Snap

Seks tijdens je zwangerschap, wel of niet?

Goed nieuws: seks tijdens de zwangerschap kan gewoon. Het voelt misschien anders, doordat je lichaam verandert met de groeiende baby in je buik. Door de zwangerschapshormonen kun je zelfs extra veel zin hebben in seks, of juist helemaal niet. En je libido kan gedurende de zwangerschap ook nog veranderen. Maar als je wilt, kun je gewoon heerlijk vrijen met elkaar.

SEKS AAN HET BEGIN VAN JE ZWANGERSCHAP

Seks tijdens je zwangerschap is niet gevaarlijk. Of je zin hebt in seks is een tweede. Dit verscheelt per vrouw, soms per zwangerschap en soms zelfs per trimester.

Aan het begin van je zwangerschap zit er nog geen buik met baby in de weg. Door alle hormonen in je lichaam kan je behoefte aan seks veranderen. Het kan zijn dat je superveel zin hebt in vrijen. Je voelt nog meer dan normaal en de blijdschap doet de passie tussen jou en je partner oplaaien.

Maar de hormonen kunnen je ook prikkelbaar maken. Misschien ben je misselijk en heb je daardoor helemaal geen zin in seks. Of zijn je borsten zo gevoelig, dat je liever niet aangeraakt wordt.

Doe niets waar je geen zin in hebt. Bepaal samen met je geliefde wat je wel en niet lekker vindt, en andersom. Veel vrouwen hebben meer behoefte aan intimiteit. Dus knuffelen, dichtbij elkaar liggen en praten over de toekomst. Zonder coïtus.

SEKS IN DE TWEEDE HELFT VAN JE ZWANGERSCHAP

Veel vrouwen krijgen in de tweede helft van hun zwangerschap meer zin in seks. De meeste kwaaltjes van het eerste trimester zijn over. Je krijgt meer energie. En de doorbloeding van de vagina wordt beter, wat meer gevoel geeft.

De schaamlippen, de vagina en clitoris zijn vanaf de tweede helft van de zwangerschap meestal iets dikker en gevoeliger. Ook de tepels zijn sensitiever. Waardoor veel vrouwen sneller opgewonden raken en makkelijker een orgasme krijgen. Alle reden dus om te genieten van elkaar.

SEKS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP VOOR DE MAN

Jij kunt wel zin hebben in seks tijdens je zwangerschap, maar hoe denkt je partner daarover? Met die dikker wordende buik ertussen is vrijen anders. Veel mannen zijn bang om het kindje pijn te doen (wat niet gebeurt).

Het kan ook zijn dat hij je zwangere lijf juist heel mooi vindt en daardoor extra veel zin heeft in seks. Bespreek met elkaar wat jullie ervan vinden. Als hij of jij toch geen zin heeft in seks, kun je elkaar ook op een andere manier verwennen. Ga bijvoorbeeld samen in bad, onder de douche of laat je masseren.

WAT DOET SEKS MET JE ONGEBOREN KINDJE?

Seks is niet gevaarlijk voor je kindje. Tijdens de zwangerschap wordt het beschermd door de vliezen en het vruchtwater is afgesloten van de buitenwereld door een slijmprop. Als je gemeenschap hebt en als je baarmoeder samentrekt tijdens een orgasme, dan voelt je kindje enkel een zachte streling.

SEKS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP IS GOED!

Seks werkt goed tegen een hoge bloeddruk. En een hoge bloedruk tijdens een zwangerschap is gevaarlijk. Trek je conclusie...

SEKS MET EEN DIKKE BUIK; DE ZWANGERSCHAPSSTANDJES

Een grote buik is alles behalve praktisch tijden de seks. Maar met de volgende standjes lukt het prima:

  • Lepeltje –lepetje. Jij ligt op je zij en je partner ligt op zijn zij achter jou, met zijn buik tegen jouw rug. Doordat je buik helemaal vrij ligt, kun je goed bewegen.
  • De man boven. Jij gaat op je rug liggen en je partner gaat over jou heen liggen terwijl hij op zijn handen en knieën steunt. Hierdoor komt er geen gewicht op de buik.
  • De vrouw boven. Je partner ligt op zijn rug. Jij gaat op hem zitten. Dit is fijn als je buik al erg groot is. Er komt geen gewicht op je buik en je borsten.
  • Bedrand. Ga op de bedrand zitten met je benen wijd. Als je partner op zijn knieën voor je zit, kan hij bij je naar binnen. In dit standje is het makkelijk om het tempo te bepalen.
  • Op schoot. De man zit op een stoel. Als vrouw kun je met je rug of je gezicht naar hem toe op zijn schoot zitten. Zorg dat je met je voeten op de grond komt, anders gaat de penis misschien te diep in je vagina.

WANNEER MAG JE GEEN SEKS HEBBEN BIJ ZWANGERSCHAP?

Wanneer je op het punt staat te bevallen, kun je beter geen seks meer hebben. Tijdens je zwangerschap is seks niet gevaarlijk, maar als de bevalling is begonnen wel.

Als je vliezen zijn gebroken is de scheiding tussen binnen en buiten de baarmoeder weg. Ziekteverwekkers kunnen op deze manier van buitenaf makkelijker bij je kindje komen en er is dan kans op een infectie.

Heb je al weeën terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent, dan is er een kans dat je kindje te vroeg geboren wordt. Dit noem je een dreigende vroeggeboorte. Als je nu seks hebt, kunnen de weeën toenemen, waardoor je gaat bevallen. Dat is eigenlijk nog niet de bedoeling, omdat het kindje nog niet voldragen is. Als je weeën hebt voor je 37e week mag je geen seks hebben.

Wanneer je tijdens je zwangerschap bloedverlies hebt, bel dan je verloskundige. Het hangt van de oorzaak van het bloedverlies af of je weer seks mag hebben. Vraag dit ook aan je verloskundige.

Hoe denk jij over seks tijdens de zwangerschap? Reageer ook!