Snap
  • moedermelk
  • borstvoeding
  • borstkolf
  • shoptip
  • kolfapparaat

Borstkolf kopen: waarop letten?

Ben je van plan om je baby borstvoeding te geven? Dan is het verstandig om een borstkolf aan te schaffen. Welke borstkolf kies je?

Ben je van plan om je baby borstvoeding te geven? Dan is het verstandig om een borstkolf aan te schaffen. Kolven helpt om de melkproductie op gang te brengen en houden en het zorgt ervoor dat je als moeder niet altijd in de buurt hoeft te zijn om je kindje te voeden. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, dus hoe kom je erachter welk kolfapparaat het beste bij jou past? Waar let je op bij de aanschaf? Wij helpen je in dit artikel. Borstkolf kopen: waarop letten? 

Wat is een borstkolf en hoe werkt het?

Een kolfapparaat hoef je niet altijd aan de schaffen als je van plan bent om borstvoeding te geven. Kijk in het begin eerst hoe de borstvoeding verloopt, zo schaf je er niet voor niks eentje aan. Een kolf is handig wanneer bijvoorbeeld blijkt dat je kindje niet goed aanhapt. Met een borstkolf kun je je baby dan alsnog moedermelk geven. Wanneer de borstvoeding wel goed verloopt, kun je nadenken of je de kolf wilt gebruiken om bijvoorbeeld moedermelk op slaan. Dat is bijvoorbeeld ideaal wanneer je na een aantal maanden weer aan het werk gaat. Ook wanneer je veel melkproductie hebt, is het fijn om dit af te kolven. 

Een kolfapparaat zorgt ervoor dat er melk uit je borsten komt. Door het opbouwen en afbreken van een vacuüm zuigt het apparaat ritmisch aan de borst. Hierdoor komen er verschillende hormonen vrij. Deze wekken het toeschietreflex op en zorgen ervoor dat de melkklieren samengedrukt worden. De melk gaat stromen en in combinatie met de druk van het vacuüm, komt de melk uit je borsten. 

Borstkolf kopen: soorten borstkolven

Er zijn verschillende soorten borstkolven op de markt, met ieder hun voor- en nadelen. 

Handkolf

Handkolven zijn geschikt wanneer je van plan bent om niet vaak te kolven. Ze zijn compact en licht, waardoor je ze overal mee naartoe neemt. Bovendien zijn ze een stuk goedkopen dan elektrische kolven. De meeste vrouwen gebruiken de knijpkolf. Hierbij knijp je in een hendel om vacuüm op te bouwen. Het nadeel van handkolven is dat ze minder efficiënt en snel werken dan elektrische kolven. Ook zijn sommige handkolven lastig te bedienen. 

Elektrische kolf

Een elektrische kolf is snel en efficiënt in gebruik. Erg geschikt wanneer je borstvoeding niet op gang komt, of wanneer je van plan bent om veel te gaan kolven. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Een elektrische kolf is duurder en minder makkelijker mee te nemen dan een handkolf. 

Er zijn enkelzijdige en dubbelzijdige elektrische kolven. Met een enkelzijdige kun je 1 borst tegelijkertijd afkolven, met een dubbelzijdige kun je beide borsten tegelijkertijd afkolven. Dubbelzijdige borstkolven zijn duurder dan enkelzijdige borstkolven, maar het voordeel is wel dat je sneller klaar bent. Bovendien maakt je lichaam met een dubbelzijdige kolf meer hormonen aan, waardoor de melkproductie beter op gang komt. Ook is de afgekolfde melk iets vetter. 

Er zijn ook elektrische kolfapparaten op batterijen. Deze zijn compacter en lichter dan elektrische kolven en daarom makkelijker mee te nemen. Dit is handig wanneer je af en toe kolft, om bijvoorbeeld stuwing te verminderen. De batterijen gaan wel snel leeg. Gelukkig zijn er steeds meer elektrische kolven met een oplaadbare accu. Zo heb je geen stopcontact of batterijen meer nodig!

Om te bepalen welke het best bij jou past, kun je je zelf afvragen hoe vaak je wilt kolven, wat het doel van het kolven is (bijvoorbeeld betere melkproductie) en wat je budget is. 

Laat je adviseren

Laat je van tevoren goed adviseren over de aanschaf van een borstkolf. De kraamverzorgster, een lactatiekundige of borstvoedingscentrum kunnen je hierbij helpen. Het kan verstandig zijn om eerst een borstkolf te huren, zodat je kunt aanvoelen wat prettig is. Vaak nemen kraamverzorgsters tijdens de kraamweek een borstkolf mee, zodat je kunt oefenen. 

Borstkolf vergoed door verzekering

Er zijn verzekeraars waarbij je (met een aanvullende verzekering) de aanschaf van een kolf (deels) vergoed krijgt. Vaak geldt dan dat je de kolf moet kopen of huren via een lactatiekundige die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Lactatiekundigen.  

Tips bij borstkolf kopen

1. Wacht even met de aanschaf

Een kolfapparaat hoef je niet altijd aan de schaffen als je van plan bent om borstvoeding te geven. Kijk in het begin eerst hoe de borstvoeding verloopt, zo schaf je er niet voor niks eentje aan. 

2. Hoe vaak ga je de kolf gebruiken? Wat is het doel van het kolven?

Om te bepalen welke kolf het beste bij jou pat, kun je je zelf afvragen hoe vaak je wilt kolven en wat het doel van het kolven is (bijvoorbeeld betere melkproductie).

3. Wat is je budget?

Om te bepalen welke borstkolf je kunt kopen, moet je weten wat je budget is. Er zijn duurdere en goedkopere varianten op de markt. 

4. Laat je adviseren

Laat je adviseren! De kraamverzorgster, een lactatiekundige of borstvoedingscentrum kunnen je hierbij helpen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.