{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Shop tips > Babyfoons > Babyfoon kopen: waarop letten?

Advies > Shop tips > Babyfoons > Babyfoon kopen: waarop letten?

Babyfoon kopen: waarop letten?

Er zijn ontelbaar veel soorten babyfoons op de markt. Welke kies je?

Is er een baby op komst? Dan is een babyfoon onmisbaar. Het geeft veel ouders rust en een gevoel van veiligheid. Tegelijkertijd is er veel keuze, waardoor er al snel veel vragen naar boven komen. Kies je voor een babyfoon met een camera, of alleen met geluid? Welke merken zijn er? Babyfoon kopen: waarop letten?

Wat is een babyfoon?

Een babyfoon bestaat uit een babyunit en een ouderunit. De babyunit is de zender en de ouderunit de ontvanger. De babyunit zet je bij je baby en de ouderunit hou je bij je. Wanneer je baby geluid maakt of beweegt, wordt dit geregistreerd door de babyunit en doorgestuurd naar de ouderunit. Als ouder hoor en/of zie je je baby dus. 

Babyfoon met of zonder camera

Je kunt kiezen voor een babyfoon met of zonder camera. Een babyfoon met camera heeft naast geluid ook beeld. Je kunt je kindje dus live zien. De kwaliteit van het beeld is echter niet uitstekend. Toch vinden veel ouders het fijn om zo een oogje in het zeil te houden. Babyfoons met camera zijn duurder dan babyfoons zonder camera., ook is het bereik van beeldbabyfoons kleiner dan die van geluidsbabyfoons. 

Bij een babyfoon zonder camera gaan er meestal lichtjes branden als je baby huilt. Geluidsbabyfoons zijn de meest standaard babyfoons en zijn dus relatief goedkoop. 

Babyfoon kopen: de verbinding

De ouderunit en babyunit communiceren met elkaar. De manier waarop ze met elkaar verbonden zijn, verschilt per soort. Zo heb je analoog, DECT, PMR en wifi. Elke verbinding heeft zijn voor- en nadelen. 

Analoog

Bij een analoge babyfoon gaat het geluidssignaal vanuit de babykamer via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Een analoge babyfoon werkt dus hetzelfde als een radio. Je stelt zelf een zender in waarop de zender en ontvanger met elkaar communiceren en daardoor is er kans op storing van andere apparaten. Een voordeel aan deze verbinding is dat hij stralingsvrij is. Ook is het bereik redelijk groot: zo'n 400 meter buitenshuis en 50 meter binnenshuis. 

DECT / digitaal

Voor een babyfoon zonder camera is een (digitale) DECT-verbinding voor de hand liggend. DECT is storingsvrij en heeft een groot bereik. Het voordeel van DECT is dat de verbinding privé is. De kans dat anderen meeluisteren is daardoor nihil. Het nadeel aan DECT-babyfoons is dat je deze niet uit kunt breiden. Wanneer je een tweede kindje krijgt, heb je dus een extra babyfoon nodig. Wil je een babyfoon met DECT die ook stralingsvrij is, kies dan voor de ECO-DECT variant. Deze werken op een lagere frequentie. 

PMR (Professional Mobile Radio)

Babyfoons met PMR werken net als analoge babyfoons. Ze zijn vrij van straling en communiceren via elektromagnetische golven. Het verschil met analoge babyfoons is dat het bereik een stuk groter is, zo'n honderden meters. Ideaal dus wanneer je vaak in je tuin bent of een blokje om gaat. Helaas is de kans op storingen groot.  Je breidt ze echter wel makkelijk uit, in tegenstelling tot analoge babyfoons. 

Wifi

Een smartphone babyfoon, ook wel wifi babyfoon genoemd, is verbonden via wifi. Zolang je verbonden bent met internet, kun je naar je baby luisteren en kijken. De babyfoon is makkelijk uit te breiden. Je kunt namelijk meerdere personen toegang geven tot de app en de babyunit. Het nadeel is dat je goede wifi nodig hebt om hier gebruik van te maken, anders heb je een storende verbinding.  

Welke babyfoon het best bij jou past, hangt grotendeels af van wat jij belangrijk vindt aan een babyfoon en je budget. 

Extra functies babyfoon

Uitbreiding

Heb je meerdere kindjes die je via een babyfoon in de gaten wilt houden? Dan zijn er babyfoons waar je extra babyunits bij kunt bestellen. Dat is handig wanneer je kinderen op verschillende kamers slapen. Kijk bij het kopen van een telefoon of de babyfoon deze functie heeft. DECT babyfoons en analoge babyfoons kun je niet uitbreiden. 

Terugspreekfunctie

Een babyfoon waarmee je als ouder tegen je baby kunt praten, wordt een babyfoon met terugspreekfunctie, of spraakfunctie genoemd. Zo kan je hem of haar geruststellen. Vind je dit belangrijk? Dan moet je hier ook aan denken bij het maken van een keuze. 

Dual mode

Met een babyfoon met dual mode kun je je kindje met zowel de ouderunit als smartphone in de gaten houden. Je kunt de babyfoon dus ook gebruiken met een app. 

Beveiligingssysteem

Er bestaan babyfoons met beveiligingssystemen met bewegingssensoren die de ademhaling en hartslag van je kindje registreren. 

Bekende merken babyfoons

Bekende merken babyfoons zijn: Alecto, Philips Avent, Luvion en Motorola. Bekijk hier de 5 beste babyfoons van dit moment

Babyfoon kopen? Vraag jezelf af:

  • Wil je een babyfoon met of zonder camera?
  • Wil je de babyfoon uit kunnen breiden? 
  • Wil je op afstand tegen je kindje kunnen praten? 
  • Wil je de babyfoon ook kunnen gebruiken met je smartphone?
  • Wil je de ademhaling en hartslag van je kindje kunnen controleren?
  • Welke verbinding heeft jouw voorkeur?
  • Wat is je budget?

Wat voor babyfoon heeft jouw voorkeur?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je