Snap
  • opvoeding
  • schoolkind
  • tafelmanieren

Tafelmanieren aanleren

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: het aanleren van tafelmanieren. In dit artikel geven we je graag tips en adviezen voor het aanleren van tafelmanieren bij je kindje.

Tafelmanieren: Waar begin je mee?

Begin bij de basis en leer je kind in ieder geval deze drie belangrijke elementen van tafelmanieren:

  • Niet met de handjes in de mond tijden het eten.
  • Niet met de volle mond brabbelen of praten.
  • Niet met eten spelen.

Tafelmanieren aanleren

Natuurlijk kan je een klein kindje nog niet echt tafelmanieren leren, want het duurt nog wel even voordat je kind echt met bestek zal gaan eten en gewoon lekker rustig aan tafel kan zitten. Wel kun je je kindje langzaam aanleren om niet zijn handjes in zijn volle mondje te stoppen of het bord van tafel te schuiven of gooien.

Dit doe je door goed bedrag te belonen of hem af te leiden als je hem een hapje geeft, bijvoorbeeld met grappige geluidjes maken of om leuke kleine versjes te vertellen terwijl jij de lepel naar zijn mondje brengt. Begin je dreumes al te laten zien wat hij wel en niet mag aan tafel.
Eten zonder knoeien kun je nog niet van je dreumes verwachten, toch kun je je kleine al netjes leren eten.

Als je baby een dreumes is geworden, zal hij niet snel meer in zijn eten graaien (niet allemaal natuurlijk). Je zult ook gaan merken dat hij opeens interesse krijgt in bestek (sommigen al eerder). Dit is het moment om je kindje zelf eens met een lepeltje te laten eten: het begin van zelfstandig eten en goed voor de oog-handcoördinatie. In het begin zal het niet gemakkelijk zijn voor je kind om de lepel met inhoud en al in zijn mond te krijgen. Maar je zult zien: oefening baart kunst.

Beloon je kindje

Beloon je kindje, vooral als hij probeert zelfstandig te eten, ook al gaat dit nog wel eens mis. Want ook hierbij geldt dat je met een positieve benadering het meeste bereikt. Spreek rustig tegen je kindje en zeg hem of haar dat hij of zij het goed doet. Doet hij of zij stout aan tafel, leg hem of haar dan rustig uit wat hij of zij niet goed doet. Op deze manier hou je het bovendien ook nog eens gezellig aan tafel en breng je het kindje tafelmanieren bij.

Want dat is misschien wel het allerbelangrijkst: samen eten moet altijd leuk en gezellig zijn. Hierdoor zal je kind niet alleen beter eten, maar het ook makkelijker vinden om aan tafel te blijven zitten als hij wat groter is.

Tips voor aan tafel:

  • Eet zo vaak mogelijk, liefste elke dag  aan de tafel met het hele gezin. Zo leert je kindje om tijd te nemen voor het eten. Bovendien is het een gezellige knusse gewoonte, ook als je kindje groter wordt.
  • Geef het goede voorbeeld. Je kind zal het gedrag van jullie en eventuele broertjes of zusjes kopiëren. Natuurlijk kan een baby of dreumes nog niet lang stilzitten of zich zo rustig gedragen als de andere gezinsleden, maar probeer het wel en laat ze in hun waarde. Je zult straks merken, kijken is doen.
  • Om er zeker van te zijn dat je dreumes genoeg binnenkrijgt als hij zelf eet met een lepel, kun je twee bordjes eten neerzetten. Eentje bij je kindje waar hij of zij zelf van eet en een waarvan jij hem of haar af en toe een hapje geeft.
  • Maak het samen eten zo gezellig mogelijk. Praat over onderwerpen die je kind ook leuk vindt en betrek je kindje ook in het gesprek. Benoem bijvoorbeeld nog eens wat leuke dingen die jullie die dag hebben gedaan.
  • Kijk uit voor aandacht trekken. Naarmate je kindje ouder wordt, zal je merken dat het lijkt alsof de tafelmanieren ineens weer helemaal vergeten zijn. Vaak gaat deze aandachttrekkerij gepaard met opzettelijk morsen. Je kleine gaat ook kijken hoever hij of zij kan gaan, dit gebeurd vooral wanneer je dreumes een peuter begint te worden. Zodra je merkt dat je dreumes opzettelijk knoeit, is het belangrijk om in te grijpen. Doe je dat niet en geef je je kleine juist aandacht bij dit gedrag, dan moedig je hem alleen maar aan om door te gaan wees dus duidelijk dat wat hij of zij doet niet kan, maar blijf zelf wel rustig en zeg het hem rustig.
  • Wees positief. Geef je kindje complimentjes als hij netjes eet. Deze positieve aanpak, helpt ervoor zorgen dat je kindje ook in de toekomst nette tafelmanieren zal hebben.
  • Maak je niet te druk als je kindje per ongeluk zit te knoeien. Het is nog maar een uk, onthoud dat alle begin moeilijk is. Zolang je kleine zijn best doet is het prima.
  • Negeer ‘stout’ gedrag zoveel mogelijk tot het echt niet verder kan, want spuugt je kind zijn eten uit en reageer jij hier op door boos te worden of te lachen, dan zal je kind het opnieuw doen. Hij weet dan dat hij op deze manier aandacht krijgt positief of negatief maakt dan niet uit.
  • Bedenk ook dat niet kliederen nog best wel moeilijk is op deze leeftijd, dus maak je er niet al te druk om als het toch gebeurd. Om te voorkomen dat het een grote rotzooi wordt, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen: Zorg om te beginnen dat je kind een slab, of zelfs schortje om heeft, leg eventueel een zeiltje onder de kinderstoel en zet je baby niet in de buurt van muren of meubels die dus echt niet vies mogen worden. Zo voorkom je een hoop troep en irritatie.

Geschreven door mama Henriette

Heb jij ook tips voor het aanleren van tafelmanieren? Vertel het ons in de reacties!

malinili's avatar
10 jaar geleden

Dit zijn wel logische dingen... nu nog een stap verder: met mes en vork eten!

Arbey's avatar
11 jaar geleden

Leuke tips!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.