Tips voor het veilig vervoeren van kinderen van 3-8 jaar
Of wat wel of juist helemaal niet lekker zit, maar hoe vervoer je een kind van 3-8 jaar veilig?
Nu je kindje wat ouder is blijft de veiligheid van het vervoer belangrijk! Ook moet het vervoer comfortabel zijn!
Je kindje heeft misschien nu wel eigen wensen en ideeën over hoe het vervoersmiddel er uit moet zien. Of wat wel of juist helemaal niet lekker zit, maar hoe vervoer je een kind van 3-8 jaar veilig?
In de auto
Wanneer je je kindje in de auto wilt vervoeren ben je verplicht een autostoeltje te gebruiken. Vanaf een jaar of 3 (kijk daarvoor goed op het gewicht wat staat aangegeven op het stoeltje) moet je kindje (weer) een nieuw autostoeltje. Een andere regel is: wanneer de oren van het kind boven de stoel komen is hij te klein.
Wanneer je een autostoeltje gaat kopen is het belangrijk om dit samen met je kind te gaan doen. Hij/zij is degene die heel wat uurtjes in de stoel moet zitten. Laat je dan vooral leiden door het zit comfort en niet door de mooie prinsessen of Cars opdruk die sommige stoelen hebben.
Omdat de stoelen vanaf 3 jaar vaak alleen nog maar door de autogordel, die ook om je kindje zit, vast zitten is het goed om te overwegen Isofix te gebruiken. Het stoeltje blijft dan vast zitten wanneer je kind de gordel los maakt. Dit is ook gemakkelijk met in en uit stappen. Ook wanneer je geen Isofix hebt zijn er stoeltjes en zitjes die je vast kan zetten in je auto.
Op de fiets
Het voorzitje op de fiets is nu waarschijnlijk al te klein. Ook fiets het niet prettig met een groot kind voorop. Tijd voor een achterzitje! Maak je heel veel gebruik van je fiets of ga je slechts af en toe een boodschapje doen? Deze overweging moet je maken voordat je een zitje uitkiest. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:
- Je hebt zitjes met comfortabele kussentjes er in. Dat is lekker voor je kind, maar niet wanneer je de fiets altijd buiten hebt staan en dus ook in de regen…
- Je hebt ook zitjes van een speciaal kunststof, waardoor je wel het zachte zitten hebt van kussentjes maar niet de natte broek.
- Je heb zitjes die je gemakkelijk van je fiets kan afhalen wanneer je ze niet gebruikt. Sommige andere zitjes kunnen dat niet.
- Daarnaast heb je ook zitjes voor op de fiets waarop je twee kinderen kan vervoeren. Misschien wel handig als je een kind hebt dat wel zelf kan fietsen maar niet als je `even snel` iets moet.
- Als laatste is er nu ook een fietszitje voor achterop met een slaapstand! Net als een autostoeltje klik je de zitting iets naar achter waardoor je kindje even lekker zijn hoofd kan laten rusten en kan slapen. Handig voor een fietsvakantie of als je graag flinke fietstochten maakt.
Nu je kind zwaarder wordt is het ook belangrijk om je fiets nog eens goed te bekijken. Is hij geschikt voor het vervoer van een kind van 20 kilo en een tas boodschappen… Een moederfiets kan een uitkomst zijn, maar er zijn ook andere oplossingen!
Wanneer je meer dan 1 kind wil vervoeren en/of de boodschappen erbij wilt hebben kan je altijd een bakfiets overwegen. Ook handig met vriendjes en vriendinnetjes! Hierin zijn heel veel variaties. Probeer eerst goed uit of je een bakfiets wilt met 2, 3 of 4 wielen. Ga daarna uitgebreid passen en meten met de ideeën die je hebt voor het gebruik.
Wil je er een babyschelp in omdat je nog een kleintje te vervoeren hebt of moeten er bankjes in voor 4 kinderen? Wil je de mogelijkheid hebben om er een regenkap over te doen of moet er juist heel veel ruimte zijn voor boodschappen en eventueel een rol vloerbedekking? En vergeet niet te kijken of hij wel in je schuur of garage past…. (of doe er een hoes omheen als hij stil staat..)
Te voet
Wanneer je naar de supermarkt gaat kan je kindje het stukje door de winkel waarschijnlijk zelf lopen. Bij lange einden is dat soms niet het geval. Er zijn daarvoor verschillende soorten buggy`s geschikt voor kinderen die wat groter zijn. Je hebt de wandelwagen die voortborduurt op de kinderwagencombi die je misschien voor jouw kindje als baby al hebt gekocht. Maar er is ook de buggy. Gemakkelijk omdat je hem heel klein kan inklappen.
Misschien is jouw gezinssituatie inmiddels wel veranderd en heb je nog een klein kindje gekregen. Ook dit kindje moet vervoerd worden. Er zijn hele mooie combinaties voor het vervoer van twee kinderen. Denk bijvoorbeeld eens aan een meerijdplankje achter de wandelwagen. De kinderen kunnen elkaar tijdens het wandelen zien waardoor je leuke contacten krijgt!
Er is ook de duo wagen. Vergelijkbaar voor die van een tweeling maar dan voor twee kinderen in verschillende leeftijden.
Een bijzonder exemplaar hiervan is van Phil and Teds. Deze heeft onder het reguliere zitje een klein meerijd bakje. Hier kan eerste een cocon in waardoor je kindje als baby lekker rustig kan slapen en de oudste alle zicht heeft. Later kan je hier een stoeltje van maken en heb je de mogelijkheid gemakkelijk een tweede kindje mee te laten rijden. Deze kan je gebruiken tot je oudste kind 5-6 jaar is.
Wanneer je hem op deze manier niet meer gebruikt klink je het extra zitje er af en heb je een `gewone` wandelwagen voor 1 kindje.
Op eigen wijze
Vaak zie je ouders bij een strandbezoek met spullen en kids in een bolderkar. Ideaal om alles mee te nemen zo lijkt het! Misschien is een bolderkar voor jou ook wel een uitkomst. Je zou er ook je boodschappen mee kunnen doen, naar de kinderboerderij mee kunnen gaan of de kinderen mee uit school kunnen halen. Misschien kan je dan de kindjes van de buren ook meenemen.
Verder is bijvoorbeeld een step een ideaal vervoersmiddel. Een boswandeling wordt er heel anders door in de ogen van de kinderen en jij kan net iets verder lopen dan je altijd deed.
Misschien heb je zelf wel een heel eigen wijze om je kind veilig te vervoeren! Zou je dan een reactie willen plaatsen onder dit artikel?
Geschreven door mama Marjolein
Anoniem
Dragen! Zowel mijn peuter van 3 als mijn dreumes van 1 worden eigenlijk altijd gedragen. Een enkele keer nemen we voor de peuter nog wel eens een buggy mee, maar ik vind het vooral onhandig dat gesjouw met zo'n apparaat. Dus de kids in een draagzak/doek heerlijk. Dit lijkt zwaar maar met een goede zak/doek merk je er weinig van. Daarnaast vind ik dat de peuter prima zelf kan lopen ook langere stukken. Zelf vindt ze dat ook fijn: de wereld zelf ontdekken ipv uit een buggy/wandelwagen. In de auto niets aan toe te voegen: isofix inderdaad erg prettig en handig.