Snap
  • zwangerschap
  • gezondheid
  • zwanger
  • Miskraam
  • Buitenbaarmoederlijkezwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Dit moet je weten over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is helaas slecht nieuws. De zwangerschap vindt buiten de baarmoeder plaats en daar kan de eicel niet uitgroeien tot een gezonde baby. Je zult het kindje dus niet kunnen voldragen. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? 

Bij een normale zwangerschap vindt de bevruchting van het eitje plaats in de eileider, waarna het bevruchte eitje zich verplaatst naar de baarmoeder om daar in te nestelen. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vindt de bevruchting plaats buiten de baarmoeder. Meestal is dit in de eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gebeurt bij minder dan 1 op de 100 zwangerschappen.

Oorzaak buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De belangrijkste oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een beschadiging van de eileider(s) door: een infectie, een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eerdere operatie aan de eileider.

De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is groter bij: onvruchtbaarheid die al lange tijd duurt, na een IVF-behandelingna een eerder buikoperatieals je een DES-dochter bent en als je zwanger wordt nadat je gesteriliseerd bent of als je een spiraal hebt.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: en dan?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft helaas geen kans. De bevruchte eicel zal verwijderd moeten worden. Blijven wachten op een spontane miskraam is gevaarlijk. De eileider kan openbarsten waardoor er fataal bloedverlies optreedt.

Hoe merk je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? 

De eerste tekenen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap lijken erg op die van een miskraam. Je krijgt buikkrampen en bloedverlies. De buikpijn kan soms ook uitstralen naar je schouder.

Ga bij twijfel altijd langs de huisarts of verloskundige en bespreek je klachten. Je verloskundige of arts kan met een echo zien of het embryo in de baarmoeder zit en of het dus om een normale zwangerschap gaat. Als dit niet het geval is, zul je direct doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Behandeling bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

In het ziekenhuis onderzoekt de gynaecoloog of de zwangerschap zich in of buiten de baarmoeder bevindt. Als het buiten de baarmoeder is en het vruchtje is nog erg klein, wordt er soms gekozen een spontane miskraam af te wachten.

Maar als het vruchtje al groter is dan vier centimeter moet het embryo worden weggehaald. Afhankelijk van de omstandigheden zal er gekozen worden voor best passende methode. Als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap snel ontdekt is, kan het embryo worden ingespoten met een vloeistof waardoor het vruchtje afbreekt. Een andere manier is een kijkoperatie waarbij het embryo wordt verwijderd.

Als er sprake is van een acuut geval of als de arts verklevingen verwacht (door eerdere operaties), kan hij ervoor kiezen een buikoperatie te doen.

Risicofactoren buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is naar. En de oorzaak is vaak moeilijk vast te stellen. Er zijn wel een aantal risicofactoren bekend:

  • Verklevingen in de buikholte. Deze kunnen onstaan na een eerdere buikoperatie, bijvoorbeeld aan je blindedarm of aan een eileider
  • Als je zwanger raakt ondanks dat je gesteriliseerd bent of een spiraaltje hebt
  • Door een beschadiging of ontsteking aan de eileider. Dit kan optreden door geslachtsziektes als chlamydia of gonorroe
  • De ziekte endometriose is een risicofactor
  • Bij een IVF-behandeling is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap iets groter
  • Als je al eerdere een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad
  • Roken

Wanneer je een verhoogd risico hebt op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, let dan extra op de signalen van je lichaam. Blijf met klachten of twijfels niet doorlopen maar bespreek deze met je arts of verloskundige. 

Opnieuw zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een klein percentage van de vrouwen die een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft meegemaakt, raakt hierdoor helaas onvruchtbaar. Maar de meesten kunnen weer opnieuw zwanger worden. En hebben vervolgens een zwangerschap die goed verloopt.

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft je lichaam wel even wat tijd nodig om weer op te knappen. Je eileider kan beschadigd zijn en moet herstellen. En het zwangerschapshormoon HCG moet langzaam uit je lichaam verdwijnen. Vaak ben je nog erg moe en je kunt last hebben van buikpijn. En misschien moet je de gebeurtenis emotioneel ook een plekje geven.

Wanneer je weer opnieuw zwanger bent, meld dan altijd aan je arts/verloskundige dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt meegemaakt. Je wordt dan extra in de gaten gehouden om een eventuele herhaling zo snel mogelijk te kunnen opsporen.

Als er een eileider is weggehaald bij je buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hoeft dat een nieuwe kans niet in de weg te staan. Je hebt immers nog een tweede eileider. Zo’n 60% van de vrouwen waarbij een eileider is weggehaald, wordt weer zwanger.

Kijktip: in de video hieronder vertelt Dee van der Zeeuw het verhaal van haar buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Just a girl's avatar
8 jaar geleden

Hier ook 2 miskramen en de laatste zwangerschap een bbz 12 april testen ik positief. Dat weekend kreeg ik bloedingen en wist ik dat het foute boel was. Volgens de verloskundige moest ik afwachten want wel meerdere zwangeren hadden bloedverlies zonder enige reden en geen reden voor paniek werd er verteld. Maar ik voelde me er zo niet prettig bij dat ik gewoon de stoute schoenen aan heb gedaan en het ziekenhuis heb gebeld. ik mocht gelijk komen. Naar ruim anderhalve week de ene dag te horen dat het een gezonde zwangerschap was en de andere dag dat het foute boel was kregen wij op 30 april te horen dat het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap was. En dat het vanzelf uit zou doven omdat het hcg al zo laag was. Totdat ik 2 dagen zo pijn kreeg snachts en moest komen. Ik moest gelijk blijven en naar een dag in spanning te zitten of ze mijn eierstok zouden verwijderen of met methotrexaat zouden starten kreeg ik aan het einde van de middag te horen dat ik een methotrexaat behandeling ging krijgen. 2 mei gestart. En 9 mei kreeg ik de 2e spuit want de 1e had niet geholpen. De 2e spuit hielp wel goed gelukkig. Naar 3 maanden werd ik weer voor het eerst ongesteld en ik mocht drie maanden ook niet zwanger worden vanwege de behandeling. We zijn nu 6 maanden verder. En na de eerste twee menstruaties ging mijn cyclus heel raar doen. Ik belanden zelfs op de huisartsenpost van de pijn rechts onderin mijn buik! Ze dachten een blindedarm ontsteking. Maar uit eindelijk bleek ik gewoon een eisprong te hebben gehad. Kon niet eens meer lopen. Helaas is dit elke maand nu zo. Maar elke keer na de eisprong werd ik niet 2weken later ongesteld. Dus in december moest ik op controle en kregen wij het advies ovulatie testen te gebruiken om te kijken of het eitje wel springt. Dus deze maand voor het eerst ovulatie testen gebruikt 2 dagen positief en 3e dag negatief dus hij springt wel gelukkig. En nu nog 11 dagen wachten maar het word wel frustrerend allemaal.

's avatar
8 jaar geleden

Hier ook afgelopen een verhaal met bbz Ik en mijn partner bezig met ivf . en zwanger geworden van de eerste terugplaatsing een wonder! Zo blij . mijn eileiders waren eerder dit jaar al weggehaald voor betere kansem bij de ivf Zou 6 weken zwanger zijn die dag eb kreeg gigantische pijn in mijn buik en onderrug direct naar het zh en er werd een echo gemaakt . helaas was er geen embryo te zien. Dus wees het op een bbz. Later die avond nog geopereerd em bleek het helaas waar te zijn de embryo had zich ingenesteld op de plek van mijn eileider . wat ik overigens nog steeds biet snap omdat er geen weg meer naartoe zou zijn ik kan ook helemaal geen verhalen vinden van vrouwen zonder eileidets die toch een bbz hebben gehad. Ben vooral bang voor herhaling of dat opnieuw zwanger worden niet meer lukt .voor nu vind ik het emotioneel vooral erg zwaar

's avatar
8 jaar geleden

Hallo allemaal, wij hebben in juni van dit jaar een BBZ gehad. Mijn lichaam was heel snel weer hersteld. Heb nu al 2 x een menustratie op tijd gehad. Maar idd net wat jullie ook zeggen ben ook bang dat het weer gaat gebeuren. Ik hoop dat als ik weer een positieve test heb dat ik dan wel kan genieten. Moet net zoals jullie dan ook met 6 weken echo hebben. Dat zou mij ook heel erg kunnen geruststellen. Op hoop van zegen zeg ik dan maar. Alles komt goed.

's avatar
8 jaar geleden

Hoi Mendy en Roxanne, Op 28 februari 2016 heb ik ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad. Omdat het vruchtje niet vanzelf naar buiten kwam is het met een operatie verwijderd op 1 maart. Helaas moesten ze ook mijn linker eileider en eierstok verwijderen. Ik was zo bang dat ik nu geen kinderen meer kon krijgen! Gelukkig herstelde ik lichamelijk snel en was ik weer snel op de been. Mentaal vond ik het erg moeilijk. We waren zo blij met de zwangerschap! Op dinsdag ben ik geopereerd en die vrijdag had ik al weer een menstruatie. Mijn lichaam werkte dus alweer heel snel. Op 1 mei moest ik weer een menstruatie krijgen, maar die kwam niet. Ik heb drie dagen gewacht en toen had ik op 3 mei een positieve zwangerschapstest! Ontzettend blij maar ook bang voor wat er komen zal. Afgelopen dinsdag heb in een echo gehad en alles is gelukkig goed. Het groeit in de baarmoeder en we hebben het hartje zien kloppen. Ik wilde mijn verhaal kwijt om jullie te motiveren positief te blijven! Liefs, Erika

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.