het is soms sowieso al niet gemakkelijk om zwanger te raken, maar wanneer je boven de 40 jaar bent is het nog minder vanzelfsprekend. Vrouwen die 40 jaar (of ouder) zijn, hebben maandelijks nog maar 3 tot 6 procent kans om zwanger te raken. Ze zijn dus niet meer zo vruchtbaar. Dat zijn cijfers waarvan je schrikt. Bij een gezonde vrouw van ongeveer 20 jaar ligt dit percentage op 20 tot 25 procent!

Vruchtbaarheid en zwanger boven de 40 jaar

Je biologische klok begint al flink te tikken en je vruchtbaarheid neemt gestaag af. Helaas helpt de economische crisis niet echt mee. Het was laatst nog op het nieuws: vrouwen wachten steeds langer met het vervullen van hun kinderwens. Als je zwanger bent boven de 40 zitten daar meerdere consequenties aan vast. Zo is de vruchtbaarheid op deze leeftijd flink gedaald en heb je boven de 40 jaar 33 procent kans op een miskraam. Bij vrouwen boven de 45 jaar is dit zelfs 50 tot 75 procent. Dit komt door het niet meer vitaal zijn van de eicellen, waardoor vervormingen kunnen ontstaan. Ook is er een verhoogd risico op een kindje met het syndroom van Down. Daarnaast hebben zwangere vrouwen boven de 40 jaar meer kans op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk.

Combinatie test

Aangezien de risico's bij vrouwen boven de 40 jaar hoger zijn wordt hen standaard een combinatietest aangeboden met eventueel een vruchtwaterpunctie. Met een vruchtwaterpunctie kan vooraf gekeken worden of het kindje afwijkingen heeft en gekeken worden of het kindje eventueel het syndroom van Down heeft.

Bevalling boven de 40 jaar

De bevalling kan ook bij vrouwen boven de 40 jaar ook op de natuurlijke manier, alleen is de kans op een keizersnede een stuk groter dan bij vrouwen onder de 40 jaar. Tevens hebben vrouwen boven de 40 jaar een grotere kans op een doodgeboren kindje. Iets wat je niemand toewenst.

Iedereen hoopt natuurlijk op een goede zwangerschap zonder complicaties. Maar vrouwen boven de 40 jaar die zwanger zijn lopen natuurlijk een hoop meer risico’s. Gelukkig gaat het heel vaak ook gewoon goed. Echter hebben vrouwen boven de 40 jaar wel een strengere begeleiding nodig tijdens hun zwangerschap. Dit betekent vaker op controle bij de verloskundige en/of gynaecoloog. Het kan ook zijn dat er meerdere echo's worden gemaakt dan bij zwangeren onder de 40 jaar.

Natuurlijk is de vruchtbaarheid bij vrouwen boven de 40 jaar een stuk minder, maar gelukkig krijgen toch nog veel vrouwen boven de 40 jaar gezonde kinderen. Ben jij ook zwanger geworden boven de 40 jaar? Reageer hier!

8 maanden geleden

Ben 40jaar en nu 21 weken zwanger van mijn 2e kindje mijn zoon is 14 jaar. Nu krijgen ik nog een zoon maar

8 jaar geleden

Ik ben een moeder van 40 en weet sinds wen paar dagen dat ik zwanger ben van nummer 4. Oudste wordt 14 en jongste wordt 10. Ben blij dat het mij en mijn vriend (we hebben een relatie van 1 jaar) nog gegunt is. Dit kindje is zo ontzettend welkom!

9 jaar geleden

Ja, laat je niet bang maken. Hier bijna 45 jaar bij de geboorte van de tweede, geen extra controles gehad mijn schoonzus van 27 moet vaker op controle dan ik destijds. , Prima bloeddruk, prima bevalling van een gezond kindje.

9 jaar geleden

Voor een nieuw televisieprogramma is Masmedia op zoek naar vrouwen boven de veertig jaar met een diepgewortelde, brandende kinderwens die ze om diverse redenen niet hebben kunnen verwezenlijken. Omdat ze de juiste man maar niet tegen zijn gekomen, omdat de omstandigheden er niet naar waren, omdat hun ex-partner geen kinderen wilde, omdat zwanger worden of blijven maar niet wilde lukken, of gewoon omdat ze het eerder nog niet wilden en nu, in hun huidige omstandigheden toch wel. We zijn op zoek naar vrouwen die – nu hun tijd op begint te raken, of zelfs volgens hun omgeving al verstreken is – die wens op de valreep tóch willen verwezenlijken en daar veel, zo niet alles, voor over hebben. Ben jij zo’n vrouw of ken jij zo’n vrouw? Dan zouden we graag je verhaal horen en je volgen in het proces om je allergrootste wens in vervulling te laten gaan. Interesse? Neem dan contact met ons op via kinderwens@masmedia.tv