Help mijn kind heeft heimwee!
Oorzaken en tips!
Veel kinderen hebben wel eens last van heimwee en dit is heel normaal. Als je kind heel erg last heeft van heimwee, kan het een probleem worden. In dit artikel bespreken we de oorzaken én geven we onze beste tips om om te gaan met heimwee.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met pedagoog Anouk Levert, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Wat is heimwee?
Heimwee is het zeer sterk verlangen naar huis, naar de zekerheid en de geborgenheid van de eigen vertrouwde omgeving. Het gevoel kan zo intens zijn, dat er lichamelijke en psychische klachten kunnen ontstaan. Een kind kan heimwee hebben naar huis, maar ook naar een vertrouwd persoon, zoals de ouders.
Heimwee is zeker geen abnormale stoornis, maar een natuurlijke reactie op het verlaten van de bekende, vertrouwde omgeving. Het is zo'n overweldigende, diepe emotie, dat het nauwelijks mogelijk is om controle te hebben over het gevoel van heimwee.
Heimwee ontstaat niet alleen wanneer een kind van huis is, maar kan ook voorkomen wanneer een kind samen met de ouders en broertjes en zusjes op vakantie is.
Wanneer wordt heimwee een probleem?
Heimwee wordt een probleem op het moment dat de heimwee een grotere impact dan hierboven beschreven. Kinderen ervaren dan totaal geen plezier en zijn vooral verdrietig, prikkelbaar, angstig of gestrest. Ook kunnen er slaap- en eetproblemen optreden of kan een kind misselijk worden, last krijgen van diarree en hoofdpijn.
Symptomen van heimwee
Je kunt heimwee herkennen aan zowel psychische als lichamelijke klachten.
De psychische klachten zijn:
- Veel huilen
- Snel boos of nukkig zijn
- Onrustig overkomen
- Moe en lusteloos zijn
- Erg angstig of zenuwachtig zijn
- Alleen denken aan thuis en de thuisomgeving daarbij idealiseren
- Weinig belangstelling hebben voor andere dingen
De lichamelijk klachten zijn:
- Weinig eten
- Veel last hebben van de maag en/of de darmen
- Slecht of onrustig slapen
Omgaan met heimwee: tips van een pedagoog
Hoe ga je om met heimwee? Pedagoog Anouk Levert geeft tips:
- Bouw de afstand en tijdsduur op; ‘oefen’. Voordat je op vakantie gaat alvast een keertje; bijvoorbeeld door eerst (samen) in een bekende omgeving te gaan logeren (opa en oma, vrienden)
- Neem spulletjes mee uit de eigen omgeving, zoals een knuffel of het hoofdkussen van het kind. Vraag van te voren wat een kind denkt te gaan missen en kijk of je daarvan iets (symbolisch) kunt meenemen.
- Ga niet te lang als de heimwee heel erg is. Een vakantie van een weekje kan ook heerlijk zijn.
- Ga niet te veel doen, maar doe het juist een beetje rustig aan.
- Zorg voor voldoende afleiding. Vraag wat een kind leuk vindt om te doen
- Neem je kind serieus: praat er samen over en toon begrip, ook al voor de reis.
Veel jonge kinderen logeren weleens bij familie of vrienden en oudere kinderen krijgen te maken met activiteiten als schoolreisjes of op schoolkamp gaan. Ook dan kunnen ze last krijgen van heimwee. Wat kan je doen?
- Geef je kind ook nu iets vertrouwds mee. Dat kan voor de jongere kinderen bijvoorbeeld zijn of haar favoriete knuffel of doekje zijn. Oudere kinderen vinden een foto, mini fotoboekje of eigen hoofdkussen vaak erg fijn.
- Heb je er moeite mee dat je kind weggaat? Veel kinderen voelen dit aan. Het kan goed werken om dit kort te benoemen, maar daarbij aan te geven dat je het heel leuk vindt dat je kind gaat. Benoem samen de positieve kant en dat het een overwinning kan zijn als het lukt.
- Bij heimwee werkt naar huis bellen vaak averechts, voor veel kinderen maakt dit het juist erger. Een brief schrijven of iets knutselen voor thuis helpt dan vaak beter.
- Vertel tegen de volwassene(n) waar je kind tijdelijk verblijft (bijvoorbeeld een familielid of leidster van het schoolkamp ) dat je kind last van heimwee heeft.
- Stel je kind gerust door te zeggen dat hij of zij wordt opgehaald als het echt niet gaat. Je zult zien dat het niet nodig is!
- Blijf altijd kijken naar je kind en blijf dichtbij je eigen gevoel. Het kan een overwinning zijn als het na een goede voorbereiding toch lukt voor je kind, maar de pro’s moeten altijd groter blijven dan de contra’s. Doe het stapje voor stapje!
Kijktip voor kinderen: in de video hieronder deelt juf Marijke van Geflipt tips bij heimwee. Zeker het kijken waard als jouw kind hier last van heeft :)
Heeft jouw kind last van heimwee en heb jij nog tips voor andere ouders? Laat het weten in een reactie hieronder.