Snap
  • games
  • gamen
  • pearleopticiensnl
  • gamegedrag

Iedere dag even gamen? Effectieve tips bij gamegedrag

Beeldschermen en gamen zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Veel ouders worstelen met het gamegedrag van hun kind(eren). Hoe pak je die digitale opvoeding aan? Wat zijn de regels? Hoeveel minuten of uren gamen per dag is normaal? Dit artikel is in samenwerking met onze partner Pearle Opticiens geschreven en delen we informatie en effectieve tips.  

Tieners en hun telefoon

Jaimy (@de.familieklein) is mama van Livèn (3) en Noveé (2) en bonusmama van Danilo (17). Ze vertelt over het schermgebruik van Danilo. "Danilo volgt een mbo-opleiding en is net zoals vele tieners veel met zijn telefoon bezig. Toen hij startte met zijn opleiding, kregen wij niet alleen een boekenlijst onder ogen maar er moest ook een laptop aangeschaft worden. Deze moet iedere dag mee naar school. Hij volgt een opleiding in Zwolle en reist normaalgesproken hierheen met de trein. En wat doe je in de trein? Juist ja, op je telefoon kijken en scrollen. Netflix, Snapchat of gewoon een spelletje spelen. Je snapt dat voordat hij überhaupt op school aankomt hij al aardig aan zijn schermtijd zit. Vervolgens moet er op school ook gebruik gemaakt worden van zijn laptop en niet te vergeten het digi-board. In deze tijd van corona zijn er natuurlijk meer thuislessen die je vanaf je, ja je raadt het al, laptop kan volgen."

Effect op de ogen

Jaimy vertelt verder over haar zorgen rondom het gamegedrag van kinderen: "Al dat kijken op je telefoon, tablet, computer of televisie is helemaal niet zo goed voor je ogen… Dat hebben we allemaal wel eens gehoord ('vierkante ogen') en we weten het ook allemaal wel, maar toch vroeg ik me af: wat is er dan precies zo slecht aan? Waarom moeten we hier extra aandacht aan besteden? Het langdurig scherpstellen op iets wat dichtbij staat is slecht voor je ogen. Het is dus zo dat wanneer je oog zich continu inspant om scherp te stellen op iets dat dichtbij staat, je, juist in de verte, wazig gaat zien. Wanneer je dit te vaak en lang doet dan gaan je ogen hieraan wennen en wordt het veraf zien steeds een beetje moeilijker. Je ogen raken er als het ware aan gewend om alleen dichtbij goed te zien, waardoor je op termijn bijziend kunt worden, wat dus inhoudt dat je niet meer goed in de verte kunt kijken en omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn, is de kans op beschadiging bij hun het grootst."

Lees ook: Myopie (bijziendheid) bij kinderen: zichtproblemen afremmen. 

Snap

Positieve kanten van gamen

Hoewel veel ouders zich terecht zorgen maken, is het belangrijk om ook de positieve kanten van gamen te benoemen. Kinderen ontwikkelen namelijk motivatie en doorzettingsvermogen. Ze leren strategisch en logisch nadenken, moeten vaak samenwerken en bovendien bevordert het ook hun Engels. Het gevaar zit hem vooral in de gameverslaving. Volgens deskundigen heb je een gameverslaving wanneer je gedurende een halfjaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Ouders hebben een belangrijke opvoedende taak om hun kinderen hierin te begeleiden. Hoe doe je dat? En, hoeveel gamen per dag is normaal?

Hoeveel gamen per dag: de richtlijnen

Exacte getallen zijn moeilijk te geven, omdat dit sterk afhangt van de leeftijd en aard van je kind. Niet ieder mens is hetzelfde, dus iedereen zal er ook anders op reageren. Er zijn richtlijnen voor de maximale tijd die kinderen achter een beeldscherm zouden mogen doorbrengen. Dit gaat dus niet alleen over gamen, maar bijvoorbeeld ook televisie kijken. De richtlijnen zijn als volgt:

Jonger dan 2 jaar: 5 minuten per dag2 - 4 jaar: 30 minuten per dag 4 - 6 jaar: 1 uur per dag 6 - 8 jaar: 1 uur per dag 8 - 10 jaar: 1,5 uur per dag10 - 12 jaar: 2 uur per dagVanaf 12 jaar: 3 uur per dag

Kijk altijd naar de persoonlijke situatie van jouw kind en stem de hoeveelheid daarop af. Het is ook geen probleem als er soms een uitschieter tussenzit. 

Effectieve tips bij gamegedrag1: Stel regels op

Maak - samen met je kind - duidelijke en haalbare afspraken over schermtijd, de soorten games die gespeeld worden en bijvoorbeeld aankopen. Laat je kind meedenken en vraag wat hij zelf redelijk vindt. Maak de regels concreet, zodat het makkelijker wordt om ze te handhaven. Vanwege drukte schiet het controleren van de afspraken er weleens bij in. Toch is het belangrijk om je eraan te houden en consequent te zijn. Schrijf de afspraken eventueel op, zodat je hier naar kunt verwijzen.  

2: De 20-2-20 regel

Bij Jaimy thuis proberen ze de 20-2-20 regel na te streven: "Natuurlijk zitten ze hier ook wel eens samen op de bank. Danilo met zijn telefoon en Livèn en/of Noveé met hun iPad ernaast. Daarom proberen wij wel te letten op de 20-20-2 regel na te streven. Dit betekent: Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken. En waar die andere 2 dan voor staat? Lekker twee uur per dag naar buiten!" Wil je meer info over de 20-20-2 regel? Dat kun je hier vinden. 

3: Blauwlicht filter bril

Om het negatieve effect op de ogen zo klein mogelijk te houden, kun je een blauwlicht filter bril aanschaffen. Dit is een bril waarmee je rustiger kijkt en minder met je ogen knijpt, zodat je uiteindelijk minder last hebt van vermoeide ogen. De brillen zijn ook zonder sterkte verkrijgbaar. 

4: Bedenk leuke alternatieven

Jaimy: "Buitenspelen/lekker buiten zijn is daarentegen heel erg goed voor je ogen. En ik moet heel eerlijk zeggen, Danilo is gelukkig ook wel een jongen die graag buiten is. Hij heeft zijn eigen scooter en vindt het heerlijk om hiermee rond te touren met zijn vrienden of eraan te sleutelen. Daarnaast heeft hij bij zijn moeder een jonger broertje en bij ons twee jongere zusjes. Twee jongere zusjes die hem regelmatig van de bank af trekken om samen naar buiten te gaan. Meestal wordt het voetballen, schommelen of stoeien." Bekijk hier het 'Kids doe boek' met leuke buitenactiviteiten!

5: Doe een keer mee

Wees niet bang om af en toe een spelletje mee te spelen of de vlogs te bekijken waar je kind zo enthousiast over is. Zo ervaar je ook zelf waarom je kind het zo leuk vindt en krijg je bovendien goede inzichten over wat er in het hoofd van je kind omgaat. heb je meteen ook weer een mooi onderwerp voor aan de keukentafel :) 

Welke tips heb jijzelf nog? Laat het hieronder weten!

's avatar
3 jaar geleden

Zolang het niet de overhand heeft,vind ik gamen vaak heel goed. Wel enkel leeftijdgebonden spellen. Het is erg goed voor het inzicht,coördinatie en gewoon ook erg leuk. Onze dochter is bijna 7 en erg leergierig. Ze las al voor ze naar groep 3 ging. Ze speelt het liefst buiten,knutselt en leest graag en zet ook graag lego in elkaar. Als ze dan eens lekker wil gamen tussendoor,dan heb ik er geen enkel probleem mee :) Hier zijn het spellen als Slime rancher,Yoshi,Mario,Kirby,Minecraft (de open wereld dus niet de verhaallijn) en 1 of ander spel waarbij je zelf een dierentuin maakt en beheert.Ook papa's hobby overigens. Hier dus pro gamen mits in balans <3

's avatar
3 jaar geleden

Ach papa gamed ook dus mijn dochter van 8 mag het ook, soms doen ze het samen. Ze speelt genoeg buiten, binnen en sport ook lekker dus af en toe een keer gamen is helemaal niet erg. Door de weeks geef ik er niet veel om wat ze doen, t weekend is tijd voor het gezin.

's avatar
3 jaar geleden

Alles heeft zn voor en nadelen en alles met mate. Hier 7 kids, de 1 speelt liever buiten en de ander gaat liever gamen. Heeft alle 2 zn nadelen en voordelen. Zolang ze het afwisselen, voldoende beweging krijgen. Heb vroeger zelf ook veel gegamed in fases. Dus game nu ook wel is met ze mee, heerlijk tpch je kind pak slaag geven met fifa 😁

's avatar
3 jaar geleden

Ja hoor, onze oudste kan geweldig multitasken en vooruitplannen sinds de sims in beeld is 😆 en later snap ze vanzelf dat een baby krijgen echt niet zo makkelijk gaat 😂

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.