
Alles over logopedie bij kinderen
Ook op jonge leeftijd is communiceren al heel belangrijk. Voor een goede communicatie is een juiste taal-en spraakontwikkeling van belang. Alhoewel de spraak bij kinderen tot de leeftijd van 8 jaar nog volop in ontwikkeling is, hebben sommige kinderen toch even een extra duwtje in de juiste richting nodig.
Natuurlijk kun je als ouder je kind prima helpen door regelmatig een boekje voor te lezen en zelf duidelijk en rustig te praten, maar dat is lang niet altijd voldoende. Logopedie kan dan hulp bieden. De logopedist biedt hulp bij diverse taal-en spraakproblemen en met diverse logopedie oefeningen.
De taal-en spraakontwikkeling bij kinderen
Vanzelfsprekend doet ieder kind het op zijn of haar tempo, maar dit is hoe de taal-en spraakontwikkeling bij jonge kinderen ongeveer verloopt:
- 1 jaar: brabbelen met diverse variatie in klank en melodie
- 1,5 jaar: woordjes zoals ‘bal’, ‘pop’, ‘mama’ en ‘papa’
- 2 jaar: zinnetjes met meer dan 2 woorden, soms nog onverstaanbaar
- 3 jaar: steeds duidelijkere zinnetjes
- Vanaf 4 jaar: de zinsbouw verbetert steeds meer
Welke taal-of spraakproblemen bij kinderen?
Een aantal veelvoorkomende spraakproblemen bij kinderen zijn:
- Stotteren
- Slissen
- Dyslectie
- Broddelen: slordig en onduidelijk spreken of formuleren
- Open mondgedrag: het kind zit vaak met zijn of haar mond open
- Nasale spraak: het kind klinkt verkouden, terwijl hij of zij dat niet is
- Een articulatiestoornis: het kind laat bepaalde klanken weg of vervangt deze door andere klanken
Wat doet een logopedist?
In de meeste gevallen zal de logopedist na uitgebreid onderzoek spelenderwijs diverse oefeningen met het kind doen. De behandelingen worden zoveel mogelijk afgestemd op de interesse en het niveau van het kind.Zo wordt er bij hele jonge kinderen bijvoorbeeld gebruik gemaakt van diverse materialen, zoals speelgoed.
Daarnaast neemt een logopedist nog diverse taken op zich. Zo geeft een logopedist, indien nodig, ook advies aan de ouders of verzorgers. Dat kan bijvoorbeeld het afraden van de speen of duim zijn of advies geven om thuis bepaalde dingen goed te oefenen door speciale logopedie oefeningen mee te geven.
Hoe lang duurt een logopedische behandeling?
Een logopedisch consult duurt 30 minuten. Hoe lang de totale behandeling gaat duren is per kind en per klacht erg verschillend. Soms zijn enkele behandelingen al voldoende, terwijl in andere gevallen een paar maanden nog niet voldoende is.
Preventieve logopedie en logopedische screening op school
Logopedische behandelingen worden meestal gegeven aan kinderen van 4 tot 8 jaar, maar sommige spraaktaalproblemen komen al eerder tot uiting. Vandaar dat er op peuterspeelzalen en op scholen ook vaak een logopedist werkt. Zo kunnen problemen al vroeg worden aangepakt. Preventieve logopedie vindt plaats op scholen of bij de GGD.
Sowieso krijgen de meeste 5-jarigen (meestal in groep 2) op school een logopedische screening. Hiervan worden de ouders vanzelfsprekend op de hoogte gebracht. Indien nodig wordt het kind doorverwezen naar logopedie. Er wordt behalve naar het taal-en spraakgebruik van het kind ook gekeken of er eventuele signalen zijn die tot dyslectie kunnen leiden. De screening wordt bewust op deze leeftijd gedaan, omdat het op deze manier mogelijk is om bij eventuele problemen in groep 3 extra alert te zijn.
Heb jij een kind dat logopedie heeft gehad en wat zijn jouw ervaringen hiermee?
Geschreven door mama Nienke
dalila26
Mijn dochtertje van 4 inmiddels bijna 5 jaar heeft logopedie en het gaat echt met sprongen vooruit,dus wij zijn dik tevreden!!