Snap
  • ontwikkeling
  • kinderen
  • Vriendschap
  • schoolkind

Vriendschap bij kinderen

Vriendschap op jonge leeftijd is heel belangrijk. Het is een feit dat kinderen met vriendjes een stuk gelukkiger en zelfverzekerder zijn dan kinderen zonder vriendjes. De soort vriendschap ontwikkeld zich afhankelijk van de leeftijd.

Dreumes/peuter

Op hele jonge leeftijd trekken kinderen al naar elkaar toe. Wanneer ze rond de 1,5 jaar zijn spelen ze nog voornamelijk naast elkaar. Peuters vanaf 2 a 3 jaar gaan echt met elkaar spelen en rond de tijd dat het kind naar de basisschool gaat, ontstaan de eerste echte vriendschappen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat peuters geen vriendschappen kunnen hebben. Sommige kinderen lagen bij elkaar in de box en zijn 20 jaar later nog steeds de beste vrienden. Peuters pakken vaak spullen van elkaar af, omdat ze het nog moeilijk vinden om te delen. Verder is elkaar schoppen, slaan of duwen op deze leeftijd ook nog heel gewoon.

Kleuter

Gezamenlijke interesses en omstandigheden; zoals bij elkaar in de klas zitten of bij elkaar in de buurt wonen, bepalen voor een groot deel het ontstaan van een kleuter vriendschap. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat het karakter en temperament met elkaar overeenkomen of juist elkaar weten aan te vullen. Alhoewel het ook nog heel gewoon is als kleuters graag afspreken met een kindje dat veel speelgoed heeft of net een babybroertje of zusje heeft gekregen. Als een kind 5 jaar is, is vaak al te bepalen hoe hij of zij in vriendschappen staat.

Sommige kinderen zijn dolgelukkig met 1 of 2 goede vriendjes, terwijl andere kinderen een hele groep leeftijdsgenootjes om zich heen verzamelen. Dat wil overigens niet zeggen dat het kind met minder vriendjes slecht in de groep ligt, maar het kan ook zijn dat dit kind gewoon minder behoefte aan drukte en veel vriendschappen heeft. Natuurlijk maken kleuters ook ruzie, maar dit is vaak iets minder fysiek dan bij jongere kinderen. Kleuters zijn snel geneigd om uitspraken tegen elkaar te doen als: ”ik speel nooit meer met jou” of “je bent mijn vriendje niet meer’’. Terwijl het even later al weer koek en ei is.

Speelafspraken

Zodra je kindje naar de basisschool gaat krijg je als ouder meestal te maken met speelafspraken. Sommige kinderen spreken het liefst iedere dag af en moeten misschien zelfs wat afgeremd worden, terwijl andere kinderen nooit (willen )afspreken. Maak je over dat laatste niet meteen zorgen, want daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Een kind dat net op school zit kan erg moe zijn en misschien is er daarom ( nog ) geen behoefte om met klasgenootjes af te spreken. Ook kan het zijn dat hij of zij zelf geen initiatief durft te nemen. Help in dat geval je kind een handje door het afspreken te stimuleren. Dit kan je doen door zelf de moeder van het betreffende vriendje aan te spreken. Wanneer er eenmaal een eerste speelafspraak is gemaakt, wordt het veel gemakkelijker om nog eens af te spreken.

Vanaf 6 à 7 jaar

Rond de leeftijd van 6 a 7 jaar is het van belang in de vriendschap of beide kinderen dezelfde waarde en houding hebben ten opzichte van vastgestelde regels. Kinderen die de neiging hebben om niet goed te luisteren naar een leraar of ouder trekken vaak kinderen aan die hetzelfde op regels reageren. Rond deze leeftijd kunnen ook al groepjes kinderen ontstaan die een slechte invloed op elkaar hebben en kattenkwaad gaan uithalen. Omstreeks de 8e verjaardag worden gezamenlijke interesses steeds belangrijker. Het kind krijgt rond deze tijd ook al echt ‘meelevende’ gevoelens voor zijn vriendjes of vriendinnetjes.

Heeft jouw kindje al vriendschappen opgebouwd? Laat het weten in een reactie hieronder.

Geschreven door mama Nienke

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.