Snap
  • baby
  • kind
  • kinderstoel
  • shoptip
  • kinderstoeltje

Kinderstoel kopen: de verschillende soorten

Welke kinderstoel heb ik nodig? Welke kinderstoel past het best bij mijn kind? Welke kinderstoel hoort bij welke leeftijd? Je leest het allemaal in dit artikel!

Kinderstoelen komen in veel verschillende soorten en maten. Een keuze maken kan daarom een hele opgave zijn. Je wilt natuurlijk de perfecte eetstoel voor je kindje kopen. Daarbij kunnen er veel vragen naar boven komen, zoals: Welke kinderstoel heb ik nodig? Welke kinderstoel past het best bij mijn kind? En, welke kinderstoel hoort bij welke leeftijd?  Je leest het allemaal in dit artikel!

De soorten 

Laten we eens beginnen met de verschillende soorten eetstoelen die er te verkrijgen zijn. Dit zijn er nogal wat en ze hebben ieder hun voor- en nadelen. 

Meegroeistoel

Een meegroeistoel kun je verstellen. De stoel groeit dus mee met je kindje, zodat je er langer plezier van hebt. De voetensteun en het zitvlak zijn verstelbaar. Met een speciale babyinzet kan je baby zelfs na de geboorte al in de stoel liggen. 

Kinderstoel met eetblad

Bij deze soort zit het eetblad aan de stoel vast. Je kind heeft zo zijn eigen tafeltje. Het fijne is dat deze stoel niet veel ruimte in beslag neemt. 

Aanschuifstoel

De aanschuifstoel schuif kun je net als een gewone stoel aan tafel aanschuiven. Veel meegroeistoelen zijn aanschuifstoelen. Je kindje heeft dus geen eigen eetblad en kan aan tafel mee-eten. Let er daarom goed op dat de stoel aansluit bij de hoogte van de tafel.  

Klapstoel

Een klapstoel is kleiner dan de gemiddelde kinderstoel. Je kunt hem inklappen, zodat je hem gemakkelijk op kunt ruimen. Ideaal dus wanneer je weinig ruimte hebt. Het nadeel is dan kinderen hier snel uitgroeien, omdat het zitvlak relatief klein is. Belangrijk is ook dat de beveiliging van het inklapsysteem goed werkt. Je wil voorkomen dat de kinderstoel plots in- of uitklapt. 

Hangstoel

Een hangstoel is een eetstoel zonder poten. Je bevestigt deze met een klem aan het tafelblad. Hij neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk mee te nemen. Controleer of het hangsysteem groot genoeg is voor het tafelblad en let op de gewichtsaanduiding. 

Kubus

Een kubusstoel bestaat uit een stoel (met eetblad) en een los tafeltje. Je kunt deze soort op twee manieren gebruiken. Allereerst als een hoge stoel, waarbij je de stoel bovenop het tafeltje bevestigt. Ten tweede kun je de stoel en het tafeltje los van elkaar gebruiken. Je kind kan in zijn stoel aan zijn eigen kleine tafel zitten. 

Stoelverhoger

Tot slot de stoelverhoger. Een Stoelverhogers bevestig je met riempjes op een normale eettafelstoel. Let er altijd op of de stoelverhoger op de eettafelstoel past. Sommige stoelverhogers kun je inklappen en eenvoudig meenemen. 

Welke kinderstoel gebruik je voor welke leeftijd? 

In principe mag je kindje pas in een kinderstoel wanneer hij zelfstandig kan zitten. Zelfstandig zitten betekent dat hij zich zelf kan opdrukken tot een zithouding en rechtop kan blijven zitten. Gemiddeld kunnen kinderen zelfstandig zitten wanneer ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Wanneer je je kindje al in een eetstoel zet voordat hij of zij zelfstandig kan zitten, kan dat vervelende gevolgen hebben. In dit artikel over veilige kinderstoelen lees je meer over die gevolgen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bestaan er kinderstoelen met een speciaal zitje voor kleine baby's. Ook zijn er kinderstoelen met een verstelbare rugleuning, die meerdere standen hebben zodat je kindje kan liggen. Op deze manier kan je baby in een kinderstoel liggen. Het wordt afgeraden om je kind langer dan twee uur per dag in deze houding te laten liggen, omdat dit vermoeiend kan zijn. Voor de ontwikkeling van een baby is het niet goed om te lang in een 'gedwongen' houding te liggen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld autostoeltjes en wipstoeltjes. 

Welke kinderstoel past bij mijn kind? 

De vraag wat de beste kinderstoel voor je kindje is, is lastig te beantwoorden omdat dit volledig afhankelijk is van jouw wensen. Wil je een kinderstoel waar je baby vanaf de geboorte in kan, of neem je pas een kinderstoel vanaf het moment dat je kind vast voedsel eet? Wil je dat de stoel makkelijk mee te nemen is, of ga je hem alleen thuis gebruiken? Heb je veel ruimte in huis, of is het handig als de eetstoel makkelijk opgeborgen kan worden? En, wil je dat de stoel bij de rest van het interieur past? Het zijn allerlei factoren om over na te denken bij de aanschaf.

Lees hier meer over waarop letten bij het kopen van een kinderstoel.  

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.