Snap

Zakgeld voor je kind!

Zakgeld betekent oefenen voor later. Kinderen leren omgaan met geld is net zo belangrijk als je kinderen wegwijs maken in het verkeer. De financiële opvoeding van kinderen bestaat uit het beheren van een eigen spaarrekening, uitleg van papa en mama en het leren omgaan met zakgeld.

Vanaf zes jaar is het handig om een kind zakgeld te geven. De meeste kinderen krijgen zakgeld als ze rond acht of negen jaar oud zijn. Veel kinderen krijgen van hun ouders zakgeld. Als een kind al vroeg zakgeld krijgt, dan leert een kind ook met geld om te gaan en dat is voor later heel belangrijk. Een kind gaan sparen voor speelgoed wat hij graag wil hebben van zijn of haar zakgeld. Of een kind kan een groot gedeelte sparen voor iets anders en dat de ouders dan een gedeelte bijleggen. Zakgeld leert jouw kinderen de waarde van geld: nu al spijt hebben van die dure zelfgekochte knikkers, is straks meer weerstand hebben tegen verleidingen als dure mobieltjes en dure kleding. Daarom is zakgeld een waardevolle manier om je kind met geld te leren omgaan.

Hoeveel zakgeld geef ik als ouder?

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen ongeveer €24,- per maand aan zakgeld krijgen. In onderstaande tabel van het Nibud kun je als ouders nalezen hoeveel zakgeld een kind ongeveer krijgt.

Leeftijd | Bedrag per week in €

 • 6 jaar♦ ± 1,00
 • 7 jaar♦ ± 1,40
 • 8 jaar* tussen 1,00 en 1,50
 • 9 jaar* tussen 1,20 en 2,00
 • 10 jaar* tussen 1,75 en 2,00
 • 11 jaar* tussen 2,00 en 2,50
 • 12 jaar° tussen 2,30 en 5,00
 • 13 jaar° tussen 2,50 en 5,00
 • 14 jaar° tussen 3,50 en 5,80
 • 15 jaar° tussen 3,50 en 7,00
 • 16 jaar° tussen 4,70 en 8,00
 • 17 jaar° tussen 4,70 en 8,20
 • 18 jaar° tussen 5,00 en 11,60

Bron: ♦ Nibud, 2009 * Wijzer in geldzaken, 2011 ° Nibud 2011

Bovenstaande tabel is een goede leidraad, als ouder bepaal je zelf hoeveel zakgeld je aan je kind wilt geven. Het bedrag is afhankelijk van wat je als ouder te besteden hebt en wat jouw kind moet betalen van zijn zakgeld. Soms kun je ook met andere ouders overleggen hoeveel zakgeld ze geven aan kinderen, als je twijfelt als ouder.

Als jouw kind alleen maar kleine dingetjes hoeft te kopen van zakgeld, bijvoorbeeld een keer snoep voor zichzelf of een cadeautje, dan is een klein bedrag zakgeld voldoende. Wil je als ouder dat je kind meer koopt van zijn of haar zakgeld dan kun je wellicht iets meer geven. Misschien is het een idee om een lijst te maken van wat je wilt wat je kind van zijn of haar zakgeld gaat kopen en dan te bepalen hoeveel zakgeld je wilt gaan geven.

Verder kun je als ouder onderscheid maken tussen wat echt nodig is en wat ze graag willen hebben. In de praktijk gaat je kind leren dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Daarom is het belangrijk dat je als ouder je kind op een vaste dag zijn of haar zakgeld geeft. Een kind weet dan ook waar hij of zij aan toe is.

Geef jij al zakgeld aan je kind en hoeveel? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Geschreven door mama Gea

9 jaar geleden

Wij hebben ons zoontje zakgeld gegeven vanaf dat hij 6 jaar is geworden. Hij krijgt per week €0,50. Dit bedrag is helemaal voor hemzelf, hij hoeft hier nog niks van te betalen. Wel zie ik dat als hij echt iets wil hebben en het van ons niet krijgt, hij ook met het grootste gemak het uit zijn spaarpot haalt. Als hij 7 jaar wordt doen we er €0,50 bij en dan zullen er ook wel een aantal afspraken gemaakt worden met eventueel mee betalen of iets dergelijks. Ik denk dat het belangrijk is om het rustig op te bouwen en niet gelijk vol van start te gaan, op die manier leren ze ook de waarde van het geld te zien.