Snap

Alles over de termijnecho

Bij de termijnecho wordt bepaald wanneer je uitgerekend bent en wat de zwangerschapsduur is. Ook kan worden gezien of er sprake is van een een- of meerling.

Je bent zwanger en dan is het eerste spannende moment de termijnecho. Deze wordt in het begin van de zwangerschap gedaan. Bij de termijnecho wordt bepaald wanneer je uitgerekend bent en wat de zwangerschapsduur is. Maar ook kan worden gezien of er sprake is van een een- of meerling.

Hoe werkt een termijnecho precies?

De termijnecho is het allereerste standaard prenatale onderzoek. Later volgt nog de 20 weken echo. De termijnecho wordt tussen de 7 en 11 weken van de zwangerschap gedaan omdat in deze periode de foetus het nauwkeurigst op te meten is.

Hoe lang je zwanger bent wordt in eerste instantie bepaald aan de hand van je menstruatiecyclus. Bij een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen, telt men hier 40 dagen bij op om de uitgerekende datum te berekenen. Deze methode is niet geheel betrouwbaar omdat het exacte moment van eisprong en bevruchting niet vast ligt. Door een termijnecho kan de zwangerschapsduur veel preciezer bepaald worden. Bij de termijnecho wordt de lengte van de foetus gemeten, van schedel tot stuitje (kop-staartmeting oftewel CRL). Met deze meting kan men er een week naast zitten. Na 13 weken zwangerschap is deze methode niet meer betrouwbaar omdat het vruchtje nu beweegt.

Tijdens de termijnecho is ook te zien of je een een- of meerling draagt. Het komt echter vrij vaak voor dat een aanvankelijke meerling toch eindigt in een gezonde eenling. Na 12 weken zwangerschap is op een echo te zien of je daadwerkelijk een meerling draagt.

Volle blaas bij termijnecho of niet?

Als je een termijnecho via de buik (uitwendig) laat doen is het verstandig om een gevulde blaas te hebben. De volle blaas tilt de baarmoeder een beetje op waardoor het vruchtje beter te zien is. Laat je een vaginale echo maken (inwendig) dan is een volle blaas juist af te raden, omdat de blaas dan in de weg zit. Dit is voor jezelf ook prettiger.

Vaginale echo bij termijnecho

Soms is een echo niet duidelijk genoeg. Dit kan doordat je voor de 9 weken een echo laat maken, de baarmoeder diep in de buik ligt of doordat je een dikke buikwand hebt. Dan kan er met een vaginale echo een duidelijkere echo gemaakt worden.

Een vaginale echo is niet pijnlijk en brengt ook geen gevaar voor de zwangerschap met zich mee. Bij een vaginale echo wordt een lang, 1,5 cm dik staafje ingebracht. Om het staafje wordt een condoom gedaan en er wordt gel aangebracht als glijmiddel. Het staafje gaat maar een klein stukje de vagina in. De echoscopist(e) kan hiermee veel dichter bij de baarmoeder komen waardoor dus een duidelijker beeld ontstaat.

Miskraam

Als op de echo een kloppend hartje en een goed ontwikkelde foetus te zien is daalt de kans op een miskraam van 10% naar nog maar 1-3%. Dit geeft een geruststellend gevoel.

Wat als er iets niet in orde is bij de termijnecho?

Het komt helaas ook voor dat op de eerste termijnecho te zien is dat er iets mis is met de foetus. Bijvoorbeeld een miskraam of een afwijking bij de foetus. De echoscopist bij de verloskundige praktijk of de gynaecoloog zal dan verder met je bespreken wat het beste is. Mocht je niet op de hoogte gesteld willen worden van afwijkingen bij de foetus, geef dat dan aan voor men de echo maakt.

Wat zijn jouw ervaringen met de termijnecho? Reageer ook!

1 jaar geleden

Volgens mij echoscopist mag er 2 a 3 dagen verschil in zitten met je eigen berekening

1 jaar geleden

Week verschil🤔 dat is 1 cm lijkt me wel groot verschil indien je een echoscopiste bent en je werk goed verstaat. Wat wordt er precies bedoel met 1 week verschil een berekening met cyclus van 28 dagen of met de daadwerkelijke berekening van de crl meting van de foetus door echoscopiste tussen de 10 en 12 weken. 👨

6 jaar geleden

Verwarrend artikel. Bij de echopraktijk hier in de buurt doen ze de termijn echo vanaf 9 weken. Dit artikel heeft het over tussen 7 en 11 weken, en bij een verloskundige las ik weer dat die echo tuasen 10 en 12 weken gedaan word. Er is duidelijk niet bepaald een standaard.

7 jaar geleden

mijn vraag is op hoeveel dagen een termijnecho nauwkeurig is en op hoeveel dagen deze maximaal mag afwijken?  Kan daar bijv ruim een week tussen zitten met de daadwerkelijke bevruchting?