
Vrijwillig afvallen tijdens de zwangerschap
Wil je graag afvallen tijdens de zwangerschap? Het advies is om dit niet te doen in verband met je baby. Verantwoord en gezond eten is wel een goed idee.
Is afvallen tijdens de zwangerschap wel zo slim? Natuurlijk kom je een paar kilo aan tijdens de zwangerschap. Dit is noodzakelijk en hoort er nu eenmaal bij. Niet alleen door de baby in je buik word je zwaarder. In de eerste maanden kom je ook aan door de placenta, het vruchtwater, je borsten en door de toename van het bloedvolume en vocht. Wat later in de zwangerschap gaat je lichaam ook vet reserveren op je billen en heupen, waardoor je nog meer aankomt.
Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan wat je wel en niet eet tijdens de zwangerschap. Dit zorgt namelijk voor een goede ontwikkeling van de organen van je baby. Bij vrijwillig afvallen tijdens de zwangerschap loopt je baby het risico dat het niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt.
Gewicht tijdens de zwangerschap
Vrijwillig afvallen tijdens de zwangerschap is onverstandig en lastig. Gemiddeld komen vrouwen tijdens de zwangerschap namelijk 12,5 kilo aan, maar dit verschilt heel erg per persoon. Een baby weegt bij de geboorte meestal nog geen 3,5 kilo. Waar komen die andere kilo’s dan vandaan?
Aan het einde van je zwangerschap is dit de gemiddelde gewichtstoename:
- Baby 3400 gram
- Placenta en vliezen 600 gram
- Vruchtwater 650 gram
- Baarmoeder 1000 gram
- Borsten 800 gram
- Bloed 1000 gram
- Vettoename (moeder) 3500 gram
Totaal 12450 gram
Wat kan ik het beste eten tijdens de zwangerschap?
Vrijwillig afvallen tijdens de zwangerschap is dus niet gezond, maar je hoeft ook echt niet te eten voor twee als je zwanger bent. Het is wel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd eet. Probeer zoveel mogelijk vet en suiker te vermijden. Dit zijn voedingsstoffen die je baby niet nodig heeft, maar worden wel gelijk opgeslagen in je lichaam als vet.
Eet ook niet te weinig, want dan gaat je baby al jouw reserves opnemen. Zijn de reserves op, dan heeft je baby niet genoeg voedingstoffen om zich goed te ontwikkelen. Te weinig voedingsstoffen, door bijvoorbeeld afvallen, kan ertoe leiden dat er complicaties ontstaan zoals vroeggeboorte.
Voedingsschema zwangerschap
Hieronder staat een schema van hoeveelheden voedingsmiddelen die wordt aangeraden:
Brood 5-7 sneetjes Aardappels (kleine) 3-5 stuks Groente 150-200 gram Fruit 2 stuks (200 gram) Melk of melkproducten 2-3 glazen Kaas 1-2 plakken Vlees*, vis**, kip, ei, tahoe/tempeh 100 gram Vleeswaren* 1-2 plakken Halvarine 5 gram per snee brood Vet of olie (voor bereiding) 15 gram Vocht 1,5 liter * Eet niet te veel lever of leverproducten zoals leverworst en paté . Hooguit 15-20 gram per dag (als het niet wordt gecombineerd met multivitaminesupplementen waar vitamine A inzit). In lever zit veel vitamine A. Hoewel vitamine A wel belangrijk is kan een te hoge inname vooral vroeg in de zwangerschap de vrucht beschadigen. ** Vette vis bevat vetzuren die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Wanner je geen vis lust kun je visolie (omega 3) nemen. Doe echter niet beide want dan krijg je weer teveel visolie binnen. Vacuümverpakte vis eten word afgeraden tijdens de zwangerschap omdat in randende verpakking Listeria-bacteriën zich kunnen ophopen. Je kunt het wel eten als je de vis verhit tot 85 graden. Pas ook op met het eten van roofvissen (verse tonijn, makreel, haai, zwaardvis, snoekbaars, want deze bevatten veel kwik en dioxines. Paling uit Nederlandse rivieren kan ook schadelijk zijn, omdat in de Nederlandse rivieren veel dioxine voorkomt en dat zit dan weer in de paling. Gekweekte paling mag wel gegeten worden. Rauwe vis en oesters kun je ook beter laten staan.
Wat kan je nog meer doen?
Behalve op je voeding letten is het belangrijk dat je tijdens de zwangerschap voldoende beweegt. Je mag licht sporten. Maak een wandeling of ga een stukje fietsen, zolang jij je er fijn bij voelt. Ook mag je eigenlijk alle bewegingen doen die je voor de zwangerschap deed zoals ramen wassen etc. Meestal geeft je lichaam vanzelf wel aan wat gaat en niet meer gaat.
Afvallen na de bevalling
Natuurlijk wil je het liefst meteen wat kilo`s afvallen na de bevalling, maar gun jezelf en je lichaam tijd om weer de “oude” te worden. Je lichaam kan dan weer tot rust komen en de hormonen gaan weer naar hun oude niveau. De huid trekt ook langzaam weer terug. Zo’n 3 maanden na je zwangerschap kun je weer intensiever gaan sporten. Geef jezelf tijd, je hoeft er echt niet binnen 2 maanden weer uit te zien als voor de zwangerschap. Het afvallen gaat meestal geleidelijk. Soms is het ook onmogelijk omdat bijvoorbeeld je heupen (bekken) een andere stand heeft gekregen.
Pregorexia
Veel vrouwen zien filmsterren en modellen die tijdens hun zwangerschap weinig aankomen of wel heel snel na hun bevalling weer een slank figuur hebben als voorbeeld. Je zou bijna denken dat het normaal is dat je binnen een paar weken na je zwangerschap weer je oude figuur terug hebt. Filmsterren en modellen hebben vaak allerlei mogelijkheden om zo snel mogelijk weer slank te zijn. Maar het is meestal niet gezond dat vrouwen zo snel weer hun oude figuur terug hebben. Deze filmsterren en modellen zijn voor en tijdens hun zwangerschap al bezig met hun uiterlijk na de zwangerschap. Ze willen de gevolgen van de zwangerschap beperken, wat betekend dat er zeker ook risico’s zijn voor de baby. In de medische wereld wordt deze ziekte pregorexia (pregnant + anorexia) genoemd. Net als bij anorexia is er sprake van “niet kunnen omgaan met bepaalde emoties” en “controle proberen te hebben over je eigen lichaam”. Pregorexia kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind en kan zelfs levensbedreigend worden. Veel sporten en weinig eten betekent meer calorieën verbranden dan dat je lichaam kan opnemen. En zoals hierboven al aangegeven heeft je lichaam nu het zwanger is, extra voeding nodig omdat het ook je kind moet voeden. Het kan dus leiden tot een tekort aan voedingsstoffen. De groei van het ongeboren kind wordt belemmerd of zelf helemaal stop gelegd. Kortom, lijnen/afvallen tijdens je zwangerschap is in de meeste gevallen niet verstandig. Ben je iemand met obesitas dan kun je het beste met je arts/verloskundige overleggen over wat de beste manier is om met je overgewicht om te gaan tijdens de zwangerschap.
Ben jij tijdens je zwangerschap bezig geweest met afvallen? Reageer hier!
Anoniem
18 kilo kwam ik aan bij mijn eerste. Diëten is mij nooit goed afgegaan en ik was bang dat ik deze kilo's er nooit meer af zou krijgen! Ik kan heel moeilijk 'nee' zeggen tegen lekker eten en heb een coach/gedragsdeskundige gezocht die me hierbij kan helpen. De kilo's zijn eraf en ik kan nu bewust keuzes maken. Ik ben zelf bij psychologiepraktijk UP geweest. Een aanrader!
Kimdejong
Bij de eerste de normale 13 kilo aangekomen en nu zit ik niet eens op de helft. Tja krijgen nu ook een ventje, maar echt een zwangerschap is nooit hetzelfde!
Wielke
Ik hoopte door de titel hier andere informatie te vinden. Bij mijn eerste zwangerschap ben ik namelijk meer dan 20 kilo afgevallen en nu, bij de tweede keer, ben ik ook al 15 kilo kwijt, ondanks goede begeleiding van een zwangerschapsdietiste e.d. Heb je ook ervaring met/advies over deze vorm van afvallen tijdens de zwangerschap mama Judith? Dus niet vrijwillig afvallen.