Snap

Help, mijn kind eet geen fruit!

Fruit is heel erg gezond, vooral voor kinderen. Maar wat als je kind geen fruit eet? In dit artikel geven we tips om je kind te stimuleren om fruit te eten.

De flessen melk en/of borstvoeding waren een makkie! Water, afgestreken schepjes poeder of gewoon aanleggen...klaar! Maar al gauw volgt de volgende stap in het leven van je kindje. Fruithapjes, vers of uit potje. Gekke bekken trekken door de rare smaak en dat rare ding 'een lepel' die ineens in je mond geduwd word. Allerlei soorten fruit mixen of gewoon lekker makkelijk de potjes uit de winkel halen, waar je ook genoeg keus hebt in soorten fruit. Maar wat als ze ouder worden en dan helemaal geen fruit meer willen eten?

Waarom fruit?

Fruit is erg belangrijk voor kinderen omdat hierin een hoop vitamines zitten. Er zijn zoveel soorten fruit en daarom is het ook moeilijk om te bepalen wat je kind lekker vind of niet. "Zelf merk ik dat ik vaak de voorkeur heb voor fruit wat ik zelf lekker vind en daardoor de rest laat voor wat het is". Vaak hebben kinderen een voorkeur voor zoetigheid, peer en meloen zijn dan leuke fruitsoorten om te proberen.

Er zijn nog genoeg andere zoete fruitsoorten maar het is misschien wel handig om zelf even te proeven of het ook een lekkere zoete mandarijn/aardbei of druif is. Neem de tijd om samen met je kindje te eten. "Onze dochter at op het kinderdagverblijf beter fruit dan thuis, daar aten ze met de hele groep tegelijk hun fruit, toen ik dat thuis ook ging doen at ze al beter dan ervoor".

Wat moet je wel en wat moet je niet doen

Kinderen dwingen te eten is geen optie. Uit eigen ervaring weet ik dat het averechts werkt en alleen maar meer irritatie met zich mee brengt. Je kunt het beter op een later tijdstip nogmaals proberen en dan maar het fruit laten eten wat ze wel lekker vinden.

Tips en tricks

Om kinderen fruit te laten eten zijn allerlei leuk dingen te bedenken. Als het op een leuke en speelse manier gedaan word kan je kind geïntrigeerd raken om toch maar is dat ene stukje fruit te proberen en heel misschien dat ene stukje fruit toch wel lekker te vinden:

  • Tip 1: Zelf ging ik met mijn dochtertje naar de winkel en liet haar zelf het fruit uitzoeken, thuis samen alles gewassen en gesneden en allebei met een bakje fruit aan tafel gaan zitten. Ze at een aantal dingen op en de dingen die ze niet lekker vond liet ze liggen.
  • Tip 2: Op internet zijn allerlei leuke receptjes te vinden om fruitspiesjes te maken, laat je kindje mee helpen, hierdoor zijn ze vaak nieuwsgierig geworden.
  • Tip 3: Ook staan er op internet heerlijk smoothies, boordevol fruit! (Misschien met een leuke beker wordt het een groot feest!) Mijn dochtertje is gek op smoothies, lekker zoet en met melk of yoghurt krijgt ze alles binnen wat goed voor haar is!
  • Tip 4: Poffertjesspies met fruit (leuk om te proberen!) Bron: Koopmans

Geschreven door mama Carmen