Basisschool; hoe kies je?
De basisschool waar je kind (straks) naartoe gaat is misschien wel de eerste plaats waar je je kind voor het eerst een hele dag naartoe brengt. Het is je vast duidelijk dat je kind voor een groot deel gevormd gaat worden en dat het er dingen gaat leren die je kind goed moet beheersen om zijn verdere leven op een succesvolle manier te laten verlopen. Een keuze die je niet maakt op maandagochtend voordat je kindje vier wordt.
Misschien is het een goed idee om eerst een mening te vormen over de volgende 5 punten. Dan kan je het liefst samen met je partner een weloverwogen beslissing maken!
Soort onderwijs
Er zijn verschillende scholen die elk een eigen visie hebben. Je kan gaan voor een vrij-school of een 'gewone' school. Je kan daarnaast kiezen voor klassikale lessen of juist het werken in groepjes.
Wanneer je deze keuze maakt kan je dit doen door ervaringen van vrienden of misschien wel je eigen jeugd maar; je kan ook kiezen door de verschillende onderwijsvormen na te lezen op internet.
Logistiek
Waar zit de school waar je kind naartoe gaat en is dit belangrijk voor jou. Dit moet je je afvragen voordat je naar verschillende scholen gaat kijken. Kies je voor een school in de wijk zodat je kindje later zelf naar school kan lopen en vriendjes en vriendinnetjes uit de wijk krijgt. Of ben je op korte termijn van plan om te verhuizen en breng je je kindje vast naar een school in de nieuwe buurt. Misschien ga je wel veel gebruik maken van een gastouder of opa of oma die oppast en wil hij/zij dat het daar in de buurt is.
Christelijk of openbaar
Wanneer je een keuze gaat maken voor een basisschool is vaak de eerste keuze of je gaat voor een Christelijke school of juist niet. Daarnaast zijn er natuurlijk ook scholen die passen bij een andere visie die wordt nageleefd. Als je je graag bij een van deze stromingen wil aansluiten wordt de keuze van een school al gelijk een stuk beperkter en misschien wel makkelijker.
Lestijden
Veel scholen gaan over op het continu rooster. Dit houd in dat alle lesdagen even lang zijn en de kinderen niet naar huis gaan tussen de middag. Wanneer je dit niet prettig vindt is het goed om naar de plannen te vragen van de school voor de toekomst.
Daarnaast zijn er scholen die om 8.00 uur beginnen en scholen die beginnen pas om 8.45 uur. Misschien wil je dit wel afstemmen met je werktijden of ben je niet zo`n ochtend mens.
BSO
Wanneer je werkt heb je veelal ook BSO (buiten schoolse opvang) nodig. Veel scholen hebben dit binnen het gebouw waardoor je je kind soms wel van 7-19.00 uur in een gebouw kan laten opvangen. Omdat er vaak een groot gedeelte van de dag beroep wordt gedaan op de BSO is het goed om ook hier een weloverwogen keuze in te maken. Ook hier wordt je kind gevormd en moet het zich op zijn plek voelen.
Keuze basisschool
Voordat je je definitieve besluit neemt wil ik je in elk geval meegeven om op een of meerdere scholen te gaan kijken. Loop een keer naar binnen voor een afspraak zodat je kan zie hoe onverwacht bezoek ontvangen wordt en hoe de sfeer is en vraag om een rondleiding in de school. Pas dan kan je ervaren hoe het is om deel te worden van een school. Je kind moet zich er prettig en veilig voelen maar jij moet ook met een goed gevoel naar de school kunnen gaan voor bijvoorbeeld ouderavonden en bepaalde vieringen.
Hoe heb jij de keuze gemaakt voor de juiste basisschool voor je kind? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Geschreven door mama Marjolein
JufFeline
Veel ouders zeggen dat ze een school zoeken die bij hun kind past. Ik heb gemerkt dat het veel belangrijker nog is dat ouders een school kiezen die bij de ouder past. Je kind past in de meeste scholen wel maar jij moet wel achter de keuzes/de visie van de school staan anders is er constant strijdt. Dat is niet fijn voor jou, voor de leerkrachten maar vooral niet voor je kind. Kijk dus goed waar de school voor staat. De 4 belangrijkste stromingen naast een gelovige, openbare of vrije school zijn Dalton, Freinet, Montessori en Jenaplan.
Arbey
Leuk om te lezen, ik ben er momenteel erg mee bezig.