Snap
  • Kinderwens
  • vruchtbaar
  • zwangerworden
  • onvurchtbaar
  • zwangerwordenluktniet

Oorzaken onvruchtbaarheid bij mannen

Wanneer na een jaar geen zwangerschap tot stand komt spreekt men van verminderde vruchtbaarheid. Er zijn verschillende oorzaken voor onvruchtbaarheid bij een man.
Wanneer na een jaar geen zwangerschap tot stand komt spreekt men van subfertiliteit (verminderd vruchtbaar) en niet van infertiliteit, wat onvruchtbaarheid betekent, zoals vaak gedacht wordt. De oorzaken van eventuele infertiliteit vinden we net zo vaak bij mannen als bij vrouwen, beiden zijn goed voor 30% wanneer we het hebben over procentuele getallen. In dit artikel worden de oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen besproken.

Oorzaken onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid bij een man wordt veroorzaakt doordat er geen goed gevormde zaadcellen aanwezig zijn in het sperma, het sperma bevat helemaal geen zaadcellen of er zijn er simpelweg te weinig. Er kunnen ook wél voldoende zaadcellen aanwezig zijn waarvan de kwaliteit weer niet goed genoeg is. Door middel van een zaakonderzoek kan dit worden vastgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt: Bij een zaadlozing komen tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen vrij. Een “normale” waarde per milliliter ejaculaat is tussen de 20 en 50 miljoen zaadcellen. Wanneer er minder dan 20 miljoen zaadcellen per milliliter ejaculaat worden aangetroffen spreekt men van verminderde vruchtbaarheid. Wanneer er minder dan 10 miljoen zaadcellen per milliliter ejaculaat aanwezig zijn wordt gesproken van ernstige zaadafwijking.

Daarnaast speelt de beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen een grote rol alsmede de hoeveelheid semen en de zuurgraad hiervan.

Ruwweg kunnen onvruchtbaarheidsproblemen van de man worden verdeeld in twee oorzaken:

  • Aanmaakstoornis – Hieronder vallen de aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld niet ingedaalde of op latere leeftijd ingedaalde zaadballen), hormonale afwijkingen als gevolg van bijvoorbeeld infecties, bestraling in het genitale gebied, maar ook andere infecties of genetische oorzaken die zorgen voor slechte of helemaal geen aanmaak van zaadcellen.

  • Obstructieve stoornis – Hieronder vallen o.a. infecties aan de bijbal veroorzaakt door soa’s als bijvoorbeeld Chlamydia of Gonorroe, aangeboren afwezigheid van zaadleiders of afwezigheid van de bijbal (komt o.a. voor bij taaislijmziekte) en de gevolgen van een liesbreukoperatie of ingreep in de vroege jeugd omdat de balletjes niet zijn ingedaald.

    Leefstijl- en omgevingsfactoren die vruchtbaarheid beinvloeden

    Dat gezond leven belangrijk is weten we allemaal. Toch willen we nog even een beknopte opsomming doen van leefstijlen en andere factoren die van invloed kunnen zijn op een (al dan niet) totstandkoming van een zwangerschap. Lees wel; we richten ons op de leefstijl van de man. Bij de vrouw zijn er nog weer andere factoren die van invloed kunnen zijn.

  • Het gebruik van cafeïne kan de vruchtbaarheid verminderen

  • Medicatie kunnen zorgen voor verminderde zaadcelaanmaak en ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind. Ditzelfde geldt voor drugs

  • Alcohol heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het sperma

  • Roken kan de kans op zwangerschap verminderen

  • Het negatieve effect van koorts kan tot 3 maanden na de koorts invloed hebben op de spermakwaliteit

  • Soa’s kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid

  • Overmatig sporten kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid

  • Stress is nooit goed, dus ook niet voor de kwaliteit van sperma

  • Door het werken met schadelijke stoffen of straling kunnen zaadcellen beschadigd raken met kans op aangeboren afwijkingen bij de baby

  • Verstoring van dag- en nachtritme, dus werken met onregelmatige diensten kan invloed hebben op de vruchtbaarheid

  • Een te hoge temperatuur in de zaadballen, bijvoorbeeld bij mannen met zittend werk, mannen die veelvuldig naar de sauna gaan of te vaak een heet bad nemen

  • Te weinig vitamine C in de voeding kan zorgen voor verminderde kwaliteit van het sperma

  • Te veel zaadlozingen zorgt voor een verminderd aantal zaadcellen per zaadlozing

Uitgebreid onderzoek door o.a. bloedonderzoek, echografisch onderzoek, biopsie van de zaadballen en liposomentest kunnen uiteindelijk uitwijzen wat er precies aan de hand is en welke behandelingsmogelijkheden het beste zijn om, met verminderde vruchtbaarheid, toch de kinderwens in vervulling te laten gaan. 


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.