Snap

Voorbereiding op basisschool

Wat is de beste voorbereiding op de basisschool, ook wel de eerste twee jaar kleuterschool genoemd?

Wat is de beste voorbereiding op de basisschool, ook wel de eerste twee jaar kleuterschool genoemd? Vaak hebben we zelf niet door hoe snel hij gaat. Tot je naar je kind kijkt, hij/ zij wordt alweer bijna vier en wordt een echte kleuter. Wat ook betekent dat er een hele grote verandering op komst is voor jullie allebei. Je kind gaat nu voor het eerst naar de kleuterschool. Maar hoe bereid jij je kind voor op de kleuterschool/basisschool?

Thuis voorbereiden op basisschool

Een paar weken voor je kindje naar de basisschool gaat kan je beginnen met vertellen over de basisschool. Hierbij kan een lees- of prentenboek met plaatjes je helpen. Maak er een leuk en gezellig moment van. Waardoor je kindje ook de indruk krijgt dat het om iets leuks gaat. Leg uit dat je hij/ zij straks ook naar school gaat net zoals de kindjes uit het boek. Loop of fiets een paar keer met je kindje langs de nieuwe school. Zodat de omgeving niet vreemd meer is. Als er kleuters aan het buitenspelen zijn, vraag dan of je even mag komen kijken en desnoods door de school zelf heen mag lopen. Het is goed om thuis al een beetje te oefenen met het zelfstandig worden. Laat je kindje zelf naar de wc gaan, zichzelf aan en uitkleden, zelf zijn of haar spulletjes opruimen. Dan wordt de stap om te wennen op de kleuterschool alleen maar makkelijker voor jullie allebei. Ook wil het helpen om kindjes eerst naar de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf te laten gaan.

Wennen op de basisschool

Voordat je kindje echt 4 jaar wordt, mag hij/zij 5 dagen wennen op de baissschool. Het aantal wendagen kan verschillen per school. Sommige scholen laten het toe om de dagen in dagdelen te doen, wat voor sommige kindjes fijner kan zijn. Wennen is namelijk niet zomaar iets. Vaak zijn er allemaal nieuwe gezichten en voor het eerst moet je kindje helemaal zelfstandig alles doen. Hij/ zij krijgt wel hulp maar niet meer zoveel als thuis of op de peuterschool en het kinderdagverblijf. Nu moeten ze zelf hun eten en drinken pakken. Zelf naar de wc gaan en zich aan en uit kunnen kleden voor en na gym. Werkjes maken en activiteiten doen die gevraagd worden en daarbij ook alles weer netjes afmaken. Dit alles is voor sommige kindjes best vermoeiend waardoor ze na een wendag erg moe en geprikkeld kunnen zijn. Dit gaat vanzelf weer over, je kindje moet alles verwerken en een plekje geven.

Welke spulletjes heb je nodig voor de basisschool

Als je kleuter naar de kleuterschool/basisschool gaat dan zijn er een paar dingetjes die je niet moet vergeten aan te schaffen. Zo heeft je kind een drinkbeker en lunchtrommeltje nodig en een rugzakje om dit in mee te nemen. Vergeet niet dat je kind straks gym heeft op de basisschool. Zorg dat je makkelijke en lekker zittende kleren hiervoor hebt en gymschoenen met het liefst klittenband. Deze kan je kleuter straks zelf aan en uit trekken. Op sommige scholen is een luizenzak of cape verplicht om te gebruiken. Informeer even bij de school of deze door de school worden verzorgd of dat je deze zelf aan moet schaffen. Misschien heb je al een paar van deze dingen liggen, maar mocht je nog iets aanschaffen voor de kleuterschool, bedenk dan dat het goed is om dit samen met je kleuter te doen. Hierdoor wordt hij nog meer betrokken bij de grote stap die jullie gaan maken. Voorzie de spulletjes die meegaan naar de kleuterschool van naam, adres en telefoonnummer. Dan weet je zeker dat het weer terug komt.

De eerste schooldag

De eerste echte schooldag is aangebroken. Zorg dat je alles al klaar hebt staan zodat je niet nog moet gaan zoeken. Ga daarna samen naar school toe. Vooral de eerste dag is het belangrijk dat je dit zelf doet. Kijk samen nog even rond, maar niet te lang. Probeer de tijd niet te rekken om afscheid te nemen. Dit maakt het voor jullie allebei alleen maar moeilijker. Vertel je kindje dat je hem aan het eind van de dag weer komt ophalen. Sta 10 minuten voor de school uit gaat al klaar om je kindje op te vangen. Dan weet je zeker dat je op tijd bent. Want na zo’n indrukwekkende dag wil ja alleen nog maar naar je mama toe. De kans dat je kindje moe is, is groot. Misschien wil je wel alles weten wat ze hebben gedaan die dag. Maar laat je kindje daar zelf mee komen, geef het even de tijd om alles te laten bezinken.

Als je de bovengenoemde stappen hebt doorlopen, dan heb jij je goed voorbereid en weet ik zeker dat de eerste dag op de basisschool een geslaagde dag gaat worden.  Het zal moeilijk zijn om je kindje los te laten maar je bent weer een stapje verder.

Hoe was de eerste schooldag van jouw kind? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

9 jaar geleden

Ja die eerste dag! Voor mijn dochtertje is het bijna zover, ze kan niet wachten! Bij ons scheelt het enorm dat ze een grote broer heeft en eigenlijk al niet meer vreemd is op school, maar toch ze zal een hoop aanpassingen moeten doen. Ze is nogal een flierefluiter ;) en zal het best moeilijk vinden alles te doen wat de juf zegt. Bij mijn zoontje ging het super, nooit problemen gehad, gelukkig! Hij ging wel naar het kinderdagverblijf, dat scheelt een hoop denk ik. Sinds mijn dochter ben ik thuis, met een beperking en heeft zij alleen het eerste jaar op het kinderdagverblijf gezeten, ben benieuwd hoe zij het straks gaat oppakken. Ook al is ze niet vreemd op school, het is een grote omslag, we gaan het zien! Aan de voorbereiding gaat het niet liggen ;)