Concentratieproblemen bij kinderen
Wanneer je zelf je kind naar school brengt of hebt gebracht zie je meteen dat er in een klas allerlei dingen gebeuren. Er hangt van alles aan de muur en er zitten meerdere kinderen die ook weer allemaal afzonderlijk iets doen. Dit zorgt voor allerlei prikkels. Het ene kind kan hier beter ‘tegen’ dan het andere.
Concentratieproblemen
Vaak worden dit concentratieproblemen genoemd, maar dat is niet altijd het geval. Het kan voortkomen uit verschillende dingen, zoals problemen met de lesstof of een ruzie met een klasgenoot. De belevingswereld van kinderen is heel anders dan die van volwassenen en ook wordt er vaak teveel van kinderen verlangt. Voorbeeld: Een kind krijgt de opdracht om naar de kast te lopen, daar 2 schriften en 2 boeken uit te halen en dan weer rustig te gaan zitten.
Eenmaal onderweg naar de kast is het kind de rest van de opdracht alweer vergeten en let het alleen nog maar op alle andere kinderen in de klas. Het kind krijgt, misschien wel straf, maar kan er eigenlijk niet veel aan doen. De verwachting klopt niet bij wat het kind aankan. Wel is gebleken dat een concentratieprobleem vaak een motivatieprobleem is. ‘Een kind dat zijn taak zelf kiest volbrengt deze vaak veel beter.'
'Een boek lezen dat hij niet leuk vindt lukt hem slecht 2 minuten, maar computeren wel een half uur.' Mocht je vermoeden dat jouw kind een concentratieprobleem heeft? Achterhaal dan eerst waar het mogelijk vandaan zou kunnen komen.
Op school kan er een concentratieprobleem voortkomen uit veel verschillende dingen. Wanneer een kind constant werk moet maken dat voor hem te moeilijk is kan er frustratie ontstaan met als gevolg dat het kind zich niet meer kan concentreren. Ook faalangst is hier een voorbeeld van. Kinderen kunnen proberen de aandacht te krijgen op een negatieve manier, omdat de positieve manier blijkbaar weinig effect had. Het kan ook zijn dat het kind moet bewegen om zich te kunnen concentreren, maar dit wordt vaak niet meteen zo gezien.
Concentratie oefeningen
Dit kun je eigen bij je eigen kind uitproberen door hem een taak te geven en te kijken hoe hij ermee om gaat en wat er gebeurd als hij zich concentreert. Dit gaat natuurlijk niet om 1 taak, maar in meerdere gevallen. Als je je bedenkt hoeveel collega’s tijdens een vergadering met iets friemelen zoals een pen, zou je misschien in kunnen schatten dat het kan zijn dat kinderen die behoefte ook hebben.
Bij kinderen wordt er dan vaak gezegd dat het een concentratieprobleem heeft. Kinderen die hooggevoelig zijn kunnen ook last hebben van alle prikkels in een klaslokaal. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe het kind het best met de prikkels om kan gaan. Het is belangrijk dat het op school voor een kind overzichtelijk is. Hij moet een schooldag rustig kunnen beginnen en weten wat er van hem wordt verwacht.
Je kunt kijken of hij op een geschikte plek in de klas zit, het liefst waar hij zo min mogelijk kan zien waar hij door afgeleid wordt. Hij zou een koptelefoon op kunnen zetten, waardoor hij niet alle geluiden hoort en zich daardoor beter kan concentreren. Over al deze dingen kun je ook met de leerkracht in gesprek gaan. Uiteindelijk merk je vanzelf wat voor jouw kind werkt.
Concentratie verbeteren
Thuis is het ook belangrijk dat er voor een kind rust is. De televisie of radio zou je uit kunnen doen tijdens het eten, zodat het kind zich maar op 1 ding tegelijk hoeft te richten. Het is voor een kind fijn dat er structuur in de dag zit. Alle dingen gaan in een vast patroon, elke dag weer. Ook kun je je kind 5 minuten vooraf aangeven dat je hem bijvoorbeeld over 5 minuten naar bed gaat brengen. Dat geeft duidelijkheid. Zorg er daarbij wel voor dat je zeker weet dat hij/zij je gehoord heeft. Het prijzen van goed gedrag werkt erg goed, het kind wordt beloond wanneer hij iets goed doet. Wanneer hij de fout in gaat zou je hem een kunnen wijzen op hoe hij het ook zou kunnen doen. In plaats van ‘nee, ik had toch gezegd dat..’ kun je zeggen ‘ je doet het heel goed, ga nu maar… ‘ Voor een kind met een concentratieprobleem kan het soms lastig zijn om te kiezen, er zijn immers zoveel keuzes.
Ook bij jonge kinderen, kleuters, kun je concentratieproblemen tegen komen. Ook van hen wordt vaak veel verwacht. De ene verwachting is soms reëler dan de andere. Daarom is het belangrijk dat de verwachting die je hebt past bij het kind en dat het kind weet wat er van hem verwacht wordt. Verder is het van belang dat een kind de verwachting/opdracht begrijpt. Daarom kun je het best een korte en duidelijke opdracht geven en slechts 1 tegelijk. Zij kunnen zich hier dan op concentreren en hierdoor maak je het voor kinderen duidelijk en dit geeft ze rust. Dit geldt overigens ook voor oudere kinderen.
Mocht je denken dat jouw kind last heeft van een concentratieprobleem, probeer dan deze tips eens uit en kijk hoe hij/zij er op reageert. Dit moet je natuurlijk wel een langere tijd doen om te weten hoe effectief het is. Vaak kunnen kinderen zelf ook goed onder woorden brengen waar zij last van hebben of wat zij nodig hebben om zich wel te kunnen concentreren. Neem dit ook serieus, zij weten het per slot van rekening het best.
Heb jij nog tips tegen concentratieproblemen? Laat je reactie hieronder achter!
Deze pagina is geschreven door mama Shirley Sibma