Snap

Zwemles voor je kind

In een land als Nederland, met zoveel water, moet je kind natuurlijk leren zwemmen. Buiten dat het belangrijk is voor de veiligheid, is zwemles ook hartstikke leuk! Maar dan moet je het wel kunnen...

In een land als Nederland, met zoveel water, moet je kind natuurlijk leren zwemmen. Buiten dat het belangrijk is voor de veiligheid, is zwemles ook hartstikke leuk! Maar dan moet je het wel kunnen...

Wanneer beginnen met zwemles?

Sommige mensen dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met zwemles. In zeker opzicht is dat ook wel zo, maar je kind zal toch een bepaald ontwikkelingsniveau bereikt moeten hebben voordat het kan leren zwemmen. Toch kun je al heel vroeg beginnen met je kind te leren wennen aan en spelen in water. Vanaf ongeveer twee maanden kun je in veel zwembaden al terecht voor babyzwemmen of ouder/kindzwemmen. Je gaat dan met een groepje ouders met babies samen het water in (wat speciaal daarvoor lekker verwarmd is) en je doet kleine oefeningetjes met je baby. De meeste babies vinden dit heerlijk. Merk je dat je baby het verschrikkelijk vind in het water? Stop er dan mee en probeer het later nog eens. Belangrijk is dat je baby zich veilig voelt bij jou. Sommige zwembaden bieden ook een ‘peuter survival cursus’ aan (of overlevingscursus), voor kinderen vanaf 3 jaar. Hierbij gaan de peuters zonder hun ouders het water in met speciaal opgeleide instructeurs. De kinderen krijgen een drijfpakje aan en leren zich in het water te ‘redden’. De meeste peuters zijn te jong voor echte zwemles, maar in de survivalcursus kunnen ze wel leren hun hoofd lang genoeg boven water te houden en ze leren hoe ze moeten blijven drijven. Van de peuter survival cursus kun je vaak direct doorstromen naar de echte abc-zwemlessen. De meeste zwembaden bieden deze vanaf 4 jaar aan.

Schoolzwemmen of zelf op zwemles doen

De meeste scholen in Nederland bieden schoolzwemmen aan. De klas gaat dan gezamenlijk naar het zwembad voor zwemles. Meestal is dit rond de 7 jaar oud. Het voordeel is dat je er zelf als ouder niet veel voor hoeft te regelen, dat wordt immers door de school voor je gedaan. Het nadeel is dat je kind dan pas op iets latere leeftijd zal leren zwemmen. De meeste ouders kiezen er daarom voor om hun kind zelf al eerder op zwemles te doen. Het nadeel hiervan is dan wel dat je dat zelf moet regelen en er de tijd voor vrij moet maken, maar het grote voordeel is dat je kind veel eerder zichzelf kan redden in het water, en daar gaat het tenslotte om!

ABC-zwemlessen

Vanaf 4 jaar mag je kind meedoen met de ABC zwemlessen. Houdt er echter wel rekening mee dat dit ook de leeftijd is dat je kind net begint op de basisschool en dus al aardig wat veranderingen en uitdagingen voor zijn kiezen krijgt. Hou dus goed in de gaten of je kind er aan toe is of wanneer het allemaal een beetje te veel wordt. Sommige mensen vragen zich af of het echt nodig is om alle drie de zwemdiploma’s te halen. Het antwoord daarop is volmondig JA! De diploma’s A en B moeten gezien worden als ‘tussenstapjes’ naar het volledige ABC, waarmee je echt ‘waterveilig’ bent. De eerste zwemlessen zullen er op gericht zijn je kind zich prettig en veilig te laten voelen in het water. Kinderen leren bijvoorbeeld om te drijven, in het water te springen en er weer uit te klimmen, draaien van je borst naar je rug en weer terug, kopje onder gaan en onder water kijken enz. Veel van deze oefeningen zullen de instructeurs in spelvorm aan de kinderen aanbieden, maar ze leren er enorm veel van. Na deze oefenperiode zullen de lessen verder gaan met de echte zwemslagen. Wanneer je kind die goed onder de knie heeft volgen de dingen als onder water zwemmen, met kleding aan zwemmen enz.

Waterratje

Blijkt je kind echt een waterrat te zijn en voelt hij zich als een vis in het water? Je kunt na het ABC nog veel meer! Denk bijvoorbeeld aan Zwemvaardigheid 1, 2 en 3, snorkelen, survival, waterpolo, springen, synchroonzwemmen enz. Zwemmen is leuk en hartstikke goed voor je lijf, dus als je kind dit graag wilt, is het zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen!


Waar

Kijk bij het zwembad bij jou in de buurt wat ze kunnen aanbieden aan verschillende activiteiten voor ouders en kinderen en zwemlessen. Er is altijd wel iets te vinden wat bij je past en op een tijdstip waar je vrij voor kunt maken.

Leuk en veilig

Zwemmen moet leuk blijven, laat dat voorop staan. Hoe graag je ook wilt dat je kind leert zwemmen, het is echt het belangrijkste dat ze dat zelf ook willen en er het nut en de lol van inzien. Ga tussendoor dus lekker veel met je kind naar het zwembad en ga lekker samen spelen in het water. Je kind leert zo dat water, kopje onder gaan, water in je gezicht krijgen enz. niet eng is. Waarschijnlijk komt je kind dan vanzelf op het punt dat hij ook zelf wil leren zwemmen. Het spreekt voor zich dat je ook de veiligheid niet uit het oog moet verliezen. Laat je kind nooit onbeheerd achter en verlies hem niet uit het oog. Het kleinste laagje water kan voldoende zijn om je kind te laten verdrinken, ook met zwemvleugeltjes om.

Veel plezier samen in het water!

Geschreven door mama Anouck