Alles over zwangerschapsvergiftiging
Een specifieke ziekte die tijdens de zwangerschap (of kort na de bevalling) kan vóórkomen is zwangerschapsvergifting. Lees hier meer...
Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Verreweg de meeste zwangerschappen verlopen goed, zonder dat de moeder in kwestie veel last heeft van lichamelijke klachten. Er zijn echter situaties waarin de toekomstige moeder en haar kind wel te lijden hebben en er vroegtijdig ingegrepen moet worden in het natuurlijke proces van een zwangerschap. Een specifieke ziekte die tijdens de zwangerschap (of kort na de bevalling) kan vóórkomen is zwangerschapsvergifting. Het komt de laatste jaren steeds meer voor, omdat het samenhangt met de leeftijd van de zwangere moeder en vrouwen vaker pas op latere leeftijd zwanger (willen) raken.
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Zwangerschapsvergiftiging (of een te hoge bloeddruk) komt bij ongeveer 10% van alle zwangere vrouwen voor vanaf ca. de 24e week van de zwangerschap, maar kan ook nog 72 uur voor de bevalling optreden. Andere benamingen hiervoor zijn pre-eclampsie en toxicose. Symptomen waaraan je een zwangerschapsvergiftiging herkent zijn onder andere: tintelingen in de vingers, een gespannen gevoel boven in de buik, opgezwollen handen en enkels of een opgezwollen gezicht (dit wordt oedeem genoemd), gezichtsstoornissen (je kunt sterretjes of lichtflitsen zien). Als je deze klachten herkent en er regelmatig last van hebt is het verstandig dit te melden bij je verloskundige of huisarts, zodat er nader onderzoek kan worden gedaan (bloeddruk meten, urine- en bloedonderzoek). De ziekte is erfelijk. Het is daarom ook goed om het te melden wanneer je weet dat je moeder of zus er tijdens haar zwangerschap mee te maken kreeg. Uit onderzoek van de VU is gebleken dat pre-eclampsie wordt veroorzaakt door een defect in een gen, dat via de moeder wordt doorgegeven, dat van invloed is op de bloedvatenverbinding in de placenta. Als je al tijdens een eerdere zwangerschap zwangerschapsvergiftiging kreeg is de kans groter dat dit bij een volgende zwangerschap ook gebeurt. Het komt vaker voor bij meerlingzwangerschappen. Wanneer je diabetes hebt, een aandoening wat betreft je stofwisseling, een stollingsafwijking of een hoge bloeddruk loop je meer risico en moet je extra alert zijn. Er is niet bekend of zwangerschapsvergiftiging kan worden voorkómen. Het belangrijkste is om regelmatig op controle te komen bij de verloskundige, zodat die je gezondheid en die van je ongeboren kindje in de gaten kan houden en er snel bij kan zijn wanneer het toch eventueel niet goed gaat.Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging?
Door de ziekte functioneren organen als je nieren, bloedvaten en lever minder goed. Je zal dan ook medicijnen krijgen, die bloeddrukverlagend werken. Daarbij moet je letten op voldoende rust en dan zullen de klachten waarschijnlijk verminderen. De medicatie zorgt er tevens voor dat je minder last van je lichamelijke klachten hebt, dat er minder stresshormonen in je bloed aanwezig zijn en dat is weer bevorderlijk voor de groei van je kindje. Wordt een zwangerschapsvergiftiging niet op tijd ontdekt dan kunnen de gevolgen ernstiger zijn en het HELLP syndroom en eclampsie veroorzaken. Deze ziektes lijken op een zwangerschapsvergiftiging, maar zijn ernstiger. Krijg je hiermee te maken, dan zal je hoogstwaarschijnlijk in een ziekenhuis opgenomen moeten worden. Er kan ook bij zwangerschapsvergiftiging besloten worden de geboorte al vroeger op te wekken (vanaf de 29e week van de zwangerschap), want ook je ongeboren kindje kan er gevolgen van ondervinden. Deze beslissing wordt echter zorgvuldig afgewogen en is mede afhankelijk van jouw gezondheid, hoe ver je bent in de zwangerschap, het gewicht van de baby en de mogelijke risico’s van al dan niet vroegtijdig halen. De placenta werkt in ieder geval minder goed bij vrouwen met zwangerschapsvergiftiging, raakt minder goed doorbloed en kan daardoor minder voedingsstoffen en zuurstof aan je kindje doorgeven. Daardoor beweegt je kindje minder vaak en minder heftig. Door die verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen groeit je kindje minder hard. Wanneer je kindje na de geboorte genoeg voeding krijgt, zal dit wel herstellen; een couveuse is meestal noodzaak de eerste tijd.Herstel
Na de bevalling zal van blijvende schade aan je organen geen sprake zijn. De meeste lichamelijke klachten door de zwangerschapsvergiftiging verdwijnen vanzelf na verloop van tijd, al kan het wel een tijd duren voordat je je weer de oude voelt. Angst en onzekerheid over jouw gezondheid en die van je baby tijdens de zwangerschap kunnen er voor zorgen dat je psychische klachten houdt. Bij sommige vrouwen belemmert dit bijvoorbeeld hun denken over een eventuele volgende zwangerschap. Het advies is om dit met een hulpverlener (psycholoog) te bespreken die je hierbij kan ondersteunen. Contact met lotgenoten kan hierbij ook helpen.
Heb jij zwangerschapsvergiftiging gehad? Reageer ook!