Snap

Wel of niet zwanger?

Sommige vrouwen voelen het meteen, ze zijn zwanger. Maar voor veel vrouwen is het helemaal niet direct duidelijk of er wel of niet een baby in de maak is. En niet iedereen heeft last van ochtendmisselijkheid, uitblijvende menstruatie of zin in augurken.

ZWANGER: EERSTE SYMPTOMEN

Al vanaf de eerste dag van de bevruchting, verandert er vanalles in je lichaam. Dit kan samengaan met verschillende symptomen, zoals:

  • Je menstruatie blijft uit
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid, vooral in de ochtend, maar dit kan de hele dag opspelen
  • Stemmingswisselingen
  • Grotere, gevoelige borsten
  • Je tepel(hof) kleurt donkerder en is gevoeliger
  • Vaker moeten plassen

Al deze symptomen kunnen duiden op een zwangerschap. Maar kunnen zich natuurlijk ook los van een zwangerschap manifesteren. Als je echt zekerheid wilt, doe dan een zwangerschapstest.

ZWANGERSCHAPSTEST VOOR DUIDELIJKHEID

Een zwangerschapstest geeft snel duidelijkheid. Je kunt een test kopen bij de drogist of apotheek.

De verschillende zwangerschaptesten zijn allemaal even betrouwbaar. Er zit alleen verschil in het tonen van de uitslag. Je hebt de ‘gewone’ tests met streepjes. Eén streepje betekent niet zwanger, twee streepjes wel. En je hebt digitale tests, die de uitslag ‘zwanger’ of ‘ niet zwanger’ op een schermpje weergeven.

Een zwangerschapstest doen is vrij makkelijk. Je kunt op het toilet op het staafje plassen, waarbij je de test meerdere seconden in de straal urine houdt. Of je vangt je urine op in een schoon bekertje en stopt het staafje daarin. Lees op de gebruiksaanwijzing hoe lang dat nodig is. Vervolgens laat je de test even liggen en na een paar minuten verschijnt de uitslag.

Een zwangerschapstest is in principe erg betrouwbaar. Bij een lijntje is de uitslag positief. Ook een dun lijntje betekent dat je op dat moment zwanger bent.

Je kunt je eventueel ook nog laten testen bij de huisarts. Online tests zijn niet erg betrouwbaar. Deze zetten slechts de symptomen voor je op een rij en geven aan hoe groot de kans is dat je zwanger bent.

ZWANGERSCHAPSHORMOON

De zwangerschapstest reageert op het hormoon HCG. Dat je aanmaakt wanneer je zwanger bent. Om er voor te zorgen dat er genoeg van dit zwangerschapshormoon in je urine zit, is het verstandig om de test pas te doen wanneer je minimaal één dag overtijd bent. Dit is op de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Als je te vroeg een zwangerschapstest doet, kan deze ten onrechte aangeven dat je niet zwanger bent, omdat het hormoon nog niet voldoende aanwezig is.

Twijfel je? Doe dan na een paar dagen nog een test. Eventueel kun je via de huisarts een bloedtest doen, deze zijn nog betrouwbaarder dan zwangerschapstesten die met urine werken.

Heb of had jij duidelijke zwangerschapssymptomen of werd je juist totaal verrast door een positieve test? Reageer ook!