Kleuter 4,5 jaar
Kleuter 4,5 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.
Hoe ontwikkelt mijn kleuter zich op sociaal-emotioneel vlak?
Jouw kleintje gaat ondertussen als even naar de basisschool en wordt waarschijnlijk met de dag groter en wijzer. Op sociaal-emotioneel vlak maakt hij of zij grote sprongen zeker nu het nieuwe en spannende van de basisschool eraf is. Nu is er ruimte voor nieuwe dingen zoals het besef dat anderen ook gevoelens hebben. De wereld draait niet alleen om hem of haar, maar ook andere kindjes kunnen verdriet of blijdschap ervaren. Een grote stap in de bewustwording.
Verder kan het zich steeds beter uiten en ook echt serieuze gesprekken voeren. Vraag bijvoorbeeld eens wat je kindje nu echt lekker eten vindt, of waar het stiekem een beetje bang voor is. Ga hier vervolgens ook verder op in. Stel dat het bang is, hoe kan mama dat dan merken aan jou? Zo kom je veel te weten en stimuleer je de nieuw ontwikkelde denkwijze van jouw kindje.
Door deze bewustwording kan het ook een voorkeur creëren voor bepaalde personen of juist een afkeer…
Wat voor soort spelletjes kan ik spelen met mijn kleuter van 4,5 jaar?
Aangezien er wat ruimte is gekomen op sociaal-emotioneel vlak is het spelen van rollenspellen met je kindje een mooie aansluiting hierop. Het leer zich zo optimaal in iemand anders in te leven. Laat jouw kindje keuzes maken: waar zijn we? Wie is wie? Wat gaat er gebeuren? Dit geeft een flinke aanzet om de fantasie te laten gaan. Daarnaast is het ook leuk om te merken dat je kindje steeds minder sturing en begeleiding nodig heeft. Het zelfstandig worden is in volle gang! Waar je voorheen de hele middag samen speelde, kan het zomaar zijn dat je kindje al een uur zelf een puzzel aan het maken is. Dit sluit allemaal aan op de huidige ontwikkelingen. Een leuke tip: geef je kind wat verkleedspullen, dat stimuleert de rollenspellen extra.
Motorisch vermogen van een kleuter van 4,5 jaar
Wat moet een kind motorisch kunnen als het 4,5 jaar oud is? Dat zijn steeds specifiekere handelingen zoals recht over een lijn lopen. De balans is nu namelijk erg gevorderd. Daardoor kan het ook veel beter twee dingen tegelijk. Zoals lopen en een bal vangen. Maar ook hinkelen en huppelen. Het is leuk om eens te checken hoe het met de balans in combinatie met concentratie is. Doe hiervoor een wedstrijdje wie het langst op een been kan balanceren. De iets fijnere motoriek is ook gevorderd. Denk aan een rits dichtmaken of een rondje uit een stuk papier knippen. Wanneer je kindje bovenstaande nog niet allemaal kan hoef je je geen zorgen te maken. Het is een richtlijn. Zolang je maar constant kleine vorderingen ziet in de handelingen van je kindje en af en toe versteld staat is het goed!
Is kleuter links of rechts? En maakt dit iets uit?
Zo rond deze leeftijd krijgt of heeft jouw kindje een voorkeurshand (en voet). Daar kan hij of zij het meeste kracht mee uitoefenen en tegelijk ook heel fijn en specifiek bewegen. In de meeste gevallen is de voorkeurshand rechts. Hier is ook veel in het dagelijks leven op ingericht. Denk aan de wc-rol houder, schriften en kleding. Toch is het lastig om de keuze links- of rechts te kunnen beïnvloeden. Er zijn speciale pennen voor linkshandigen en je kunt altijd proberen, mits je kind echt links is, om ook rechts te trainen met hem of haar. Zo heeft het dadelijk twee ‘goede’ handen. Het links- of rechtshandig zijn is een goed onderwerp om op de ouderavond op school een over te beginnen om te kijken hoe ze hier mee omgaan.