Snap

Het overlijden van een huisdier: zó vertel je het je kind

Alle tips en tricks die je nodig hebt!

De dood is altijd een lastig onderwerp, vooral voor kinderen. Hoe leg je uit dat jullie huisdier is overleden en niet meer terugkomt? In deze blog delen wij tips en tricks rondom dit onderwerp! 

Het overlijden van jullie huisdier kan voor je kind de eerste keer zijn dat hij of zij te maken krijgt met de dood. Hij verliest dan zijn dierbare konijn, cavia of zijn trouwe hond, hij verliest zijn maatje. 

Hoe pak je dat aan?

Er is een grote kans dat je kind nog helemaal niets begrijpt van leven, dood of rouwen. Toch is het jouw taak om het slechte nieuws op een goede manier te vertellen. Met deze tips kun jij je kind helpen om beter met zijn gevoelens om te gaan: 

Stel het niet uit 

Het is heel belangrijk dat je het je kind direct vertelt. Vroeg of laat komt hij er toch achter en zal hij vragen gaan stellen, het is voor hem nóg vervelender als jij het hebt verzwegen. 

Wees eerlijk

Vertel wat er aan de hand is en waarom jullie huisdier er ineens niet meer is. Gebruik daarbij niet de woorden 'weggaan' of 'slapen'. Als je zegt dat het dier weggaat kan je kind denken dat zijn huisdier nog terugkomt. Bij het woord 'slapen' kan het zijn dat je kind een angst ontwikkelt om naar bed te gaan of bang is als anderen zeggen dat zij gaan slapen en dat is nou net wat je níet wil. 

Wees duidelijk en houd het kort

Zeg waar het op staat en draai er niet omheen. Vertel je kind wat de dood betekent en zorg dat hij het begrijp en zich beseft dat het dier niet meer terugkomt. Kinderen begrijpen soms meer dan je denkt. Als je kind vraagt om details, vraagt hij eigenlijk om troost. Herhaal je verhaal dan nogmaals en stel hem gerust. 

De rouw van een kind

Hoe een kind omgaat met de dood hangt ook af van de leeftijd. Een ouder kind zal het sneller begrijpen dan een kind van 3 jaar. Het is belangrijk dat je jouw verdriet niet vergelijkt met dat van je kind, het is immers niet hetzelfde. Een volwassene rouwt heel anders dan een kind en een kind begrijpt vaak ook niet wat de dood betekent. 

Het kan zijn dat jouw kind al in aanraking is geweest met de dood, door bijvoorbeeld het overlijden van een opa of oma. Hij zal dan beter begrijpen wat er is gebeurd met zijn huisdier. Hier lees je hoe kinderen van verschillende leeftijd omgaan met rouwen en de dood:

3 tot 5 jaar 

Een kind van deze leeftijd snapt niet goed dat de dood onomkeerbaar is en dat de dierenarts het dier niet met een spuitje tot leven kan brengen. Ook kan hij denken dat de dood zijn schuld is, doordat hij pasgeleden om een nieuw huisdier vroeg.

6 jaar

Een kind van 6 jaar begrijpt vaak wat de dood betekent en dat het huisdier niet meer terug zal komen. Ze hebben de dood wel eens gezien bij anderen (vriendjes of klasgenoten), maar vinden het lastig om te accepteren dat het ook bij hen voorkomt.  

9 jaar

Een kind van 9 jaar begrijpt dat de dood bij iedereen kan voorkomen, ook bij jullie thuis. Wél kan hij nog schuldgevoelens hebben, omdat hij het gevoel heeft niet goed genoeg te hebben gezorgd voor jullie huisdier. 

Deze informatie is (helaas) niet op elk kind van toepassing, want ieder kind is anders en ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het is ook niet gek als je kind in 'vlagen' rouwt. Hij kan het ene moment heel verdrietig zijn, omdat hij de kat van de buren ziet, en het andere moment weer vrolijk aan het spelen zijn. Kijk daarom goed naar wat jouw kind nodig heeft en probeer hem daarbij te ondersteunen en te helpen.

Hoe gaat het verder?

Het kan zijn dat je kind voor langere tijd verdrietig blijft, problemen heeft op school of fysieke problemen krijgt, zoals buikpijn. Het kan zijn dat je kind het huisdier dan niet kan loslaten. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je goed met je kind blijft praten en hem vragen stelt over zijn verdriet. Ook kun je vertellen over hoe jij als kind omging met het verlies van je huisdier. 

Verder zijn er ook veel kinderboeken over het verlies van een huisdier en de gevoelens daarbij. Deze kunnen je kind helpen bij het rouwproces, omdat ze laten zien dat er meer kinderen zijn die dit hebben meegemaakt en vertellen over hoe zij met hun gevoelens omgingen. 

Een nieuw huisdier

Als je kind voldoende heeft gerouwd en hij het een plekje heeft kunnen geven, is het misschien tijd voor een nieuw huisdier. Wacht hier tenminste 6 maanden mee, zodat je jouw kind genoeg tijd en ruimte geeft om het te verwerken. 

Als je kind niet kan wachten op een nieuw dier, leg hem dan uit dat er eerst nog wat tijd nodig is om afscheid te nemen van jullie overleden huisdier. Je kunt wel bespreken of en wanneer het tijd is voor een nieuw huisdier. 

Hoe ging jouw kind om met het overlijden van zijn huisdier?