Snap
  • zwanger
  • echo
  • Nekplooi
  • nekplooimeting

Wat is een nekplooi?

Alles over de nekplooimeting

Als je zwanger bent kun je ervoor kiezen om een nekplooimeting te doen bij je ongeboren baby. Hierbij wordt de nekplooi aan de achterkant van je baby's nekje gemeten. Als er veel vocht in de nekplooi blijkt te zitten, kan dit duiden op het syndroom van Down.

Wat is een nekplooi?

Een nekplooi is eigenlijk een soort vochtophoping onder de huid. Dit zit aan de achterkant van het nekje van de baby. Alle baby’s hebben een nekplooi. Het verschil is echter dat sommige gemiddeld meer vocht hebben in de nekplooi. Dit kan duiden op het syndroom van Down.

Wat is een nekplooimeting?

Dit is een meting van de grootte van de vochtophoping van de nekplooi. De uitslag is echter slechts een kansberekening. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan echt definitief aantonen of de baby is belast met het Downsyndroom. 

In principe is het dus bij een verhoogde kans een voortraject voor nader onderzoek. Je bent natuurlijk vrij om wel of niet eventuele verdere stappen te ondernemen. 

Veelal is de nekplooimeting een onderdeel van een zogenaamde combinatietest, ofwel een combinatie van testen; bloedonderzoek, nekplooimeting, lengte baby en leeftijd moeder. Deze testen geven samen een indicatie voor een afwijking.

Hoe en wanneer wordt de nekplooimeting uitgevoerd?

Over het algemeen wordt de nekplooimeting gedaan tussen week 11 en 13 van de zwangerschap. Dit gebeurt door het maken van een buikecho. Is het echter niet duidelijk genoeg, dan kan een vaginale echo worden genomen. Hier zijn geen risico's aan verbonden. Zowel een buikecho als een vaginale echo geven geen verhoogde kans op een miskraam.

Wat wordt er gemeten bij een nekplooimeting?

Vooraf wordt de lengte van de baby nog eens exact bepaald, door een lijn te trekken van schedel tot aan het einde van de ruggengraat. Vervolgens wordt de breedte van de nekplooi gemeten. Je moet je voorstellen dat de huid van de baby wit is en de vloeistof, welke zich in de nekplooi bevindt zwart is. De breedte van de nekplooi wordt gedaan door een lijn te trekken van huid tot huid. Deze lijn wordt meerdere keren genomen, om zeker te zijn van een juiste breedte. Je kunt veelal zelf meekijken op het scherm.

Wat is een gezonde dikte van de nekplooi?

Een breedte van 2 millimeter is normaal bij 11 weken zwangerschap. Bij 13 weken is dit ongeveer 2,8 millimeter. Een nekplooi van boven de 3 millimeter geeft een indicatie op een verhoogd risico. Negen van de tien gevallen van metingen tussen de 2,5 en de 3 millimeter zijn gezond. Een nekplooimeting geeft geen zekerheid. Door het doen van verder onderzoek kan definitief aangetoond worden of de baby een afwijking heeft.

Welke afwijkingen worden bekeken?

De nekplooimeting (in combinatie met de andere testen) zegt iets over Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom. Het bloedonderzoek als onderdeel van de combinatietest wordt gedaan tussen week 9 en 14 van de zwangerschap.

Kijktip: in de video hieronder vertelt Djanifa van VerlosMoeder over de 13-weken echo, die sinds 1 september 2021 mogelijk is in Nederland.

YvonR's avatar
5 jaar geleden

Vandaag 11 weken en 3 dagen zwanger en dus op naar de termijn echo. Zo veel zin om de kleine weer te zien zwemmen in mijn buik! Gelukkig hadden we onze dochter van 1,5 niet mee wat de dame die de echo maakte zag meteen dat de nekplooi te dik was ( bijna 5 mm). We zijn ons kapot geschrokken, gelukkig kunnen we dinsdag meteen bij het AMC terecht voor een echo en een vlokketest. Ben zo bang en zo verdrietig...

's avatar
8 jaar geleden

Wij hebben (bewust) helemaal geen onderzoek laten doen. En 4 maanden geleden hebben we een meisje met Down gekregen, het is een schatje. Grote zus is er ook erg blij mee!

's avatar
8 jaar geleden

Alles verliep vlekkeloos, maar tussen 15 en 17 weken constateerde men dat de nekplooi niet ok was, de gynaecoloog zei tegen me: ik zal beslissen in jouw plaats. Ik stond perplex nooit geweten dat de gynaecoloog zelf het heft in handen neemt over leven en dood. De week daarna moest ik terug en mijn dochtertje (ik had het gevoel dat het een meisje was, en ik heb haar een naam gegeven: Fleur) en toen zat ze dood in mijn buik. Ik kan je verzekeren alle verwachtingen die je koestert bij je eerste kindje, en niks komt uit van al deze verwachtingen, enkel een leeg gevoel blijft over. Verschrikkelijk! De dagen erna was een verschrikking: toen ik binnen moest in het ziekenhuis voor een curetage, en ik haar nooit in mijn armen zou mogen houden, voelde ik me zo zo leeg. Ik alleen moest dit te boven komen niemand kon me hierbij helpen. Mijn ouders begrepen het niet, ze zeiden enkel tegen me dat het nog geen kind was.... een vreselijke periode, maar ik heb er me toch doorgeslaan, ik heb nu een zoontje en een meisje, maar toch ons Fleur blijft nog altijd mijn eerste kindje. Ze zou anders het syndroom van Down gehad hebben, maar je kan toch een kind zijn leven niet ontnemen omdat het een mongooltje is, zijn nochtans heel lieve kinderen.

's avatar
9 jaar geleden

Hoi dames, bij de gene die een nipt test hebben laten doen, al de uitslag gekregen? Liefs...

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.