{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Schoolkind > School > Leren lezen; hoe help je je kind hierbij?

Advies > Schoolkind > School > Leren lezen; hoe help je je kind hierbij?

Leren lezen; hoe help je je kind hierbij?

Afbeelding blog 'Leren lezen; hoe help je je kind hierbij?'

Misschien herkent u het wel. Je rijdt langs de grote gele M van McDonalds en uw kind zegt: 'Kijk McDonalds' (of iets dat daar in ieder geval op lijkt). Dit is de eerste belangrijke stap in het leren lezen. In deze fase leren kinderen ook de eerste letter van hun eigen naam herkennen en als ze aan het tekenen zijn komen er ook tekens op het papiertje die lijken op letters. Ze doen volwassenen na in het lees- en schrijfgedrag. Het ene kind begint hier eerder mee dan het andere kind, dit is normaal en totaal geen reden om u zorgen over te maken. Eén ding is zeker, ze gaan allemaal echt leren lezen.

Lezen

Als je kind een paar letters kent is hij erg trots en wil hij graag een boekje lezen. Vaak willen kinderen het liefst met papa of met mama een boekje lezen. Als je dit lezen wil stimuleren is het vooral heel erg belangrijk dat het plezier bij het lezen voorop staat. Leesplezier en leesmotivatie zijn van groot belang bij het leren lezen. Als kinderen niet gemotiveerd zijn en/of geen plezier hebben in het lezen zal het alleen maar heel erg moeizaam gaan. Dus wanneer je kindje interesse toont in het lezen van een boekje dan is er motivatie en is het goed daarin mee te gaan. Wat kun je nu tijdens het lezen doen om ervoor te zorgen dat je het lezen leuk houdt?

Kies een boekje uit die uw kind aanspreekt, maar die ook aansluit bij het leesniveau. Als het verhaal aanspreekt is het leuker om te lezen. Als het niveau aansluit behaald je kind vooral succeservaringen, dit is goed voor het zelfvertrouwen en de motivatie. Beter een boek dan een aantal losse woordjes, dit omdat je met een boekje het plezier en de motivatie stimuleert.

Neem even de tijd om te gaan lezen, kies een kwartiertje uit waarin u niet gestoord kunt worden, maar ook een moment waarop uw kind nog niet te moe is.

Ga niet alleen in op het lezen, technisch, maar bekijk eerst met elkaar het boekje; 'Waar denk je dat het over zal gaan' is een goede vraag die je kunt stellen om te beginnen. Bekijk ook samen de plaatjes en bespreek de woorden die hierbij komen. Dit is niet alleen goed voor het begrijpen van de tekst, maar ook voor het makkelijker kunnen lezen van de woorden, omdat er al namen en begrippen zijn besproken.

Tips

En dan ben je aan het lezen, wat kun je doen om te zorgen dat je kind het leuk blijft vinden om te lezen. Hier een aantal tips op een rijtje:

  • Fouten mag je verbeteren, maar niet direct. Wacht even een paar seconden voordat je verbetert, dit omdat je kind dan ook de ruimte krijgt om zelf te ontdekken of hij iets verkeerd heeft gedaan. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen; 'Goh je las daar boon, maar staat er echt boon?' Verbeter overigens niet alles, maar let alleen op fouten die het verhaal echt in de weg zitten. Dit omdat het leuk moet blijven, er hoeft niet foutloos gelezen te worden.
  • Bespreek tussendoor ook met elkaar of het nog gaat over hetgeen wat jullie van te voren hadden verwacht. Dit omdat je dan aandacht geeft aan het verhaal en niet aan het lezen op zich. Wat er voor zorgt dat het kind plezier houdt in het lezen.
  • Houd de rust erin, het hoeft niet snel, neem de tijd om samen te lezen.
  • Zeg dingen voor, als je kind er niet uitkomt. Dit is goed, want dan horen ze de klank die ze moeilijk vinden, waardoor ze het zullen onthouden, Maar ook om te zorgen voor succeservaring, want door de klank voor te zeggen kunnen ze een woord goed zeggen.
  • Het is natuurlijk nog erg lastig om te lezen, help je kind hierbij door zelf ook voor te lezen. Dit kun je van te voren al afspreken met je kind.

Denk niet dat je nu niet meer hoeft voor te lezen, omdat je kind zelf kan lezen. Het blijft belangrijk om voor te lezen. Kinderen vergroten hierdoor hun woordenschat, ze horen verhalen die ze zelf nog niet kunnen lezen, het is ontspannend en je besteed aandacht aan de functie van lezen: de inhoud.

Het belangrijkste dus bij het helpen van je kleuter bij het leren lezen is het plezier erin houden. Maak het leuk en gezellig om een boekje te lezen.

Op zoek naar leuke boeken om voor te lezen of boeken die de kinderen zelf kunnen lezen? Klik dan hier.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je