Snap

De echo: wanneer en hoe?

Zwanger? gefeliciteerd! Zodra je zwanger bent gaat er een hele nieuwe wereld voor je open, waar onder die van de echo. Je hebt verschillende soorten echo`s.
Zwanger? gefeliciteerd! Zodra je zwanger bent gaat er een hele nieuwe wereld voor je open, waaronder die van de echo. Je hebt namelijk allerlei verschillende soorten echo`s. Welke echo kan jij eventueel verwachten en wanneer?   

Termijnecho

De allereerste echo is de termijnecho. Deze vindt meestal plaats tussen de 8e en 12e week van de zwangerschap. De termijnecho wordt gemaakt om te kijken hoe lang je al zwanger bent. Naar aanleiding hiervan wordt dan ook de uitgerekende datum vastgesteld. In de beginperiode groeit elk vruchtje bijna gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Behalve om de termijn vast te stellen is deze eerste echo ook belangrijk om te kijken of het hartje klopt en of je zwanger bent van één baby of een meerling. Deze echo valt onder de basisverzekering en wordt dan ook volledig vergoed.   

Combinatietest

Een combinatietest is een test om de kans te berekenen op een baby met het Downsyndroom. Deze test kan alleen gedaan worden met speciale apparatuur en door een specialist op dit gebied. De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:

• Een bloedonderzoek tussen week 9 en week 14 van de zwangerschap. • Een echoscopisch onderzoek (ook wel nekplooi meting genoemd), tussen week 11 en 14 van de zwangerschap.

Voor de uitslag worden de uitkomsten van de 2 onderzoeken gecombineerd met de leeftijd van de zwangere en de precieze duur van de zwangerschap. Wanneer bij de nekplooi meting een nekplooi wordt gemeten van meer dan 3,5 millimeter, krijg je een vervolgonderzoek aangeboden. Zelfs als de uitslag van de combinatietest uitwijst dat er geen verhoogde kans is, krijg je een vervolgonderzoek aangeboden, omdat dit mogelijk een aanwijzing kan zijn voor een andere aandoening. Let op: dit is een kansberekening. Wat de uitslag dus ook is, 100 procent zekerheid heb je nooit. Denk dan ook goed na of je de test wel of niet wilt laten doen. De combinatietest wordt alleen vergoed op medische indicatie en bij vrouwen vanaf 36 jaar.   

20 weken echo

De 20 weken echo is bedoeld om eventuele afwijkingen van de ongeboren baby op te sporen. Houdt hier van tevoren rekening mee. De meeste artsen willen na of tijdens dit onderzoek meteen wel even kijken wat het geslacht is van de baby; wanneer de ouders dat willen en het niet te veel tijd gaat kosten. Zoals de naam al aangeeft vindt de 20 weken echo plaats rond de 20e week van de zwangerschap. Een andere naam hiervoor is het SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). De 20 weken echo zit net als de termijnecho standaard in de basisverzekering en wordt dus volledig vergoed. Natuurlijk kunnen niet alle afwijkingen gezien worden. De volgende afwijkingen worden echter meestal wel ontdekt tijdens deze echo: 


 • Open ruggetje 

• Te kleine schedel of ontbreken deel van de schedel 

• Defecten in de buikwand 

• Afwijkingen aan het skelet 

• Afwijkingen van de nieren 

• Waterhoofd 

• Afsluiting van de maag 

• Gat in middenrif 

• Hartafwijkingen 

• Lip- of gehemeltespleet (hazenlip)   

Groeiecho

Aan het einde van de zwangerschap wordt soms een extra echo gemaakt als het vermoeden bestaat dat het kindje niet goed groeit. Dit onderzoek is op medische indicatie en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar.   

Pretecho

Sinds een jaar of 8 zijn er steeds meer bureaus om een pretecho te laten maken. Zoals het woord al aangeeft is deze echo echt voor je plezier. Je mag eventueel vrienden of familie meenemen en je krijgt een dvd in 3D of 4D mee naar huis. Natuurlijk worden deze echo`s niet vergoed. Zie www.pret-echo.nl

  


Heb jij een pretecho laten doen en wat zijn jouw ervaringen? Reageer ook!