Top 20 autostoeltjes
Waar let je op bij het kopen van de perfecte autostoel?
Het is in Nederland wettelijk verplicht om kinderen tot een lengte van 1,35 meter in een passend autostoeltje te vervoeren. Natuurlijk wil je het allerbeste voor jouw kindje, maar waar let je op bij het kopen van een autostoel?
Regelgeving
Allereerst is het belangrijk dat het autostoeltje voldoet aan de regelgeving. Dit kun je zien aan het oranje keuringslabel van het stoeltje. De keuringseisen voor kinderzitjes worden regelmatig aangepast op basis van nieuwe onderzoeken. De nieuwste regelgeving wordt i-Size, ook wel R129 genoemd. Een van de verschillen tussen deze nieuwe norm en de oudere R44-norm (ECE), zijn de strengere eisen om buikletsel te voorkomen. Ook worden kinderen ingedeeld op basis van lengte, in plaats van gewicht. Dit is een duidelijkere indeling, omdat kinderkledingmaten ook op basis van lengte zijn ingedeeld.
Volgens deze nieuwe regelgeving is het verplicht om kinderen tot minimaal 15 maanden achteruit te vervoeren. Bij aanrijdingen is het kind dan beter beschermd. De krachten tijdens een botsing worden dan namelijk over het hele lichaam verspreid, waardoor de druk niet op de nek en het hoofd ligt. Gebruik achteruitwijkende zitjes alleen op de bijrijdersstoel als de airbag is uitgeschakeld!
Sinds 2019 worden er geen stoeltjes meer gemaakt volgens de R44-norm. Als je een nieuw stoeltje koopt, zal dit dus een stoeltje volgens de i-Size norm zijn. Stoeltjes die voldoen aan de oudere norm, mogen nog steeds worden gebruikt, maar er wordt wel geadviseerd om over te stappen op een stoeltje dat voldoet aan de nieuwe keuringseisen.
Leeftijd, lengte en gewicht
Autostoeltjes komen in verschillende soorten. Voor iedere leeftijdsfase heeft je kindje een ander zitje nodig. Bij de oude norm zijn de stoeltjes opgedeeld in vijf groepen met een minimaal en maximaal gewicht: groep 0, groep 0+, groep 1, groep 2 en groep 3. Op het kinderzitje staat vermeld voor welke gewichtscategorie de stoel geschikt is, maar het kan zijn dat je kind al eerder een andere stoel nodig heeft in verband met zijn lengte.
Dit is de reden dat het nieuwe i-Size keurmerk zitjes indeelt naar lichaamslengte en leeftijd. De fabrikant bepaalt de minimale en maximale lengte waarvoor het stoeltje geschikt is.
Baby autostoeltjes met een i-Size-keurmerk zijn geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm. Peuter autostoeltjes met een i-Size-keurmerk zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 105 cm, die ouder zijn dan 15 maanden en zelfstandig kunnen zitten.Kinderautostoeltjes met een i-Size-keurmerk zijn geschikt voor kinderen van 100 tot 135 cm.Combinatiestoeltjes zijn stoelen die een combinatie zijn van meerdere modellen. Zo heb je baby- en peuterstoelen en peuter- en kinderstoelen. Je kunt hier langer mee doen, maar deze stoelen hebben vaak tekortkomingen.
Er wordt geadviseerd om niet te snel over te stappen naar een volgende autostoel, een te grote autostoel geeft namelijk minder goede bescherming. Er wordt aangeraden om te kijken of het hoofd van je kind binnen de rand van de stoel blijft. Komt deze erboven uit, dan is het tijd om over te stappen. Het is niet erg wanneer de benen over de rand steken.
Bevestiging autostoel
Er zijn verschillende systemen voor het bevestigen van autostoeltjes. Heeft je auto een Isofix-systeem, dan kun je een daarop passend stoeltje kopen. Andere autostoelen zet je vast met de autogordels of een ander systeem. Stoeltjes met het i-Size keurmerk hebben automatisch een Isofix-systeem. Er worden dus geen stoeltjes meer verkocht die bevestigd worden met behulp van een autogordel.
Isofix is de veiligste, makkelijkste en snelste manier om een autostoeltje op de juiste manier in je auto te bevestigen. Als je Isofix hebt, zitten er tussen de rugleuning en de zitting van je auto twee Isofix bevestigingspunten. Daar klik je de haken van jouw Isofix-autostoel in! Het bevestigen met behulp van Isofix kan (bijna) niet misgaan.
Ook goed om op te letten:
Sommige autostoeltjes bevatten schadelijke stoffen. In de hoes van die zitjes zit een hoge concentratie van de stof naftaleen. Gezondheidswetenschappers vermoeden dat naftaleen kankerverwekkend is. Check dus goed of het model dat jij voor ogen hebt vrij is van eventuele schadelijke stoffen.
En last, but not least: kleine kinderen knoeien ongetwijfeld, dus je zult af en toe de bekleding van het zitje schoon willen maken. Handig dus wanneer het autostoeltje beschikt over afneembare bekleding die je makkelijk in de wasmachine kunt doen.