Snap
  • ontwikkeling
  • praten
  • taalstoornis
  • spraakstoornis

Taal en spraakstoornis

Wat kan een kind qua taalontwikkeling op een bepaalde leeftijd? Het ene kind praat sneller dan het ander en over welke capaciteiten moet een kind beschikken?

Vanaf 6 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar moeten beschikken over ongeveer 3000 woorden. Nu gaat je kind steeds betere zinnen maken en hij begint de woorden ook beter te snappen. Op school gebeurt nu ook heel veel, je kind begint nu lezen dat is heel wat! Door het leren lezen, lezen ze ook meer nieuwe woorden wat natuurlijk hun woordenschat enorm vergroot. Ook zien ze gelijk hoe je het schrijft, in plaats van dat je eerst een woord leert en daarna hoe je het schrijft. Sommige woorden zijn hetzelfde maar betekenen wat anders, dit kan soms best ingewikkeld zijn.

Wist je dat jongens 1,5 jaar achter lopen op meisjes wat taalontwikkeling betreft.

Wat is een spraakstoornis?

Als er problemen zijn met de uitvoering van de spreekbewegingen en de spraakklanken niet goed klinken is er sprake van een spraakstoornis. Bijvoorbeeld in het geval bij slissen, lispelen en nasale spraak. Soms kan het kind de klank niet vormen en slaat het deze consequent over of vervangt het deze door een andere klank.

Wat is een taalontwikkelingsstoornis?

Een taalontwikkelingsstoornis is als jij je moedertaal niet beheerst. Sommige kinderen zijn laat met het leren praten. Het kan zijn dat ze pas op 3 jarige leeftijd beginnen met praten. Er is dan sprake van een vertraagde taalontwikkeling. Bij andere kinderen verloopt de taalontwikkeling anders dan bij de meeste leeftijdgenootjes het geval is. Er zijn kinderen die goed begrijpen wat er gezegd wordt maar vinden het moeilijk te zeggen wat ze bedoelen. Dan is er sprake van een afwijkende taalontwikkeling.

Sommige kinderen hebben taalproblemen. Hierbij maken we een onderscheid tussen een primaire taalstoornis, secundaire taalstoornis en een taalstoornis.

  • Bij een primaire taalstoornis hebben kinderen uitsluitend problemen in de taalontwikkeling.
  • Bij secundaire taalstoornissen loopt de taalontwikkeling achter, het gevolg is een andere stoornis zoals autisme of verstandelijke handicap.
  • Bij taalstoornissen die mogelijk een uit zijn van een neurologische stoornis kunnen we denken aan taalproblemen in relatie tot diverse afwijkingen van het spier-en/of zenuwstelsel.

Heeft jouw kind een taal of spraakstoornis en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.

renmarvin's avatar
12 jaar geleden

mijn zoontje heeft een artuculatie stoornis dus als je vragen hebt stel ze maar

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.