Voor het eerst naar de verloskundige
De huisarts verwijst je door, maar hoe dan ook; de eerste afspraak bij de verloskundige is een feit! Lees hier meer over deze afspraak >>
Wat kan je van de eerste afspraak bij de verloskundige verwachten?
Bij sommige praktijken kan je zodra je een afspraak gemaakt heb alvast een vragenlijst meekrijgen, of via de website downloaden. Deze moet je dan voor het eerste bezoek invullen. Bij andere praktijken nemen ze de vragen gewoon met je door als je er bent. Op de vragenlijst zullen vragen terugkomen over je gezondheid, familiegeschiedenis van jezelf en je partner, leefstijl en eerdere al dan niet voldragen zwangerschappen.
Ook als je zo’n lijst niet van tevoren in hoeft te vullen is het vaak verstandig om van tevoren wat belangrijke dingen op papier te zetten. Wegens de (onbewuste) spanning kan het toch zijn dat je op het moment supreme zaken die wel van belang kunnen zijn vergeet te vertellen. Als dit allemaal achter de rug is wordt er gevraagd naar de datum van de laatste menstruatie. Hier wordt dan de voorlopige uitgerekende datum van afgeleid. Deze zal later definitief gemaakt worden, na
De bloeddruk zal nog worden opgemeten, maar verder uitwendig onderzoek zal nog niet nodig zijn, het hartje is bijvoorbeeld nog niet te horen bij 8 weken, dit is meestal pas na 10 tot 12 weken het geval.
Er zal advies gegeven worden over je leefstijl, voeding, alcohol en andere belangrijke zaken. Nu is er dan ook ruimte om zelf vragen te stellen over de zwangerschap, het verloop hiervan en zelfs al over de bevalling.
Vervolgafspraken zullen in het begin iedere 4 weken en na verloop van tijd steeds frequenter zijn.
Bloedtest bij de verloskundige
De verloskundige zal ook bloed afnemen of je doorverwijzen naar een laboratorium waar ze dit zullen doen. Dit is om het bloed te onderzoeken op bloedgroep en rhesusfactor, bloedsuiker, bloedarmoede, infectieziekten, en antilichamen tegen bloedgroepen.
Het bloedonderzoek moet bij voorkeur voor de 13e week van je zwangerschap plaatsvinden, maar in ieder geval zo vroeg mogelijk in de zwangerschap. Mocht er een afwijkende uitslag gevonden worden dan kan je vaak al tijdens je zwangerschap een behandeling krijgen, waardoor de kans dat je kindje ziek wordt kleiner is.
Hoe heb jij je eerste afspraak bij de verloskundige ervaren?
Ellke
Ik vond de eerste afspraak erg spannend en ookal hadden we veel dingen al op papier gezet van te voren, toch vergaten we dingen te vragen. Deze vergeten dingen thuis nog maar op papier gezet en deze bij in het 'verloskundigeboekje' gedaan zodat ik ze de volgende keer direct zou zien. Er komt zoveel op je af wat je dan nog niet weet. Vond het bloedonderzoek erg spannend, de uitslag dan, maar gelukkig was alles goed :D