De pretecho/geslachtsbepaling
Zwanger!
Wanneer je zwanger bent, krijg je verschillende onderzoeken om de groei en ontwikkeling van je baby te volgen. Onder andere de controles bij de verloskundige/gynaecoloog waarbij ze jouw toestand in de gaten houden en het hartje van de baby luisteren. Maar ook krijg je tijdens je zwangerschap verschillende echo’s. Maar het is ook mogelijk om tussentijds zelf een echo te laten maken, namelijk de pretecho.
Wat is een pretecho?
In het ziekenhuis maken ze alleen de medisch noodzakelijke echo’s, deze zijn dan ook gericht om de gezondheid van de baby te onderzoeken. Maar inmiddels zijn er meerdere echobureaus en verloskundigen die pretecho’s, danwel geslachtsbepaling uitvoeren. Rond de 20 weken krijg je een medische echo en in bijna alle gevallen kan de echografist dan zien wat het geslacht van je kindje is. Maar wanneer je erg nieuwsgierig bent, kun je voor die tijd al een geslachtsbepaling laten doen.
Hoe gaat een pretecho in zijn werk?
Zoek van te voren goed uit welk echobureau je uitkiest en lees ervaringen op internet, of misschien van mensen in je omgeving. In de praktijk kan iedereen namelijk een echobureau beginnen, omdat er nog geen wettelijke eisen zijn vastgelegd hiervoor. Vraag dus van te voren goed na of degene die de echo’s maakt een gecertificeerde echografist is.
Wanneer je hebt besloten waar je de echo laat maken, wordt er een afspraak gemaakt. Meestal raden ze aan niet voor de 16 weken zwangerschap te komen wanneer je benieuwd bent naar het geslacht van het kindje. Voor deze termijn is het in de meeste gevallen moeilijk te zien. Reken dus goed uit hoelang je ten tijde van de afspraak zwanger bent.
Een pretecho gaat over het algemeen niet anders in zijn werk dan een normale echo. Er wordt gevraagd je buik bloot te maken en de echografist gaat met het apparaatje over je buik heen om het kindje te zoeken. Je kunt zelf meekijken op het scherm en de echografist zal toelichten wat jullie precies zien.
Wanneer de echografist een medische afwijking ontdekt, zal hij/zij je doorverwijzen naar je verloskundige, danwel gynaecoloog.
Welke soorten pretecho’s zijn er?
Er zijn verschillende soorten pretecho’s. Meestal wordt er tussen de 19e en 21e week via 2D gekeken. Je kunt je kindje dan zien bewegen en de vormen goed waarnemen. Wanneer je verder in de zwangerschap bent (ongeveer tussen de 26e en 34e week), kunnen ze in 3D kijken. Met 3D kan je je baby helemaal rondom zien en zelfs ingezoomd het gezicht goed bekijken. Alleen kun je met deze methode de baby niet zien bewegen.
Er zijn mensen die bewust eerst kiezen voor een 2D echo wanneer ze voor de 20e zwangerschapsweek zijn omdat ze benieuwd zijn naar het geslacht van de baby. Vaak maken ze dan verder in de zwangerschap ook nog een pretecho met 3D om de baby van een andere kant te zien.
Tot slot
Een pretecho heeft geen enkel medisch doel, maar is puur bedoeld voor de ‘pret’. Het is leuk om op een ongedwongen, ‘niet-medische’ manier met een echografist te kijken naar je ongeboren kindje. Het grootste verschil met een medische echo is dat deze echografist echt de tijd neemt om je kindje te bekijken. Vaak wordt er ook een echofoto meegeven en kan je ervoor kiezen om de echo op een dvd mee naar huis te krijgen. Een leuke herinnering voor later!
Heb jij ervaring met een pretecho?
Geschreven door mama Renate